În perioada 10 mai – 31 iulie 2021, în România se va desfăsura Recensământul General Agricol, faza de Colectare a datelor referitoare la caracteristicile structurale ale exploataţiilor agricole.
Este vorba de situaţia suprafeţelor agricole utilizate, a suprafeţelor aflate sub restricţii de mediu, a efectivelor de animale şi adăposturile pentru animale, a persoanelor care au lucrat în agricultură, măsurile de dezvoltare rurală, etc.
România face recensământul general agricol o dată la 10 ani, iar situația arată schimbările survenite din 2010 până în prezent.
La recensământ se înregistrează exploataţiile în care se desfăşoară activităţi agricole, indiferent de statutul lor juridic (activităţi agricole prin utilizarea suprafeţelor agricole/şi sau deţinerea de animale şi care obţin produse agricole şi/sau păstrează suprafeţe în bune condiţii agricole şi de mediu).
Iată și căteva date care vor fi solicitate: efectivele de animale, adăposturile pentru animale, gestionarea dejecţiilor animaliere, informaţii generale privind exploataţia agricolă, modul de utilizare a terenului, agricultura ecologică, persoanele care au lucrat în agricultură, alte activităţi aducătoare de venituri, etc.
Conform legii, agricultorii au obligaţia să furnizeze recenzorilor date şi informaţii corecte şi complete, și de asemenea, să respecte şi să nu obstrucţioneze activitatea personalului de recensământ din teritoriu şi să prezinte, pentru înregistrarea corectă a datelor de identificare a persoanelor, un act de identitate valabil.
În schimb, obstrucţionarea persoanelor implicate în acţiunea de recensământ, în efectuarea înregistrărilor şi controlul datelor ce fac obiectul acestei cercetări statistice, refuzul furnizării informaţiilor prevăzute în chestionarul de recensământ sau furnizarea de date şi informaţii eronate sau incomplete sunt considerate contravenții și sancţionează cu amenda de la 1.000-5.000 lei.