Amnistierea fiscala a pensionarilor: Cum se vor restitui sumele deja recuperate de stat?

Mai multi pensionari care au incasat bani in plus de la stat in urma unui calcul gresit al functionarilor Agentiei Nationale pentru Plati si Inspectie Sociala vor fi scutiti de la plata datoriilor, dupa ce un act normativ in acest sens a intrat ieri in vigoare. In plus, noile reguli stabilesc ca statul va restitui sumele provenite din debitele deja recuperate. Astfel ca pentru a-si recupera banii returnati statului, pensionarii vor trebui sa indeplineasca cateva formalitati, informeaza Casa Nationala de Pensii Publice.

Conform Avocatnet.ro, pensionarii carora li s-au calculat gresit pensiile vor fi scutiti de la plata datoriilor catre stat. Prevederile sunt cuprinse in Legea nr. 125/2014, publicata in Monitorul Oficial, Partea I, nr. 700, din 24 septembrie 2014 si care a intrat in vigoare pe 1 octombrie.

Legea a fost publicata in Monitorul Oficial cu unele amendamente. Mai precis, in forma initiala, inregistrata la Parlament in luna august, initiativa stabilea amnistierea fiscala a pensionarilor care au incasat bani in plus de la stat in urma calculelor eronat realizate de angajatii Agentiei Nationale pentru Plati si Inspectie Sociala. Dispozitiile nu vizau, in schimb, si restituirea de catre stat a sumelor provenite din debitele deja recuperate.

Astfel, sumele ce vor fi restituie nu sunt purtatoare de dobanzi, penalitati sau majorari de intarziere. De asemenea, restituirea se realizeaza doar pe baza cererilor depuse de pensionari, intrucat "nedepunerea cererii atrage nerestituirea sumelor", dupa cum se arata in reglementari.

Potrivit informatiilor publicate ieri pe site-ul Casei Nationale de Pensii Publice, pentru restituirea acestor sume, pensionarii trebuie sa depuna o cerere la casa judeteana de pensii, casa de pensii a municipiului Bucuresti sau, dupa caz, la casele de pensii sectoriale (a MAN, MAI sau SRI).

De asemenea, CNPP a reiterat faptul ca pensionarii care nu depun aceste cereri nu vor primi inapoi banii.

"Subliniem ca sumele care au fost recuperate de la pensionari incepand cu data de 1.01.2011 vor fi restituite esalonat, pe o perioada de 5 ani calendaristici, incepand de la 1 ianuarie 2015, prin plati anuale egale. In situatia in care asupra drepturilor de pensie din luna octombrie a.c. vor fi operate retineri din pensii cu titlu de debit, sumele respective vor fi restituite automat de casele teritoriale de pensii, in luna noiembrie 2014.", se arata pe pagina de internet a CNPP.

In ceea ce priveste incetarea retinerilor din pensie, aceasta se va face in baza unei decizii, emisa pentru fiecare persoana in parte, potrivit modelului aprobat prin ordin al presedintelului CNPP.

Important! Nu vor fi scutite de la plata debitele constituite din culpa dovedita a pensionarilor, materializata in folosirea de catre acestia a unor documente eliberate cu nerespectarea legii, declararea de catre acestia a unor date neconforme realitatii sau nedeclararea unor informatii, care au avut drept urmare stabilirea eronata a cuantumului drepturilor sau a perioadei de acordare a acestora.

Aceleasi reguli se aplica si parintilor care au incasat indemnizatie de crestere a copilului in urma unui calcul eronat realizat de angajatii Agentiei Nationale pentru Plati si Inspectie Sociala. Reglementarile sunt cuprinse in Legea nr. 126/2014, publicata in Monitorul Oficial, Partea I, nr. 700 din 24 septembrie 2014 si care a intrat in vigoare pe 27 septembrie.

Potrivit acestui act normativ, parintii care au incasat bani in plus de la stat nu vor trebui sa ii mai restituie. Mai mult decat atat, cei care au restituit deja banii statului isi vor primi banii inapoi. Returnarea se va realiza esalonat, in termen de 5 ani, incepand cu 1 ianuarie 2015.

"Sumele provenite din debitele recuperate incepand cu data de 1 ianuarie 2011 si pana la data intrarii in vigoare a prezentei legi se restituie esalonat pe o perioada de 5 ani calendaristici incepand de la data de 1 ianuarie 2015, prin plati anuale egale", se precizeaza in noile reglementari.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Furt calificat în toiul nopții, tânăr reținut de polițiștii botoșăneni!

astăzi, 10:56

Polițiștii din cadrul Secției de Poliție Darabani, au emis ordonanță de reținere pentru 24 de ore pe numele unui tânăr, din comuna Havârna, bănuit de comiterea infracțiunii de fu...

Elev de 12 ani din Botoşani, la spital după ce ar fi fost lovit de profesorul de sport!

astăzi, 10:47

Este anchetă la o şcoală din oraşul Săveni, judeţul Botoşani. Un elev de 12 ani a ajuns la spital cu o lovitură la cap, după ce ar fi fost bătut de profesorul de educaţie fizică şi sport....

PSD Botoșani, Marius Constantin Budăi: ”PSD este garanția creșterii veniturilor dumneavoastră!” (Foto)

astăzi, 10:25

”PSD este garanția creșterii veniturilor cetățenilor români! PSD Botoșani vă propune cea mai bună echipă pentru județul nostru. Am onoarea să fac parte din această echip...