Ambasadorul Norvegiei, către români: Puteţi hrăni 80 de milioane de oameni, dar importaţi două treimi din alimente. E o nebunie!

Oystein Hovdkinn, ambasadorul Norvegiei, consideră că România are un potenÅ£ial enorm în energie ÅŸi agricultură, dar că situaÅ£ia actuală din industria alimentară este un adevărat paradox.

"PuteÅ£i hrăni 80 de milioane de oameni, dar importaÅ£i două treimi din alimente. Este cel mai mare paradox, este o nebunie", a spus ambasadorul în cadrul unei conferinÅ£e de presă în care norvegienii au anunÅ£at o finanÅ£are nerambursabilă de 306 mil. euro pentru România.

Åži Adrian Porumboiu, unul dintre cei mai mari agricultori români, care deÅ£ine grupul Racova Com Agro Pan din Vaslui, spunea în mai multe rânduri că România nu are o agricultură reală, care să asigure necesarul de consum intern, ÅŸi a ajuns să importe cireÅŸe din Africa de Sud ÅŸi fasole din Etiopia.

Lipsa de industrializare din agricultură se vede clar în structura exporturilor ÅŸi a importurilor de produse agroalimentare. Dacă circa jumătate din exporturi sunt acoperite de marfa brută tranzacÅ£ionată bursier precum grâul, porumbul sau seminÅ£ele de floarea soarelui, în structura importurilor o greutate mai mare o au produsele finite. Spre exemplu, două dintre produsele cu cea mai mare greutate în totalul importurilor au fost carnea de porc ÅŸi zahărul.

"Vrem ca România să devină la fel de prosperă ca ţările din Vest, iar astfel să putem face mai multe afaceri împreună", a mai spus Oystein Hovdkinn.

Ambasadorul a precizat că 16 firme cu capital norvegian sunt prezente pe piaÅ£a românească, însă majoritatea sunt companii mici, printre investitorii mai mari din România numărându-se Orkla Foods (indus­tria alimentară) sau R&M Ship Interior (construcÅ£ia navelor), scrie Agrointel.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Lângă noi: Primul tramvai-cafenea din România a ieșit pe traseu!

astăzi, 11:38

Primul tramvai cafenea de la noi din È›ară a ieÈ™it pe traseu la IaÈ™i. TuriÈ™tii, dar È™i ieÅŸenii au îmbrățiÈ™at rapid ideea, mai ales că drumul este foarte atractiv, urcând dealul C...

Atenționare ISU Botoșani: Autorități pregătite pentru gestionarea situațiilor de urgență!

astăzi, 10:46

La nivelul judeÈ›ului BotoÈ™ani, toate instituÈ›iile cu rol în managementul situaÈ›iilor de urgență generate de fenomenele meteorologice periculoase sunt în alertă, pregătite să inter...

Cod roșu de ploi torențiale și abundente în județul Galați!

astăzi, 10:13

Meteorologii au emis o nouă atenÈ›ionare meteo pentru judeÈ›ul GalaÈ›i. Astfel, pe 30 septembrie de la ora 00:00 până la ora 09:00 va fi COD ROȘU. În judeÈ›ul GalaÈ›i va ploua torenÈ...