Legea trecuse deja de cele două camere, dar a fost semnată recent și de Președintele României, spre modificarea art. 20 din Legea nr. 75/1994. Ca urmare, este strict interzisă lipsa de respect atât față de drapel, cât și față de imnul național. Cei care încalcă prevederea vor plăti amenzi cuprinse între 10.000 și 20.000 de lei. De aplicarea lor se va ocupa Poliția Română și Jandarmeria.
„Cetăţenii sunt datori să manifeste respect faţă de drapelul şi imnul naţional al României şi să nu comită niciun act prin care s-ar aduce ofensă acestora. Încălcarea interdicţiei constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă de la 10.000 lei la 20.000 lei de către agenţii constatatori din cadrul Poliţiei Române şi ai Jandarmeriei Române, cu respectarea dispoziţiilor Ordonanţei Guvernului nr. 2/2001 privind regimul juridic al contravenţiilor, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 180/2002, cu modificările şi completările ulterioare”, extras din actul normativ, potrivit Bugetul.ro.
De ce amenda este atât de mare
În motivarea proiectului de lege, devenită deja lege prin aprobare, se arată faptul că valoarea amenzii este atât de mare pentru că pângărirea unui simbol național este o abatere gravă de la ordinea publică. Astfel, și sancțiunea trebuie să fie de dimensiunea faptei.
„Pângărirea drapelului României, ca simbol naţional, prin ataşarea de însemne peste culorile naţionale constituie o abatere gravă de la ordinea publică şi trebuie sancţionată proporţional, cu amendă în cuantum ridicat, pentru a descuraja astfel de fapte antinaţionale”, este precizat în expunerea de motive a proiectului.
Momentele în care arborarea drapelului este obligatorie în România
Potrivit legii, drapelul româniei este arborat în următoarele situații:
-Ziua Națională a României, Ziua drapelului național, Ziua imnului național al României și alte sărbători naționale;
-Festivități și ceremonii oficiale cu caracter local, național și internațional;
-Vizite oficiale în România de șefi de stat și de guvern, precum și de înalte personalități politice reprezentând principalele organisme internaționale, interguvernamentale;
-Ceremonii militare, conform regulamentelor militare;
-Competiții sportive pe stadioane și alte baze sportive;
-Campanii electorale, alegeri.
Cei care vor încălca noua lege, în situațiile amintite anterior, vor fi pasibili de amendă, începând cu luna ianuarie a anului 2024.