Autoritatea NaÅ£ională de Reglementare în Energie (ANRE) prelungeÅŸte până la 31 martie 2021 perioada în care consumatorii casnici pot încheia contracte de furnizare a energiei pe piaÅ£a concurenÅ£ială, potrivit unui proiect de ordin publica pe site-ul instituÅ£iei.
AnunÅ£ul vine în condiÅ£iile în care piaÅ£a de electricitate a devenit complet liberalizată începând de la 1 ianuarie 2021, ceea ce înseamnă că românii nu mai plătesc preÅ£uri stabilite de Autoritatea NaÅ£ională de Reglementare în Energie (ANRE), ci trebuie să compare ÅŸi să-ÅŸi aleagă de pe piaÅ£a liberă oferta care li se potriveÅŸte cel mai bine.
Liberalizarea înseamnă că preÅ£urile nu vor mai fi reglementate, iar furnizorii vor achiziÅ£iona toată cantitatea de energie de pe bursă.
În acest context, cei ÅŸase milioane de consumatori care au rămas în piaÅ£a reglementată au două posibilităţi: fie nu fac nimic, rămân cu vechile contracte ÅŸi plătesc automat preÅ£uri numite „de serviciu universal”, care vor fi mai mari cu 13-26%, fie încheie alte contracte în piaÅ£a liberă (concurenÅ£ială).
„Este vorba despre perioada în care consumatorii casnici pot încheia contracte pe piaÅ£a concurenÅ£ială cu furnizorul lor, care se prelungeÅŸte până la 31 martie, urmând ca acel preÅ£ din oferta concurenÅ£ială să se aplice cu data de 1 ianuarie. Până acum, acest termen era 1 februarie, iar propunerea este de a prelungi cu încă două luni pentru a da timp atât consumatorilor să ia această decizie, cât ÅŸi furnizorilor, pentru că, dacă au într-o lună un volum foarte mare de consumatori de gestionat, practic nu vor putea procesa un număr atât de mare de solicitări. Planul este ca pe 15 ianuarie să aprobăm această propunere în Comitetul de reglementare”, a declarat Zoltan Nagy-Bege, vicepreÅŸedintele instituÅ£iei, citat de presa centrală.