ANSVSA vrea interzicerea creşterii porcilor în ferme în aer liber în zonele în care evoluează focare de pestă porcină africană

ANSVSA vrea interzicerea creşterii porcilor în ferme în aer liber în zonele în care evoluează focare de pestă porcină africană

Un proiect de Ordonanţă de Urgenţă întocmit de Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA), urmează a interzice creşterea porcilor în ferme în aer liber în perioada în care pe teritoriul României evoluează focare de pestă porcină africană.

Proiectul ar avea un impact major asupra crescătorilor români de porci, afectați puternic deja de răspândirea din ultimii ani a pestei porcine, scrie economedia.ro.

Până în prezent, mai multe ferme autohtone de porci au intrat în faliment după ce au fost obligate să-și închidă porțile din cauza focarelor de pestă.

“Contextul actual al evoluţiei pestei porcine africane (PPA) în România impune urgent luarea de măsuri mai riguroase pentru combaterea acestei boli. Pierderile economice generate de evoluţia PPA sunt extrem de mari, numai sumele pentru acordarea de despăgubirilor se ridică la aproape 50 de milioane de euro anual, la care se adaugă şi dezechilibrarea balanţei comerciale datorită blocării comerţului cu porci şi produse din carne pe piaţa europeană sau la export. Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA), instituţia responsabilă pentru sănătatea şi bunăstarea animalelor, îşi concentrează toate eforturile pentru a împiedica răspândirea acestei boli. Chiar în condiţiile în care scăderea numărului de focare este semnificativă, de la 1.220 de focare active în septembrie 2019 la 101 în prezent, măsurile trebuie menţinute şi intensificate pentru că pericolul este permanent prezent. Pentru a îmbunătăţi controlul acestei boli, ANSVSA a iniţiat mai multe proiecte legislative la elaborarea cărora a colaborat şi s-a consultat cu toate entităţile implicate, instituţii, dar şi asociaţii de crescători, producători şi procesatori”, se arată într-un comunicat al ANSVSA.

Ultima dintre aceste măsuri de combatere a pestei porcine africane este adoptarea unui proiect de Ordonanţă de Urgenţă (OUG) pentru stabilirea unor măsuri privind creşterea porcinelor, pentru aprobarea programului pentru supravegherea, prevenirea şi controlul pestei porcine africane în România, precum şi pentru modificarea unor acte normative.

Deşi exploataţiile comerciale respectă cerinţele de trasabilitate şi biosecuritate, atrag atenţia reprezentanţii instituţiei, cele mai recente focare au apărut în cazul acestor unităţi atunci când se aflau în zona de restricţie, ca urmare a vecinătăţii lor cu focare din gospodăriile populaţiei.

 

Spune-ne opinia ta