Agenția Națională de Administrare Fiscală, (ANAF) a propus un nou proiect de ordin care aduce schimbări în legislația Direcției Generale Antifraudă Fiscală (DGAF).
Până acum, contribuabilii erau notificați de către inspectorii antifraudă prin intermediul unui document numit „Invitație.” Pentru că acesta rămânea de multe ori fără răspuns, ANAF propune introducerea unui nou document oficial, intitulat „Somație” și are caracter obligatoriu. Refuzul poate atrage pedeapsa cu închisoarea.
„Somația” și motivul introducerii în controalele ANAF
Noul document, intitulat „Somație” impune contribuabililor obligația de a se prezenta la sediul instituției în scopul verificărilor financiare.
Decizia ANAF de a înlocui „Invitația” cu „Somația” este justificată de dificultățile întâmpinate de inspectorii fiscali.
Potrivit ANAF, „Din practica controalelor a rezultat că, în nenumărate situații, contribuabilul nu dă curs solicitării inspectorilor antifraudă de a prezenta documente în vederea efectuării/continuării verificărilor, solicitare formulată prin intermediul formularului ”Invitație.”
Refuzul poate atrage pedeapsa cu închisoarea
În lipsa cooperării contribuabilului, inspectorii erau nevoiți să transmită sesizări către organele de urmărire penală, în conformitate cu art. 4 din Legea nr. 241/2005 pentru prevenirea și combaterea evaziunii fiscale.
Conform acestui articol de lege, refuzul nejustificat de a prezenta documentele și bunurile solicitate poate fi încadrat drept infracțiune și poate fi pedepsit cu închisoare între 1 și 6 ani.
„Somația” vine cu un termen: 15 zile
„Somația” va impune contribuabililor obligația clară de a răspunde în termen de maximum 15 zile de la primirea documentului.
În caz de refuz nejustificat, ANAF va putea aplica direct prevederile din Legea nr. 241/2005 privind infracțiunile de evaziune fiscală.
De asemenea, introducerea documentului ”Somație” asigură o practică unitară la nivelul organelor de control fiscal, documentul fiind reglementat și prin ordinul președintelui Agenției Naționale de Administrare Fiscală nr. 3711/2015 privind modelul şi conținutul formularelor şi documentelor utilizate în activitatea de inspecție fiscală.
Această măsură vine în contextul în care, conform ANAF, au existat soluții de clasare din partea organelor de urmărire penală din cauza neutilizării documentului „Somație.”
Preluat din ...evz.ro