ANRE: Trebuie să avem contoare individuale pentru căldură

ANRE afirmă că introducerea contoarelor individuale la căldură ÅŸi gestionarea integrată a sistemului centralizat de termoficare (producÅ£ie, transport ÅŸi distribuÅ£ie a agentului termic) sunt singurele soluÅ£ii pentru problema încălzirii urbane în România.

ANRE transmite că termoficarea în oraÅŸele mari rămâne problemă fără soluÅ£ii.

"Termoficarea urbană în oraÅŸele mari din România rămâne în continuare o problemă fără soluÅ£ii. Dacă nu vom schimba modul de abordare a problemei, nu vom avea succes", a declarat, marÅ£i, Emil Calotă, vicepreÅŸedinte al Autorităţii NaÅ£ionale de Reglementare în Energie (ANRE). 

El a arătat că a participat la o întâlnire cu parlamentarii europeni din Comisia de eficienţă energetică ÅŸi regenerabile, unde s-a ridicat problema sistemelor de încălzire urbană centralizată. 

"M-au făcut să înÅ£eleg un adevăr istoric, că nu există ÅŸi nu va exista la nivel european o preocupare pe tema încălzirii urbane, întrucât aceasta nu este o problemă europeană, ci este o problemă locală, prin urmare decizia, strategia ÅŸi programul de rezolvare trebuie să fie la nivel local. (...) PiaÅ£a de căldură nu este una interconectabilă, ci una locală", a susÅ£inut Calotă. 

Potrivit oficialului ANRE, nu reprezintă o soluÅ£ie faptul că Guvernul acordă ajutoare în fiecare toamnă pentru trecerea iernii. 

"SoluÅ£iile conjuncturale, ca să nu le numesc pompieristice, pe care le dă Guvernul în fiecare an prin fondul de echilibrare, care să acopere subvenÅ£ia sau găurile din bugetele locale pentru încălzirea de iarnă, reprezintă o chestiune abominabilă, chiar ruÅŸinoasă", a susÅ£inut Calotă. 

Oficialul ANRE a arătat că soluÅ£iile problemelor din sistemul de încălzire trebuie gândite integrat, nu separat pe partea de producÅ£ie, transport, distribuÅ£ie ÅŸi furnizare, unde, în prezent, decidenÅ£ii sunt diferiÅ£i. 

"Este un singur serviciu public de termoficare urbană. Nu este un serviciu de a produce energie, nu este unul de transport, nu este unul de a face distribuÅ£ie ÅŸi altul de a face furnizare de energie termică. Este un singur serviciu public. Abordarea integrată trebuie să devină în mod obligatoriu baza analizei ÅŸi deciziei locale", a mai spus Calotă. 

El a amintit că în dezbaterile purtate în Parlament pe tema legii de eficienţă energetică, ANRE a vrut să introducă sancÅ£iuni pentru primăriile care nu gestionează eficient acest serviciu, însă parlamentarii s-au opus, susÅ£inând că acest lucru poate afecta autonomia locală. 

"Trebuie să terminăm cu ideea că putem impune cetăţenilor din România obligativitatea de a sta racordaÅ£i în sistem centralizat. Este dreptul fiecărui cetăţean de a avea propria opÅ£iune. Acest drept, care face parte din drepturile constituÅ£ionale, nu poate fi atacat de niciun fel de act administrativ. Cetăţeanul, ca să rămână racordat, trebuie să aibă încredere că serviciul ÅŸi factura sunt bune ÅŸi corecte", a continuat reprezentantul reglementatorului. 

Potrivit acestuia, cea mai mare ineficienţă din Europa ÅŸi din România o constituie zona locuinÅ£elor, unde se regăsesc peste 40% din pierderile energetice la nivel european, pondere care ajunge la 44% în România. 

"Cetăţeanul trebuie să aibă încredere că, de exemplu în BucureÅŸti, RADET îi asigură un serviciu de calitate, iar factura este corectă făcută pe consumul real. Deci n-o să putem avea o piaţă consolidată de energie termică până când nu vom avea contorizare individuală. Ca să am contorizare individuală trebuie să schimb în România 95% din infrastructura de distribuÅ£ie în bloc, care înseamnă să trec de pe distribuÅ£ie verticală la cea pe orizontală", a mai arătat vicepreÅŸedintele ANRE. 

Calotă a mai spus că introducerea contoarelor individuale ar trebui să fie singurul efort pe care trebuie să-l facă primăriile din bugetul local, iar modificările infrastructurii de distribuÅ£ie în blocuri să fie realizate cu ajutorul banilor europeni. 

"Reabilitarea blocurilor să înceapă cu schimbarea de distribuÅ£ie, care să permită contoare individuale. Dacă realizăm într-un oraÅŸ mare acest lucru, consumatorii nu vor mai pleca, pentru că vor avea dreptul de a opri ÅŸi de a porni alimentarea când vor ÅŸi să Å£ină nivelul de confort termic aÅŸa cum îl doresc". 

El a amintit că aproape jumătate dintre consumatorii de energie din România intră în categoria celor vulnerabili, care au probleme cu plata facturii la energie. 

"Peste 42% din cetăţenii români sunt în categoria celor vulnerabili ÅŸi au probleme cu plata facturii. Nu poÅ£i face protecÅ£ie decât la nivelul cetăţeanului, iar, atâta timp cât contorizarea individuală nu va fi posibilă, protecÅ£ia socială nu va fi finalizată", a mai spus oficialul ANRE. 

AGERPRES

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Alegerile prezidențiale 2025 în Diaspora - Zeci de mii de români au votat deja. Topul țărilor după prezența la urne!

astăzi, 16:40

Românii din străinătate au început să voteze pentru alegerile prezidenÈ›iale 2025, scrutin care va determina cine va fi cel de-al cincilea preÈ™edinte al României de după RevoluÈ...

Atenție, ȘTIRE FALSĂ despre un presupus incendiu cu victime multiple, la Botoșani! (Foto)

astăzi, 16:00

În spaÈ›iul online circulă o informaÈ›ie falsă referitoare la producerea unui incendiu soldat cu mai multe victime. Facem precizarea că, în judeÈ›ul BotoÈ™ani, NU a avut loc un astfe...

Trei infracțiuni dintr-o lovitură, comise de un tânăr dintr-o comună botoșăneană!

astăzi, 15:15

PoliÈ›iÈ™tii din cadrul SecÈ›iei de PoliÈ›ie Rurală nr. 3 Hlipiceni au emis ordonanță de reÈ›inere pentru 24 de ore, pe numele unui tânăr, de 31 de ani, din comuna Todireni, cercetat sub asp...