Alarmant! Mai bine de jumătate din populaţia judeţului are glanda tiroidă mărită!

Alarmant! Mai bine de jumătate din populaţia judeţului are glanda tiroidă mărită!

 Medicul Dan Radu  

Guşa endemică, sau glanda tiroidă mărită, este una dintre cele mai răspândite afecţiuni în rândul populaţiei de la nivelul judeţului Botoşani, afectând deopotrivă adulţi şi copii.

Medicii susţin că această afecţiune este un fenomen frecvent întâlnit, la nivel mondial, iar pacienţii care au probleme cu glanda tiroidă trebuie să se prezinte din timp la medic, pentru a i se prescripe tratament de specialitate.

“În condiţiile de deficit de iod, glanda tiroidă creşte în dimensiune şi apare guşa endemică. Este un fenomen deosebit de frecvent întâlnit pe plan mondial. În condiţiile în care glanda tirodiă creşte pot să apară micronoduli, noduli mai mari, poate să funcţioneze în plus sau să se blocheze sau să apară hipotiroidie. Un motor nu funcţionează fără combustibil, organismul uman nu funcţionează fără hormoni tiroidieni", a spus medicul endocrinolog Dan Radu, de la Spitalul Judeţean Mavromati.

Analizele pentru depistarea acestui tip de afecţiune se pot face la spital, dar şi la cabinetele care sunt în contract cu Casa de Asigurări de Sănătate, fiind unele analize pentru care pacienţii beneficiază de gratuitate.

“55-60% din populaţia judeţului are glanda tiroidă mărită de volum. Faptul că am reuşit în timp să achiziţionăm pentru judeţ sare iodată, cam 90-95% sarea este iodată, şi faptul că cea mai mare parte a populaţiei foloseşte sare iodată, se asigură o protecţie excepţional de bună. Luăm în evidenţă pacienţii, le dăm tratament în funcţie de investigaţii, la pediatrie se face acelaşi lucru, iar cei care au guşă micronodulară, hipertiroidie, hipotiroidie, şi alte asemenea afecţiuni se tratează. De multe ori se ajunge la intervenţie chirurgicală, se fac tratamente secvenţial", a adăugat medicul Dan Radu.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

La mulți ani, Loredana Toma! Sportiva de AUR din Botoșani care va lupta la JO de la Paris (Foto)

astăzi, 13:14
2

Născută pe 10 mai 1995, în Ibănești, județul Botoșani, Loredana Toma are în palmares patru titluri europene și două mondiale la haltere și este una dintre piesele de bază ale lot...

(A) SC Motif Energy SRL - Anunț de interes public

astăzi, 13:01
14

SC Motif Energy SRL solicită autorizație de mediu pentru obiectivul „Construire parc fotovoltaic Cai de Vis și racord la rețeaua electrică”, situat în sat Ionășeni, com. V&aci...

Jandarmii botoșăneni au ieșit în stradă pentru un weekend în siguranță, vin și ajutoare de la Bacău! (Foto)

astăzi, 12:26
28

Pe lângă misiunea de asigurare a ordinii și siguranței publice la Zilele municipiului Botoșani, Inspectoratul de Jandarmi Județean Botoșani are în atenție și manifestările religio...