Amenzi de 130.000 de lei pentru furnizori de mese calde și sute de kilograme de alimente confiscate

Zeci de agenți economici din Botoșani, care derulează ca activitate și livrarea meselor calde unor persoane vulnerabile, au fost verificați de Direcția Sanitar Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) și de Inspectoratul de Poliție Județean (IPJ), la finele săptămânii trecute, context în care s-au aplicat amenzi în valoare de 130.000 de lei, a declarat prefectul județului, Dan Nechifor.

Potrivit acestuia, inspectorii sanitar-veterinari au dispus zeci de măsuri, fiind descoperite neconformități privind igienizarea spațiilor și a ustensilelor de lucru, depozitarea produselor și compartimentarea spațiilor. De asemenea, au fost constatate nereguli legate de emiterea bonurilor fiscale.

„Au fost controlate 41 de unități care sunt înscrise în lista Edenred. La aceste 41 de unități au fost aplicate 13 amenzi în valoare de 130.000 de lei. În urma abaterilor descoperite, echipele de control au dispus confiscarea a 491 de kilograme de produse în valoare de peste 6.300 de lei. S-au găsit și două unități, două întreprinderi individuale, care, deși erau înscrise în listă, din autorizațiile de funcționare nu reieșea faptul că pot prepara produse alimentare tratate termic”, a precizat Nechifor.

Finanțat, prin Guvernul României, din fonduri europene, programul are la această dată la Botoșani

La nivelul județului Botoșani, aproape 12.000 de persoane beneficiază de masă caldă prin intermediul acestui program, finanțat din fonduri europene. Numărul este cu 133 mai mare decât cel raportat la sfârșitul anului trecut, creșterea fiind cauzată de împlinirea limitei minime de vârstă de 75 de ani a unei noi serii de beneficiari.

200 de noi firme s-au înscris în programul ce oferă masă caldă persoanelor vârstnice defavorizate și celor fără adăpost, anunțau autoritățile pe 10 mai a.c. Numărul firmelor interesate să vândă mâncare gătită nevoiașilor a ajuns astfel la aproape 400 la nivelul județului Botoșani, față de 193, cât era în luna octombrie 2020, când a demarat programul.

Valoarea lunară încărcată pe card de Ministerul Finanțelor Publice este de 180 de lei per persoană, beneficiarul putând să achiziționeze mâncare de maximum 40 de lei într-o singură zi. Beneficiarul poate completa suma cu banii proprii dacă doreşte o comandă peste această valoare.

 

Spune-ne opinia ta