Amnistia fiscala a pensionarilor: Procedura de restituire a sumelor recuperate de stat a fost publicata

Pensionarii care au incasat bani in plus din cauza ca li s-au calculat gresit pensiile vor fi scutiti de la plata acestor sume catre stat. Mai mult, sumele incasate necuvenit care au fost recuperate de stat in perioada 1 ianuarie 2011 - 1 octombrie 2014 vor fi restituite pensionarilor, conform procedurii care a aparut miercuri in Monitorul Oficial.

Prevederile referitoare la scutirea pensionarilor de la plata sumelor incasate necuvenit, reprezentand pensie, indemnizatie sociala pentru pensionari si indemnizatie pentru insotitor, sunt incluse in Legea 125/2014.

Recent, in Monitorul Oficial, Partea I, nr. 878 din 3 decembrie 2014, a aparut si Ordinul comun 2073/1623/2014 pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare a prevederilor Legii 125/2014 privind scutirea de la plata a unor debite provenite din pensii, precum si a Procedurii de efectuare a restituirilor, care se aplica de la data publicarii.

Noile reguli stabilesc ca sumele incasate necuvenit de pensionari -- recuperate de stat in perioada 1 ianuarie 2011 - 1 octombrie 2014 -- vor fi restituite esalonat, in plati anuale egale, intr-o perioada de cinci ani, incepand de la 1 ianuarie 2015.

Pentru restituire, pensionarii trebuie sa depuna cereri la casele judetene de pensii, Casa de Pensii a Municipiului Bucuresti, respectiv casele de pensii sectoriale. Sumele restituite nu vor fi actualizate cu indicele de inflatie si nu vor fi purtatoare de dobanzi, penalitati de intarziere sau majorari de intarziere. Atentie! Nu vor fi scutite de la plata si/sau nici restituite debitele constituite din vina pensionarilor, ca urmare a folosirii unor documente eliberate cu nerespectarea legii, declararea de catre acestia a unor date neconforme realitatii sau nedeclararea unor informatii, care au avut drept urmare stabilirea eronata a pensiei.

Pentru ce pensii se aplica scutirea de la plata

Potrivit normelor Legii 125/2014, sunt scutiti de la plata pensionarii aflati in evidente, la 1 octombrie 2014 si dupa aceasta data, cu sume datorate catre stat.

Scutirea de la plata se aplica pentru pensii (recalculate sau nu), pensiile de serviciu, indemnizatia sociala pentru pensionari si indemnizatia pentru insotitor (in cazul pensionarilor de invaliditate gradul I).

Astfel, beneficiari ai prevederilor sunt atat pensionarii din sistemul public de pensii, cat si pensionarii care au pensii de serviciu.

"Debitele aflate in evidenta la data de 1 octombrie 2014, care fac obiectul legii, se scutesc de la plata in baza deciziei emise de casa de pensii competenta. (...) Deciziile se emit in trei exemplare, din care unul se comunica pensionarului. In temeiul acestor decizii debitele se scad din evidenta contabila", este precizat in normele recent publicate.

Daca dupa 1 octombrie 2014 sunt constatate debite in sarcina pensionarilor aflati in evidenta la acea data, pensiile vor fi revizuite si pe deciziile de modificare a drepturilor va fi inscrisa mentiunea "Suma de ... lei, incasata necuvenit in perioada ... 1 octombrie 2014, se scuteste de la plata in temeiul Legii 125/2014".

"Pentru sumele platite necuvenit corespunzatoare perioadei de dupa data de 1 octombrie 2014 se emite decizie de recuperare a acestor sume", mai este mentionat in actul citat.  

Citeste material complet, pe avocatnet.ro

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

21 septembrie: Zilele Europene ale Patrimoniului la Memorialul Ipotești

astăzi, 09:12

Memorialul Ipotești – Centrul Național de Studii „Mihai Eminescu”, instituție aflată în subordinea Consiliului Județean Botoșani, invită publicul, pe data de 21 septembr...

Fascinat de tatăl său la paradele militare din Botoșani, și-a construit propria carieră: ”Armata m-a format ca om!”

astăzi, 08:24

Şcoala Militară de Maiștri Militari și Subofițeri de Logistică ”Gheorghe Lazăr” Chitila a primit o nouă serie de cursanți, iar experiențele celor care au absolvit vara aceasta r...

Muzeu în aer liber: Circuit turistic în Cimitirul Armenesc din Botosani! (Foto)

astăzi, 07:50

Municipiul Botoșani a aderat la ASCE - Association of Significant Cemeteries in Europe şi a înscris Cimitirul Armenesc din Botoșani  în Ruta Culturală a Cimitirelor Europene. Asoc...