Ambasadorul SUA la Bucuresti: Sunt ingrijorat de limitarea retrocedarilor la 15%

Ambasadorul SUA la Bucuresti: Sunt ingrijorat de limitarea retrocedarilor la 15%
Ambasadorul SUA la Bucuresti, Mark Gitenstein, a declarat ca este ingrijorat de limitarea despagubirilor la 15% acordate fostilor proprietari ai imobilelor nationalizate.

Oficialul american a precizat ca Guvernul american sustine cea mai transparenta si eficienta restituire de proprietate cu putinta.

Ambasadorul SUA la Bucuresti spune ca este ingrijorat, chiar daca nu a a vut ocazia sa studieze actuala legilsatie, ci pe cele anterioare. "Nu uitati ca Romania este vizata de o decizie CEDO care fixeaza niste parametri in ceea ce priveste standardele in materie de restituire. Deci nu este exclusiv la latitudinea Parlamentului sa scrie o lege, ea trebuie sa fie conforma cu decizia CEDO", a declarat diplomatul american.

El a precizat ca Guvernul SUA sustine "cea mai transparenta si eficienta restituire de proprietate cu putinta". Oficialul american a mai spus ca exista diferente intre ce spune CEDO si realitate, pe de-o parte, si legislatie, pe de alta parte.

Ambasadorul intelege ca Romania are resurse limitate, dar este constient ca exista solutii pentru rezolvarea acestei probleme, motiv pentru care vor avea loc discutii cu guvernul, saptamana viitoare.

Mark Gitenstein nu stie in ce mod vor avea loc discutiile cu Executivul, insa a declarat ca exista varianta intalnirii sau cea a unei scrisori.

Intrebat ce procent i s-ar parea corect pentru despagubiri, Mark Gitenstein a raspuns ca nu va oferi un raspuns concret, dar a explicat ca 15% i se pare cam putin.

Ambasadorul SUA spune ca ar trebui sa existe o alternativa, pentru ca unii vor sa primeasca bani, repede, indiferent de suma, iar altii sunt dispusi sa astepte mai mult, pentru o suma mai mare. El a adaugat ca nu are deocamdata o propunere punctuala de facut Guvernului roman, dar stie ca sunt numerosi cetateni americani inscrisi la Fond care sunt ingrijorati, insa Gitenstein este ferm convins ca este strict problema Guvernului roman sa creeze un sistem conform cerintelor CEDO.

Ziare.com

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Foc într-un apartament din municipiul Botoșani, vecinii au chemat urgent pompierii! (Foto)

Duminică, 19 Mai 2024
531

Mai multe bunuri din bucătăria unui apartament, situat la etajul III, au fost cuprinse de flăcări. Când s-a produs evenimentul de pe strada Vârnav, proprietarii nu erau acasă. Vecinii...

Valeriu Iftime: Cu atâtea exemple demne de urmat, sunt sigur că vom reuși să realizăm o dezvoltare reală și la Botoșani! (Video)

Duminică, 19 Mai 2024
58

Domnul Bolojan, timp de ani de zile, a oferit Oradiei și județului Bihor un model de administrație publică, eficiență și investiții durabile. În scurta mea vizită în județul Biho...

Sucevean condamnat pentru distrugere, încarcerat în Penitenciarul Botoșani!

Duminică, 19 Mai 2024
63

În cursul zilei de sâmbătă, 18.05.2024, polițiștii Secției 5 Poliție Rurală Dărmănești în timp ce patrulau pe raza satului Călinești, comuna Dărmănești din Suceava, &i...