Producătorii de deşeuri şi deţinătorii de deşeuri au obligaţia de a se asigura că deşeurile sunt pregătite pentru reutilizare, reciclate sau sunt supuse altor operaţiuni de valorificare și să deţină spaţii special amenajate pentru stocarea deşeurilor în condiţii care să garanteze reducerea riscului pentru sănătatea umană şi deteriorării calităţii mediului.
”Producătorii de deşeuri şi deţinătorii de deşeuri au obligaţia să supună deşeurile care nu au fost valorificate unei operaţiuni de eliminare în condiţii de siguranţă”, transmit reprezentanții Gărzii de Mediu Botoșani.
Astfel, potrivit reglementărilor legale, se interzice incendierea oricărui tip de deşeu şi/sau substanţă sau obiect.
Comisarii din cadrul Garda de Mediu Botoșani s-au autosesizat, constatând că pe un amplasament, pentru care s-au solicitat obligaţii de mediu la încetarea activităţii, titularul elimina prin incendiere deșeuri (deșeuri de plastic, ambalaje PET, benzi de cauciuc, ambalaje de la vopsele etc.).
Pe amplasament au fost identificate mai multe vetre de foc cu deșeuri incomplet eliminate.
Pentru cele două obligaţii nerespectate s-au aplicat două sancțiuni contravenționale, și anume un avertisment și o amendă de 50.000 lei.