Americanii, interesaţi de agricultura botoşăneană!

După vizita lui Mark Gitenstein, Ambasadorul SUA la Bucureşti efectuată la Botoşani, marţi, la sediul Primăriei Botoşani a sosit Hoa van Huynh, reprezentantul regional al Departamentului pentru Agricultură al Ambasadei Statelor Unite ale Americii (SUA) în şase ţări din Europa. 

Acesta a fost însoţit de Monica Dobrescu, specialist pe probleme de agricultură din cadrul ambasadei şi Gabriel Popescu, specialist comercial – reprezentant al Departamentului de Agricultură al guvernului SUA pentru Europa. La întâlnire au participat Cătălin Flutur, primarul municipiului Botoşani, Sorin Grindei, directorul cancelariei prefectului, şi alţi specialişti din agricultura botoşăneană.

Întâlnirea a început cu o informare privind potenţialul de colaborare în domeniul agricol şi comercial oferit de firme din SUA în ideea identificării unor oportunităţi de colaborare viitoare. Mai precis, oficialii SUA au propus parteneriate pentru dezvoltarea pieţelor comune  şi promovarea produselor agricole prin intermediul Biroului Agricol Extern în cele 156 de ţări partenere ale SUA.

Au ofertat utilizarea bazei de date ale producătorilor americani pentru fermierii români, în vederea identificării de oportunităţi pentru colaboare. "Este un pas deosebit făcut de fermierii botoşăneni. O bază de date cu cei mai mari dintre aceştia va ajunge la cele mai importante firme de profil din SUA în ideea unor eventuale colaborări", a precizat Cătălin Flutur. 

Mai mult, prin intermediul US Exim Bank, fermierii botoşăneni care vor dori achiziţionarea de echipamente agricole produse în US nu vor trebui să îşi mai facă griji privind cofinanţarea. "În cazul în care vor cumpăra produse americane, banca va garanta cofinanţarea, aşa că nu se vor mai confrunta cu problemele pe care le au acum", a dat asigurări Hoa van Huynh.

Unul dintre punctele nevralgice ale agriculturii botoşănene şi naţionale, respectiv irigaţiile, ar putea fi rezolvat tot cu ajutorul americanilor. "Putem oferi gratuit studii de fezabilitate nerambursabile care vizează sistemele de irigaţii şi cadastru. Odată dezvoltat acest segment, agricultura botoşăneană ar putea căpăta un alt randament", a arătat Gabriel Popescu.

Mai mult, tocmai pentru ca fermierii botoşăneni să intre în contact direct cu producătorii americani şi pentru a se pune la punct cu tehnologiile performante folosite dincolo de ocean, aceştia pot  avea posibilitatea să "facă vizite în SUA, mai precis în statul Dakota Nord – producătorul  agricol numărul 1 al SUA -  unde are loc cel mai important târg anual de profil din SUA, totul gratuit", aşa cum a specificat Gabriel Popescu, reprezentantul comercial al Ambasadei SUA. Sprijinul americanilor veniţi la Botoşani a continuat cu oferirea de asistenţă tehnică în domeniul agricol şi ajutoare alimentare. Tot în acest sens, fermierii botoşăneni vor şi puşi în contact direct cu furnizorii de echipamente şi tehnologii americane.

De partea cealaltă, reprezentanţii agriculturăă botoşănene au prezentat potenţialul agricol al judeţului, unul de altfel semnificativ. "Avem 7.000 de hectare de luciu de apă interior, deci o investiţie americană în domeniul prelucrării peştelui este binevenită. De asemenea, avem peste 500.000 de oi în judeţ, dar suntem deficitari în domeniul tehnologiei prelucrării lânei. La fel, există un deficit în asigurarea producerii seminţelor necesare unei agriculturi performante. Potenţialul agricol pentru judeţ este major, dar fermierii noştri trebuie susţinuţi financiar", a declarat Gheorghe Manole.

Un alt punct fierbinte atins în cadrul discuţiilor dintre şefii agriculturii botoşănene şi reprezentanţii SUA  a fost reprezentat de plantele modificate genetic. "Pot să vă spun că în SUA se cultivă de mult plante modificate genetic, soia în proporţie de 95%, bumbac în proporţie de 97% şi porumb în proporţie de 90%. Mai mult, situaţia din SUA nu poate fi comparată cu cea din Uniunea Europeană. Noi informăm fermierii şi îi lăsăm să decidă", a specificat Hoa van Huynh.

Prezent la discuţii, Cătălin Flutur, primarul municipiului Botoşani a apreciat întâlnirea şi a declarat că "este un foarte bun prilej pentru fermierii botoşăneni să intre în contact fie cu omologii americani fie cu furnizorii de echipamente de dincolo de ocean. Ştim foarte bine ce tehnologii folosesc americanii, deja fermierii botoşăneni folosesc utilaje şi echipamente americane, aşa că întâlnirea a fost binevenită".

În final, primarul municipiului Botoşani a concluzionat că rezultatele întâlnirii de marţi, 17 mai 2011, înseamnă deschiderea unor discuţii viitoare pentru implementarea următoarelor priorităţi specifice judeţului Botoşani: găsirea de soluţii pentru redimensionarea, modernizarea şi extinderea sistemelor de irigaţii, construcţia de silozuri moderne şi garantarea cofinanţărilor necesare proiectelor de dezvoltare în agricultură.

Ca urmare a discuţiilor avute marţi, reprezentanţii Ambasadei americane a lansat primarului Cătălin Flutur invitaţia de a participa la seminarul financiar Rom Agro Tec care va avea loc între 30 mai – 3 iunie, unul dintre cele mai importante târguri de profil din ţară.
 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Botoșăneni sancționați pentru continuarea propagandei electorale!

Saturday, 23 November 2024

Cei peste 1.300 de polițiști, jandarmi, pompieri și polițiști de frontieră s-au asigurat că materialele necesare votării au ajuns în siguranță la secțiile de votare și au încep...

13 candidați: România își alege al cincilea președinte de după 1989!

Saturday, 23 November 2024

România își alege cel de-al cincilea președinte de după 1989, după Ion Iliescu (trei mandate), Emil Constantinescu, Traian Băsescu (două mandate) și Klaus Iohannis (două mandate). ...

Pedepsit să muncească la Muzeul din Botoșani după ce a fost condamnat pentru deținere de droguri de mare risc!

Saturday, 23 November 2024

Tribunalul Suceava l-a condamnat pe Costel Vlăduț I. la cinci luni de închisoare cu suspendare pentru săvârșirea infracțiunii de deținere de droguri de mare risc, pentru consum propr...