ANSVSA, decizie pentru crescătorii de animale. Produse interzise în farmaciile veterinare!

Este vorba despre produse pentru deparazitarea externă a animalelor pe care fermierii nu le mai pot lua direct din farmaciile veterinare.

ANSVSA, decizie pentru crescătorii de animale. Produse interzise în farmaciile veterinare!

Autoritatea Națională Sanitar Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) a publicat pe site-ul propriu un ordin prin care interzice farmaciilor veterinare ”să dețină și comercializeze produse medicinale veterinare antiparazitare externe tip concentrat emulsionabil”.

Pe site-ul ANSVSA a fost publicat ieri, joi – 23 mai, un ordin prin care se va interzice în farmaciile veterinare comercializarea și deținerea ”produselor medicinale veterinare antiparazitare externe tip concentrat emulsionabil pentru animale de la care se obțin alimente, inclusiv la cabaline”. Un astfel de produs de Diazinol, un antirapazitar extern de care crescătorii s-au plâns că după folosirea lui în dozaje greșite au murit mai multe animale, dar în cazuri nefericite acesta a fost folosit și pentru deparazitarea copiilor ceea ce a dus la pierderea de vieți omenești.

Conform proiectului de ordin ANSVSA, în farmaciile veterinare vor fi interzise deținerea și comercializarea produselor medicinale veterinare antiparazitare externe tip concentrat emulsionabil, autorizate pentru animale de la care se obțin alimente, inclusiv la cabaline, a produselor medicinale veterinare ce conțin substanțe stupefiante și psihotrope, substanțe aflate sub control național, substanțe anestezice și tranchilizante, substanțe cu acțiune hormonală, tireostatică sau beta-agonistă, precum și a produselor medicinale veterinare utilizate pentru eutanasie.

Înainte să fie modificat ordinul prevedea că sunt interzise doar ”deţinerea şi comercializarea produselor medicinale veterinare ce conţin substanţe stupefiante şi psihotrope, a produselor medicinale veterinare ce conţin substanţe aflate sub control naţional, precum şi a produselor medicinale veterinare utilizate pentru eutanasie”. 

Farmaciile mai pot comercializa produsele deja aflate pe stoc

Ordinul ANSVSA mai prevede că începând cu data intrării în vigoare se interzice achiziționarea de către farmaciile veterinare a produselor medicinale veterinare antiparazitare externe tip concentrat emulsionabil, autorizate pentru animale de la care se obțin alimente, inclusiv la cabaline, și a produselor medicinale veterinare ce conțin substanțe anestezice și tranchilizante, substanțe cu acțiune hormonală, tireostatică sau beta-agonistă.

În plus, produsele medicinale veterinare antiparazitare externe tip concentrat emulsionabil, autorizate pentru animale de la care se obțin alimente, inclusiv la cabaline, și produsele medicinale veterinare ce conțin substanțe anestezice și tranchilizante, substanțe cu acțiune hormonală, tireostatică sau beta-agonistă, aflate în stoc în farmaciile veterinare, pot fi comercializate până la epuizarea stocurilor, dar nu mai târziu de 90 zile de la intrarea în vigoare a ordinului.

Ordinul va intra în vigoare după ce se publică în Monitorul Oficial al României, Partea I.

Sursa: Agrointel

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Femeie dispărută ieri de la domiciliul din Franța, sunați la 112 dacă ați vazut-o!

astăzi, 19:52
103

Polițiștii botoșăneni efectuează verificări pentru localizarea unei femei de 37 de ani care la data de 11 iunie a.c. a părăsit domiciliul din Franța, fără a preciza locul în care se d...

Președintele Klaus Iohannis a promulgat legea : Ziua de 15 octombrie va fi declarată „Ziua Părinţilor de Îngeri”, părinții primesc consiliere gratuită!

astăzi, 19:40
99

Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat, miercuri, legea pentru instituirea zilei de 15 octombrie ca Ziua naţională de comemorare a copiilor decedaţi în timpul sarcinii, la naştere sau p&ac...

Un medicament pentru tratarea diabetului va dispărea din farmacii, cu ce va fi înlocuit!

astăzi, 18:41
173

„Conform informaţiilor primite din partea deţinătorului autorizaţiei de punere pe piaţă (DAPP), medicamentul OZEMPIC (SEMAGLUTIDUM), în toate cele trei concentraţii (0,25 mg; 0,5 mg...