Alegeri în Republica Moldova: Comuniştii sunt în frunte, după numărarea a 89,6% din voturi

Alegeri în Republica Moldova: Comuniştii sunt în frunte, după numărarea a 89,6% din voturi
Partidul Comuniştilor are 41,2% din voturi, fiind urmat de partidul premierului Vlad Filat, PLDM, cu 28,1% , Partidul Democrat (PDM) cu 13,3% şi Partidul Liberal (PL) cu 8,6%, potrivit datelor transmise de Comisia Electorală Centrală în jurul orei 7.00, după numărarea a 89,6% din sufragii.

Aceste rezultate parţiale indică un uşor avans al comuniştilor faţă de situaţia comunicată în timpul nopţii, după numărarea a 51,3% din voturi, când Partidul Comuniştilor avea 40,39% din sufragii, Partidul Liberal Democrat (PLDM) avea 28,54% din voturi, Partidul Democrat (PDM) obţinuse 13,48% din voturi, iar Partidul Liberal avea 8,57% din sufragii, scrie Realitatea.net.

Cifrele contrastează totuşi puternic cu proiecţiile a două exit-poll-uri date publicităţii la Chişinău după închiderea urnelor, potrivit cărora liberal-democraţii (PLDM) premierului Vlad Filat, liberalii (PL) lui Mihai Ghimpu şi democraţii (PDM) lui Marian Lupu reuşesc să aibă împreună mai mult de 61 de mandate din cele 101 ale Parlamentului monocameral.

Astfel, potrivit exit-pollului difuzat de Prime TV, Partidul Comuniştilor (PCRM) al fostului preşedinte Vladimir Voronin a câştigat alegerile parlamentare de duminică cu 33,8% din voturi, dar este urmat la mică diferenţă, cu 32,2% din voturi, de liberal-democraţii premierului Vlad Filat. Pe următoarele locuri se clasează Partidul Democrat al lui Marian Lupu cu 14,1% din sufragii, urmat de Partidul Liberal al preşedintelui Mihai Ghimpu cu 10,2% din voturi. Exit-poll-ul arată că Alianţa Moldova Noastră (AMN), al patrulea partid din coaliţia de guvernare, nu mai intră în Parlament, având doar 3% din sufragii.

Comuniştii ar avea astfel 37 mandate, PLDM - 35 mandate, PD - 17 şi PL - 12 mandate, ceea ce înseamnă că, împreună, forţele prooccidentale ar avea 64 de mandate, cu trei mai multe decât majoritatea necesară alegerii şefului statului.

Situaţia este şi mai categorică în cazul exit-poll-ului difuzat de Publika TV, unde Partidul Liberal Democrat al premierului Vlad Filat a câştigat alegerile legislative anticipate din R. Moldova cu 34,6% din voturi, fiind urmat de Partidul Comuniştilor, cu 25,7% din voturi, de Partidul Liberal, cu 15,7% din voturi şi Partidul Democrat, cu 15,1% din sufragii. Alianţa Moldova Noastră, formaţiune condusă de Serafim Urechean, este creditată cu 3,1% din sufragii şi nu mai intră în Parlament.

PLDM ar avea, potrivit acestui exit-poll, 38 mandate, PCRM - 28 mandate, PL - 18 mandate, iar PDM - 17 mandate, ceea ce înseamnă că partenerii din actuala coaliţie de guvernare ar avea împreună 73 de mandate, o majoritate suficientă şi pentru a aduce modificări Constituţiei.
Ambele exit-polluri au o marjă de eroare de plus/minus 2%.

Nu ar fi prima dată când rezultatele oficiale ar contrasta puternic cu cele indicate de sondaje. La fel s-a întâmplat şi la referendumul constituţional din 5 septembrie, când rata mică de participare la vot (circa 30%) a luat prin surprindere şi a determinat invalidarea consultării populare.

Numărarea voturilor, pe parcursul orelor viitoare, poate să mai aducă schimbări în procentajele obţinute de cele patru partide, cu atât mai mult cu cât şi votul din diaspora ar putea atârna greu în balanţă. Potrivit unor surse, circa 55.000 de persoane ar fi votat în străinătate, în condiţiile în care rata participării la vot a fost de 59,1% din totalul celor aproape 2,6 milioane de alegători înscrişi. Numai în România au votat 9.700 de alegători moldoveni, iar în două secţii din Italia a fost nevoie de prelungirea cu două ore a procesului electoral din cauza cozilor. Au fost şi situaţii când s-au terminat buletinele de vot, iar alegătorii au votat pe foi A4 cu ştampila secţiei de votare, pe care şi-au scris opţiunea de mână, însă ministrul justiţiei a declarat că aceste voturi nu vor fi declarate valide, mai scrie Realitatea.net.

 

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Părintele Vasile Gavrilă : „Mielul de Paşti nu face parte nici din rânduiala bisericească, nici din pregătirea duhovnicească de Paşti”

astăzi, 10:21
47

De Sfintele Pasti exista obiceiul sa se sacrifice miei. Pastile este o sarbatoare pe care o intalnim atat la evrei, cat si la crestini. Pentru evrei Pastile semnifica trecerea din robia egipteana la l...

Calendar ortodox: În a doua zi de Paște sărbătorim Învierea Domnului și îl cinstim pe Sfântul și dreptul Iov

astăzi, 09:31
38

Sfântul și dreptul Iov, sărbătorit în acest an în a doua zi de Paște, a trăit în Avsitida, între Arabia și Idumeea. Tatăl său era Zaret, iar mama lui era Vosora....

Adăpost cu 28 de animale cuprins de flăcări într-o localitate din Botoșani!

astăzi, 08:58
281

Proprietarul a fost cel care a anunțat incendiul. Când a văzut flăcările, întreaga construcție de aproximativ 120 de metri pătrați ardea.La caz s-au deplasat pompierii din cadru...