Ample controale la frontieră după cazul bărbatului oprit cu 61 de focuri de armă în Botoșani!

Polițiștii și procurorii vor să afle cum a reușit bărbatul împușcat de oamenii legii din Botoșani să treacă de graniță cu duba plină, cu aproape o sută de butelii cu freon, de proveniență ucraineană, fără documente.

Ample controale la frontieră după cazul bărbatului oprit cu 61 de focuri de armă în Botoșani!

După cazul bărbatului oprit cu 61 de focuri de armă în Botoșani, Autoritatea Vamală Română a anunțat controale la frontierele din nordul țării.

Se ia în calcul o eventuală complicitate a unor angajați vamali în acest trafic - despre care a vorbit încă de acum 4 ani o ogranizație britanică de mediu. Plângerea făcută atunci de străini nu a primit încă un răspuns.

După fuga de peste cinci kilometri cu Poliția pe urme, șoferul de 25 de ani - rănit de două dintre gloanțele agenților - a rămas fără un rinichi. În timp ce el se recuperează, anchetatorii încearcă să afle dacă a adus singur freonul din Ucraina sau dacă este cărăuș într-o rețea de contrabandă.

În anchetă urmează să se stabilească și cum a intrat bărbatul în țară cu duba plină cu butelii cu freon în valoare de peste 45 de mii de euro, relatează StirileProTV.



Sunt trei vămi prin care ar fi putut trece: Siret, din județul Suceava, și Racovăt și Rădăuți Prut, din județul Botoșani.

Semnal de alarmă transmis de britanici!

Acum patru ani, Agenția de Investigații de Mediu, o organizație non-profit din Londra, a arătat într-o investigație cum buteliile cu freon umplute în China ajungeau la noi din Ucraina sau Turcia.

„Am fost la frontiera din Suceava, unde am descoperit o reţea de contrabandiști. Am găsit infractori implicați în traficul de freon peste vamă. Unii dădeau mită oficialilor din vamă. Intrau în România din Ucraina prin Suceava”.

La vremea respectivă, britanicii au sesizat autoritățile de mediu din România. Pentru că nu au primit un răspuns, în 2022 s-au adresat Parchetului European. Plângerea lor a ajuns și la DNA, iar acum dosarul este în lucru la Parchetul de pe lângă Tribunalul Suceava.

”Autoritatea Vamală Română s-a autosesizat!”

Acum, după acest ultim transport ilegal de freon descoperit de polițiști, Autoritatea Vamală Română anunță că s-a autosesizat și a demarat verificări interne.

”Ca urmare a informațiilor apărute în mass-media referitoare la depistarea de către IPJ Botoșani a unui microbuz cu butelii cu gaz refrigerant tip freon, Autoritatea Vamală Română s-a autosesizat și a demarat o serie de verificări interne cu privire la acest caz. La finalizarea verificărilor, vom reveni cu mai multe informații”, a transmis Autoritatea Vamală din România.

Freonul, ”aur” pentru traficanți!

Freonul este un gaz cu efect de seră nociv pentru mediu, folosit la aparatele de aer condiționat, vitrinele frigorifice sau maşini. Uniunea Europeană vrea să reducă utilizarea lui, până în 2030. Fiecărei țări i s-au impus cote de import și au fost stabiliţi producători și comercianți strict reglementați.

Din cauza regulilor, legal, freonul ajunge la preț mare în Uniunea Europeană. Introducerea lui ilegală în Europa îi îmbogăţeşte pe traficanţi, care îl dau mai ieftin cu un profit uriaş.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Cu lumânări aprinse în mâini, la slujba Înmormântării lui Hristos. Bisericile din Botoșani au fost pline în Vinerea Mare! (Foto, Video)

Vineri, 3 Mai 2024
265

Cu lumânări în mâini, ”dar cu inima aprinsă de dragoste”, cu chip smerit și cu decența cuvenită, credincioșii au asistat la una dintre cele mai tulburătoare moment...

Incendiu violent pornit de la scânteia unui flex! (Foto, Video)

Vineri, 3 Mai 2024
413

Un incendiu violent s-a produs, vineri după-amiază, într-o gospodărie din localitatea Plopenii Mici.Proprietarul tăia, cu ajutorul unui flex, o bucată de tablă, iar scânteile au ...

Plouă de Paşte în jumătate de ţară, e cald în cealaltă jumătate. Prognoza meteo de la ANM

Vineri, 3 Mai 2024
557

"Este posibil ca în ziua de duminică, de Paşte, mai ales în jumătatea estică a țării, să avem o vreme frumoasă, exceptând partea de vest, acolo unde este posibil la nive...