Alimente şi băuturi care ne distrug oasele

La fel ca în cazul multor alte afecţiuni, alimentele pe care le alegem pentru consum pot juca un rol important în prevenirea sau controlul afecţiunilor. Mai jos veţi găsi o listă cu alimente care pot afecta oasele, însă nu toată lumea trebuie să renunţe definitiv la ele, ci în special cei care ştiu că prezintă un risc de dezvoltarea a afecţiunilor muco-scheletice, precum cei care  au în familie cazuri de osteoporoză.
 
Iată câteva dintre alimentele ce afectează sănătatea oaselor şi pe care, cel puţin, unii dintre noi ar trebui să le evite.
 
Sucurile acidulate
 
Pe lângă faptul că unele dintre ele conţin cofeină, sucurile pot afecta sănătatea oaselor ca urmare a cantităţii de fosfor. Acidul fosforic este utilizat în sucuri drept agent aromatizant, iar acesta poate perturba procesul de absorbţie a ceaiului.
 
Cafeaua
 
Cana zilnică de cafea afectează absorbţia de calciu. "Atunci când aportul de cofeină este mare, cea mai mare parte din calciu este eliminată prin urină", susţine McGowan. Efectul este relativ mic şi nu ar trebui să provoace mari probleme dacă avem un aport ridicat de calciu. Totuşi, nu uitaţi să luaţi în considerare cantitatea totală de cofeină pe care o consumaţi zilnic şi pe care o luaţi din alte alimente precum ciocolata.
 
Sarea în exces
 
Nivelul mare din sodiu nu este benefic pentru sănătate. În plus, cu cât consumăm mai multă sare, cu atât eliminăm mai mult calciu prin urină şi transpiraţie. Şi o dietă care ne asigure un aport crescut de calciu compensează efectele nefavorabile ale consumului moderat de sare, mulţi dintre noi consumăm mai multă sare decât suntem conştienţi. Pentru a ne menţine la consumul de sodiu recomandat (de 2.300 de miligrame pe zi) ar trebui să consumăm alimente preparate în casă şi să citim prospectul produselor ambalate pe care le achiziţionăm.
 
Alcoolul
 
De fapt, consumul moderat de alcool (un pahar pe zi pentru femei şi două pahare pe zi pentru bărbaţi) pare să ofere o oarecare degradării oaselor. În schimb, consumul excesiv poate contribui la pierderea de masă osoasă.
 
Excesul de proteine
 
Femeile au nevoie de 46 de grame de proteine pe zi, iar bărbaţii, de 56 de grame. Deşi de întâmplă destul de rar ca cineva să aibă un aport de proteine mai mare de atât, există şi astfel de cazuri în care excesul de proteine poate schimba echilibrul pH-ului din oase. În plus, cu cât mediul este mai acid, cu atât suntem predispuşi mai mult ma pierdere de masă osoasă.
 
Un individ care are un consum ridicat de proteine, dar care mănâncă puţine fructe şi legume se poate afla într-o astfel de situaţie. Pe de altă parte, McGowan subliniază că nu de puţine ori oamenii în vârstă se confruntă cu pierdere de masă osoasă tocmai din cauză că nu au un aport de proteine suficient.


doctorulzilei.ro

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

„Habemus Papam”. Cine este noul Papă ales de cardinalii de la Vatican!

Thursday, 8 May 2025

"Habemus papam!" Primul Papă american din istorie a fost ales. Cardinalul Robert Francis Prevost, Leon al XIV-lea este noul Suveran Pontif. Noul lider al celor aproape 1,4 miliard...

Activitate inedită a liceenilor botoșăneni la o biserică dintr-o localitate din județ! (Foto)

Thursday, 8 May 2025

“Patrimoniu și Natură – Lecții din trecut pentru viitor” În cadrul demersurilor educaționale menite să consolideze formarea vocațională a elevilor, un grup de licee...

Botoșănean căutat de polițiști după ce a fost dat dispărut. Dacă îl vedeți, sunați la 112!

Thursday, 8 May 2025

Polițiștii botoșăneni efectuează verificări pentru localizarea unui bărbat, de 47 de ani, din municipiul Botoșani, care la data de 30.04.2025 ar fi părăsit domiciliul pentru a se deplasa la ...