Angajatori botoşăneni sancţionaţi pentru munca la negru

În ciuda multitudinii de campanii pe care Inspectoratul Teritorial de Muncă le desfăşoară în judeţ, pentru a expune riscurile muncii fără forme legale, practica muncii la negru rămâne un fenomen în faţa căruia autorităţile nu au soluţii.

Angajatori botoşăneni sancţionaţi pentru munca la negru

În primele cinci luni ale anului, inspectorii de muncă au derulat 509 controale la angajatorii botoşăneni, numărul persoanelor depistate că lucrau fără forme legale ajungând la 36.

Mai exact, 33 de muncitori nu aveau încheiat un contract individual de muncă, iar în cazul altor trei, contractele individuale de muncă nu fuseseră transmise în Registrul general de evidenţă a salariaţilor. Cei 19 angajatori ai acestora au fost sancţionaţi de inspectori cu 16 amenzi în valoare de 500.000 de lei şi au fost aplicate cinci avertismente contravenţionale.

Şi faptul că Registrul general de evidenţă a salariaţilor nu era ţinut în ordine şi actualizat a determinat inspectorii de muncă să aplice alte patru amenzi în valoare de 8.000 de lei şi două avertismente.

În 2017, legislaţia muncii s-a modificat în aşa fel încât munca fără forme legale nu mai este sancţionată cu dosar penal, ci cu amendă consistentă. Şi asta în urma numeroaselor semnale potrivit cărora, din instanţe, patronii care încurajau munca la negru ieşeau "curaţi".

"În acest sens, sancţiunile sunt mult mai drastice. Dacă până acum aveam amenzi de la 10.000 lei la 20.000 de lei, în momentul de faţă avem sancţiuni dela 20.000 de lei pe fiecare persoană găsită fără a avea contract individual de muncă. A fost eliminat şi acel prag de cinci persoane, nu mai avem posibilitatea de a face plângeri penale, acestea fiind înlocuite cu amenzi, atât cât este necesar. În cazul în care avem parte de o recidivă, avem posibilitatea de a suspenda activitatea societăţii respective", spuneau inspectorii ITM.

Această modificare a adus o oarecare egalizare în ceea ce priveşte duritatea sancţiunilor, în condiţiile în care, în mai multe rânduri, angajatorii trimişi în judecată au "scăpat" cu renunţări la acuzaţii sau, în cel mai rău caz, cu condamnări cu suspendare, în timp ce angajatorii care erau prinşi cu mai puţini angajaţi la negru erau obligaţi la plata unor sancţiuni consistente.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Cod Galben pentru județul Botoșani, în această dimineață!

astăzi, 07:49
2

Administrația Națională de Meteorologie a emis în această dimineață o atenționare de tip Cod Galben pentru județul Botoșani.Astfel, până la ora 10.00, județul Botoșani se a...

Jandarmii își sărbătoresc ziua pe Pietonalul Unirii, cu tehnica de intervenție și câinii de serviciu!

astăzi, 07:19
54

Evenimentul va avea loc sâmbătă, 30 martie, între orele 10.00 și 12.00, în fața Muzelui de Istorie Județean Botoșani.Jandarmii vor prezenta tehnica și mijloacele de interv...

Veste uriașă pentru vârstnici: ”E un pas extrem de importanti!”

astăzi, 07:02
188

Compania Națională Poșta Română se pregătește să introducă posibilitatea achitării acestora cu cardul direct la poștaș. Compania a investit în 7.000 de dispozitive mobile care v...