Amenzile pentru casele neasigurate curg din ianuarie

Amenzile pentru casele neasigurate curg din ianuarie

   www.capital.ro

Primarii îi vor putea sancționa pe proprietarii fără asigurare cu sume între 100 de lei și 500 de lei începând cu data de 15 ianua­rie a anului viitor, potrivit interpretării date legii de către autorități.

Legea care impune obligativitatea asigurării locuințelor reglementează nivelul amenzilor pe care le vor suporta proprietarii care nu îi respectă prevederile, însă nu menționează o dată certă de la care aceste sancțiuni pot fi aplicate. Actul normativ stipulează că amenzile pot fi aplicate după ce expiră mai multe termene succesive.

Amenzile vor putea fi date începând cu 15 ianuarie, potrivit Ministerului Administrației și Internelor (MAI), instituția care a inițiat acest proiect. "Apreciem faptul că termenul legal pentru obligația încheierii contractului de asigurare obligatorie a locuințelor este de până la 15 ianuarie 2011", afirmă reprezentanții MAI. Interpretarea instituției de stat este identică cu cea a companiei care emite polițele obligatorii - Poolul de Asigurare Împotriva De­zas­trelor (PAID).

În același timp, termenul de la care pot fi aplicate amenzile este cel mai apropiat care poate fi dat în baza interpretărilor multiple ale legii. "Considerăm că obligaţia proprietarilor de a încheia poliţele de asigurare devine exigibilă în termende 90 de zile de la data publicării în Monitorul Oficial a normelor metodologice propuse de CSA şi aprobate de Guvern. (...) Acest termen nu a început să curgă, deoarece încă nu au fost emise aceste norme metodologice în aplicarea legii", afirmă Ovidiu Țibuleac, coordonatorul Departamentului Asigurări al Casei de avocatură Boştină şi Asociaţii.

În plus, primele polițe au fost vândute pe piață în a doua parte a lunii iulie, ceea ce înseamnă că amenzile pot începe să curgă la numai șase luni de aplicare efectivă a legii, chiar dacă textul reglementării prevede o perioadă de 12 luni pentru acomodarea proprietarilor cu noua obligativitate.


(Material complet pe capital.ro)

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Părintele Vasile Gavrilă : „Mielul de Paşti nu face parte nici din rânduiala bisericească, nici din pregătirea duhovnicească de Paşti”

astăzi, 10:21
56

De Sfintele Pasti exista obiceiul sa se sacrifice miei. Pastile este o sarbatoare pe care o intalnim atat la evrei, cat si la crestini. Pentru evrei Pastile semnifica trecerea din robia egipteana la l...

Calendar ortodox: În a doua zi de Paște sărbătorim Învierea Domnului și îl cinstim pe Sfântul și dreptul Iov

astăzi, 09:31
41

Sfântul și dreptul Iov, sărbătorit în acest an în a doua zi de Paște, a trăit în Avsitida, între Arabia și Idumeea. Tatăl său era Zaret, iar mama lui era Vosora....

Adăpost cu 28 de animale cuprins de flăcări într-o localitate din Botoșani!

astăzi, 08:58
291

Proprietarul a fost cel care a anunțat incendiul. Când a văzut flăcările, întreaga construcție de aproximativ 120 de metri pătrați ardea.La caz s-au deplasat pompierii din cadru...