Alimente sanatoase care devin nocive din cauza procesarii
Stiri Botosani Friday, 22 October 2010 ActualitateInainte de a fi comercializate pentru consum, aproape toate alimentele trebuie procesate, aceasta operatie avand rolul de a elimina microorganismele daunatoare pentru sanatatea omului. In unele situatii insa, deoarece scopul este in principal acela de a avea un profit cat mai mare in urma vanzarii, sunt adaugate diverse substante care ofera un plus de gust, culoare si miros, dar care sunt nocive (este vorba de cunoscutii aditivi alimentari numiti si E-uri).
Potrivit livescience.com, iata cateva alimente bune care printr-o prelucrare excesiva au devenit, in unele cazuri, chiar nocive.
1. Crochete de peste (cumparate)
Crochetele de peste (sau, mai modern, fish sticks) nu sunt foarte sanatoase daca sunt cumparate deoarece au multe ingrediente ce in realitate nu sunt decat aditivi. Pestele este insa un aliment sanatos in general, deoarece este bogat in acizi grasi omega-3.
2. Iaurt
In ultimii ani, iaurtul a devenit desert, adaugandu-i-se zahar si fructe procesate. Daca vrei sa obtii un desert pe baza de iaurt adauga acasa bucati de fructe proaspat taiate si miere. Asa te asiguri ca stii exact ceea ce contine. In plus, va fi mult mai nutritiv.
3. Supa instant
Facuta in casa, supa reprezinta un aliment sanatos, putin costisitor si destul de usor de preparat. De ceva timp a aparut insa supa instant (la plic), care nu contine mai nimic bun, fiind un amestec de sare, grasimi, aditivi si conservanti.
In plus, cantitatea de sare este foarte mare. O portie contine 1.000 de miligrame de sodiu, adica aproximativ jumatate din cantitatea zilnica recomandata.
4. Ceaiul verde
De asemenea, un ceai verde facut in casa aduce foarte multe beneficii organismului, fiind bogat in antioxidanti, despre care numeroase studii au aratat ca ajuta la prevenirea aparitiei cancerului, a bolilor de inima si a bolilor asociate cu inaintarea in varsta.
Ceaiul verde imbuteliat insa mai are foarte putin din substantele bune si, in plus, contine zahar si aditivi.
5. Floricele de porumb
Floricelele de porumb sunt bogate in fibre si sarace in calorii, dar atunci cand li se adauga cantitati mari de sare, zahar si grasimi, cum se intampla in cazul celor gata preparate din comert (inclusiv a celor pentru microunde) ajung sa faca mai mult rau decat bine organismului.
De preferat este sa eviti toate variantele cu diverse arome (dulci, cu cascaval, etc.) si sa iti faci in casa floricele sau sa cumperi eventual de la vanzatori ambulanti, avand grija sa nu pui prea multa sare.
6. Paine ambalata
Painea adevarata inseamna doar faina, apa, sare si drojdie. Din ce in ce mai multi producatori insa au inceput sa foloseasca diverse alte ingrediente, cum ar fi zahar, sirop de porumb, aditivi alimentari. Aceste substante se gasesc in proportia cea mai mare in painea ambalata (poti observa si pe eticheta), dar, din pacate, si painea neambalata a inceput sa contina astfel de ingrediente nesanatoase.
7. Cereale
Cerealele simple - graul, orezul, orzul, ovazul, secara - s-au aflat dintotdeauna la baza alimentatiei noastre, datorita combinatiei imbatabile de proteine, grasimi sanatoase si vitamine. Acestea au fost insa denaturate prin adaosuri si procesari care le fac mai gustoase si mai aratoase, dar mai putin sanatoase.
Cel mai bine este sa cumperi cereale integrale chiar daca nu sunt la fel de gustoase. Au mai putine sanse sa contina zahar, sirop de porumb, sare, coloranti si conservanti. Poti observa care sunt versiunile "simple" citind etichetele.
8. Pizza
In Italia exista chiar legi care stabilesc un intreg set de reguli in ceea ce priveste ingredientele de baza pentru pizza (faina, rosii, mozzarella, ulei de masline, oregano, busuioc). Si unele restaurante din intreaga lume care se respecta tin cont de calitatea ingredientelor folosite pentru prepararea acestui produs.
Insa, in multe locuri, cea mai mare parte din ingredientele naturale este inlocuita cu aditivi si grasimi ieftine, astfel ca pizza devine un aliment foarte bogat in calorii, bogat in grasimi nesanatoase si sarac in nutrienti. (ziare.com)
Spune-ne opinia ta
Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani
Cristina Ciobănașu și fericirea de acasă: ”Nu am vrut să plec de aici fără să vă las poze cu ai mei!” (Foto)
E perioada vacanței și, între proiecte de televiziune, frumoasa și carismatica actriță Cristina Ciobănașu a reușit să facă și un drum acasă, la Vorona, pentru a-și vizita părinții...
Cine sunt cele 16 femei cu viață sfântă, canonizate de Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române!
Şedinţa de lucru a Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a avut loc marţi, în Aula Magna „Teoctist Patriarhul” din Palatul Patriarhiei, sub preşedinţia Preafe...
Migrația inversă: Românii părăsesc Italia și se întorc în țară - „Au plecat foarte multe femei care îngrijesc bătrâni!”
Un număr tot mai mare de români care s-au stabilit în Italia se întorc în România, dezamăgiți de realitățile economice tot mai dificile din Peninsulă. Potrivit date...
Newsletter
Abonează-te la Newsletter-ul Stiri Botoșani pentru a fi la curent cu cele mai noi știri și reportaje!
© 2025 WEB EMOTION SRL | Toate drepturile rezervate.
Web Emotion, Live.Botosani.ro, Botosani.ro Stiri.Botosani.ro si logo-urile acestora sunt marci inregistrate ale Web Emotion. Toate celelalte marci sunt proprietatea companiilor detinatoare. Reproducerea continutului din acest site este permisa numai cu acordul Web Emotion.
Termeni și condiții | Politica de confidențialitate | Despre Cookie-uri
Pagină generată în 0.88 secunde
Acest website foloseşte cookie-uri pentru a furniza vizitatorilor o experienţă mult mai bună de navigare şi servicii adaptate nevoilor şi interesului fiecăruia. Apăsând Accept sau navigând pe acest website, ești de acord să permiți colectarea de informații prin cookie-uri sau tehnologii similare. Mai multe detalii despre cookie-uri aici