Alimente sanatoase care devin nocive din cauza procesarii

Iaurtul, cerealele, pestele si alte produse alimentare de baza sunt foarte sanatoase insa, atunci cand sunt prea mult procesate, nu mai sunt la fel de bune. Cu cat un aliment este mai procesat cu atat devine mai nesanatos, un produs bun fiind unul cu o lista cat mai mica de ingrediente.

Inainte de a fi comercializate pentru consum, aproape toate alimentele trebuie procesate, aceasta operatie avand rolul de a elimina microorganismele daunatoare pentru sanatatea omului. In unele situatii insa, deoarece scopul este in principal acela de a avea un profit cat mai mare in urma vanzarii, sunt adaugate diverse substante care ofera un plus de gust, culoare si miros, dar care sunt nocive (este vorba de cunoscutii aditivi alimentari numiti si E-uri).

Potrivit livescience.com, iata cateva alimente bune care printr-o prelucrare excesiva au devenit, in unele cazuri, chiar nocive.

1. Crochete de peste (cumparate)

Crochetele de peste (sau, mai modern, fish sticks) nu sunt foarte sanatoase daca sunt cumparate deoarece au multe ingrediente ce in realitate nu sunt decat aditivi. Pestele este insa un aliment sanatos in general, deoarece este bogat in acizi grasi omega-3.

2. Iaurt

In ultimii ani, iaurtul a devenit desert, adaugandu-i-se zahar si fructe procesate. Daca vrei sa obtii un desert pe baza de iaurt adauga acasa bucati de fructe proaspat taiate si miere. Asa te asiguri ca stii exact ceea ce contine. In plus, va fi mult mai nutritiv.

3. Supa instant

Facuta in casa, supa reprezinta un aliment sanatos, putin costisitor si destul de usor de preparat. De ceva timp a aparut insa supa instant (la plic), care nu contine mai nimic bun, fiind un amestec de sare, grasimi, aditivi si conservanti.

In plus, cantitatea de sare este foarte mare. O portie contine 1.000 de miligrame de sodiu, adica aproximativ jumatate din cantitatea zilnica recomandata.

4. Ceaiul verde

De asemenea, un ceai verde facut in casa aduce foarte multe beneficii organismului, fiind bogat in antioxidanti, despre care numeroase studii au aratat ca ajuta la prevenirea aparitiei cancerului, a bolilor de inima si a bolilor asociate cu inaintarea in varsta.

Ceaiul verde imbuteliat insa mai are foarte putin din substantele bune si, in plus, contine zahar si aditivi.

5. Floricele de porumb

Floricelele de porumb sunt bogate in fibre si sarace in calorii, dar atunci cand li se adauga cantitati mari de sare, zahar si grasimi, cum se intampla in cazul celor gata preparate din comert (inclusiv a celor pentru microunde) ajung sa faca mai mult rau decat bine organismului.

De preferat este sa eviti toate variantele cu diverse arome (dulci, cu cascaval, etc.) si sa iti faci in casa floricele sau sa cumperi eventual de la vanzatori ambulanti, avand grija sa nu pui prea multa sare.

6. Paine ambalata

Painea adevarata inseamna doar faina, apa, sare si drojdie. Din ce in ce mai multi producatori insa au inceput sa foloseasca diverse alte ingrediente, cum ar fi zahar, sirop de porumb, aditivi alimentari. Aceste substante se gasesc in proportia cea mai mare in painea ambalata (poti observa si pe eticheta), dar, din pacate, si painea neambalata a inceput sa contina astfel de ingrediente nesanatoase.

7. Cereale

Cerealele simple - graul, orezul, orzul, ovazul, secara - s-au aflat dintotdeauna la baza alimentatiei noastre, datorita combinatiei imbatabile de proteine, grasimi sanatoase si vitamine. Acestea au fost insa denaturate prin adaosuri si procesari care le fac mai gustoase si mai aratoase, dar mai putin sanatoase.

Cel mai bine este sa cumperi cereale integrale chiar daca nu sunt la fel de gustoase. Au mai putine sanse sa contina zahar, sirop de porumb, sare, coloranti si conservanti. Poti observa care sunt versiunile "simple" citind etichetele.

8. Pizza

In Italia exista chiar legi care stabilesc un intreg set de reguli in ceea ce priveste ingredientele de baza pentru pizza (faina, rosii, mozzarella, ulei de masline, oregano, busuioc). Si unele restaurante din intreaga lume care se respecta tin cont de calitatea ingredientelor folosite pentru prepararea acestui produs.

Insa, in multe locuri, cea mai mare parte din ingredientele naturale este inlocuita cu aditivi si grasimi ieftine, astfel ca pizza devine un aliment foarte bogat in calorii, bogat in grasimi nesanatoase si sarac in nutrienti. (ziare.com)
 

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Deputatul Marius Budăi: „Aprobarea creșterii salariului minim de la 1 ianuarie 2025 este o probă în plus că PSD va realiza creșterile de venituri din programul de guvernare”

astăzi, 12:02

Prim-vicepreședintele PSD Botoșani, deputatul Marius Budăi, a declarat că decizia Guvernului de a majora salariul minim brut de la 3.700 de lei la 4.050 lei începând de la 1 ianuarie 2...

Minoră căutată la nivel național, depistată de jandarmii botoșăneni!

astăzi, 10:46

În această dimineață, un jandarm aflat în timpul liber a observat o fată în vârstă de 16 ani despre care știa că este căutată la nivel național, deoarece a plecat fă...

Valeriu Iftime, PNL Botoșani: ”Rămâneți loiali principiilor care vă definesc!” (Video)

astăzi, 10:42

Liderul liberalilor botoșăneni, Valeriu Iftime, a transmis un nou mesaj electoratului, făcând referire la ”valorile noastre strămoșești”, dar și la echilibru în această...