30 noiembrie, zi libera. Cum poti fi compensat de angajator daca lucrezi in acea data?

Acesta este al doilea an in care romanii se bucura de o zi libera pe 30 noiembrie, dupa ce Codul Muncii a fost modificat in acest sens in 2012. Angajatii nu vor fi, insa, la fel de norocosi ca anul trecut, intrucat Sfantul Apostol Andrei va fi sarbatorit sambata, cand oricum este zi libera pentru salariatii cu program normal de lucru, de luni pana vineri. Mai mult decat atat, si 1 decembrie, ziua nationala a Romaniei, va fi sarbatorita tot in weekend, duminica. Cu toate acestea, exista cateva categorii de salariati care vor lucra in cele doua zile. Chiar daca vor fi nevoiti sa se prezinte la munca, acestia au dreptul la unele compensatii din partea angajatorilor.  

Legea nr. 147/2012, publicata in Monitorul Oficial nr. 509, din 24 iulie 2012, a completat articolul 139 din Codul muncii, care prevede zilele de sarbatoare legala in care nu se lucreaza. Practic, la lista celor 11 zilele libere pe care le aveau pana atunci angajatii, este adaugata si data de 30 noiembrie, cand este sarbatorit "Sfantul Apostol Andrei cel Intai chemat, Ocrotitorul Romaniei". Noile prevederi au intrat in vigoare inca din 27 iulie 2012, astfel ca acesta este al doilea an in care romanii beneficiaza de o zi libera in 30 noiembrie.

Daca, in 2012, 30 noiembrie a "picat" intr-o zi din timpul saptamanii, marti, anul acesta angajatii cu program normal de lucru, de luni pana vineri, nu vor mai fi la fel de norocosi, intrucat Sfantul Andrei va fi sarbatorit sambata, cand oricum este zi libera.

Totusi, exista si categorii de salariati care, in zilele de sarbatoare legala, trebuie sa se prezinte la munca, angajatorii nefiind obligati sa le acorde zilele libere stabilite de stat. Este vorba de acele domenii in care activitatea nu poate fi intrerupta din cauza "caracterului procesului de productie sau specificului activitatii".

Mai mult, si angajatii din unitatile sanitare si cele de alimentatie publica trebuie sa lucreze in zilele de sarbatoare legala. Codul muncii prevede ca pentru aceste categorii de salariati se stabilesc, prin Hotarare de Guvern, programe de lucru adecvate, astfel incat populatia sa dispuna de asistenta medicala si de alimentele de stricta necesitate.

Chiar daca sunt nevoiti sa fie prezenti la serviciu in ziua de 30 noiembrie, salariatii care lucreaza in domenii in care activitatea nu poate fi intrerupta din cauza "caracterului procesului de productie sau specificului activitatii" au dreptul, conform legislatiei muncii, sa isi ia o zi libera in urmatoarele 30 de zile. Practic, pana pe 30 decembrie cei care lucreaza de Sfantul Andrei pot solicita angajatorului o zi libera.

Compensarea cu timp liber corespunzator in urmatoarele 30 de zile se acorda si angajatilor din unitatile sanitare si cele de alimentatie publica care trebuie sa lucreze in zilele de sarbatoare legala.

In situatia in care, din motive justificate, nu se acorda zile libere in sarbatorile legale "din motive justificate", Codul Muncii stabileste ca salariatii vor beneficia de un "spor la salariul de baza ce nu poate fi mai mic de 100% din salariul de baza corespunzator muncii prestate in programul normal de lucru".

Important! Angajatorii care nu ofera compensarea cu timp liber corespunzator in urmatoarele 30 de zile sau sporul indicat de legislatia muncii pot fi amendati cu o suma cuprinsa intre 5.000 si 10.000 de lei.

    
Pana la sfarsitul acestui an, angajatii se vor mai bucura de doar doua zile libere in timpul saptamanii, 25 si 26 decembrie (prima si a doua zi de Craciun), adica miercuri si joi. Aceasta deoarece 30 noiembrie si 1 decembrie, celelalta doua sarbatori ce au mai ramas, sunt calendaristic in zile de weekend.


avocatnet.ro

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Accident mortal în județul vecin. O femeie și-a pierdut viața după ce a fost lovită pe trecerea de pietoni, șoferul nu a acordat prioritate!

astăzi, 14:00

În ziua de sâmbătă, 14 decembrie, ora 10.41, un bărbat de 53 ani, a condus un ansamblu de vehicule format din autoutilitară și semiremorcă, pe b-dul Bucovina, în orașul Gura H...

Ziua Porților Deschise în patru subunități de pompieri din județul Botoșani!

astăzi, 13:00

Luni și marți, pe 16 și 17 decembrie 2024, subunitățile Inspectoratului pentru Situații de Urgență din Dorohoi, Săveni, Ștefănești și Trușești își vor deschide porțile pentru to...

Începe înscrierea la BAC 2025. Calendarul complet al examenului!

astăzi, 12:10

Elevii care urmează să susțină examenul de bacalaureat 2025 au cinci zile la dispoziție să se înscrie pentru probele de competențe, potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educației....