Alarmă! Gunoaiele din Napoli iau drumul României. Guvernul Cioloș a aprobat așa ceva?

Veste proastă pentru România: câteva sute de mii de tone de deşeuri de-acum "mumificate", ambalate în baloturi uriaşe, aşa-numitele "eco-baloturi" (ecoballe în limba italiană) vor pleca din Italia şi vor lua drumul gropilor de gunoi din ţara noastră. Primele eco-baloturi au fost stocate încă din 2001 şi sunt simbolul crizei care a îngenuncheat oraşul Napoli şi întreaga regiune Campania în ultimii ani.

Milioane de baloturi au fost stocate etajat, formând adevărate piramide înalte de 10-12 metri, acoperite de plasă din plastic, care ocupă zeci de hectare. Din baloturi a curs ani de zile o zeamă otrăvitoare, care s-a infiltrat în subsol şi în pânza freatică, spre disperarea locuitorilor din zonele de stocare. O parte din aceste gunoaie vor lua acum drumul gropilor de gunoi din România, fără nicio garanţie cu privire la ceea ce conţin.

Se spune că din gunoaie a curs fracţia umedă, ele fiind acum uscate. La prima ploaie lucrurile se schimbă. Ne întrebăm dacă Ministerul Mediului este de acord ca România să devină destinaţie a gunoaielor din alte ţări, în condiţiile în care procesoarea deşeurilor româneşti este într-o mare suferinţă. Iar dacă ministerul este de acord, cetăţenii cu siguranţă nu vor aşa ceva. O interpelare a unui grup de senatori M5S arată că transportul spre România este pregătit, dar italienii nu vor ca deşeurile să fie depozitate nici măcare pentru câteva zile pe cheiul portului Pozzuoli.

Cine a autorizat această operaţiune de import de gunoaie către România? Firma care va procesa deşeurile italiene în gropile româneşti, Eco Sud, este legată de diferite anchete judiciare. Aşteptăm opinia Guvernului Cioloş cu privire la această operaţiune de otrăvire a teritoriului României.

România, Bulgaria, Portugalia, Spania: acestea sunt ţările în care vor fi trimise pentru a fi procesate şi eliminate aşa-numitele "eco-baloturi". În aceste ţări îşi au sediile firmele care au participat la licitaţia organizată de Regiune, pentru eliminarea megabaloturilor de deşeuri sechestrate în Campania în 2007.

Îngrămădite de ani de zile în siturile de stocare, emblemă a urgenţei deşeurilor din Napoli şi Campania, au fost sigilate în 2007 de procuratura din Napoli ("sunt gropi de gunoi gestionate în mod abuziv" scria judecătorul de instrucţie Rosanna Saraceno) şi scoase de sub sechestru în noiembrie 2013, după achitarea în prima instanţă a guvernatorului de atunci, Antonio Bassolino, şi a conducerii firmei Impregilo de acuzaţiile de înşelătorie şi fraudă.

Regiunea Campania a organizat o licitaţie pentru eliminarea unei prime tranşe de 789.000 de tone de deşeuri de-acum "mumificate", pentru că fracţia umedă, între timp, s-a scurs sau evaporat.

La licitaţie, care s-a încheiat pe 18 februarie, au participat nouă grupuri de firme, dintre care şase au fost admise apoi la ultima fază a procedurii, pentru eliminarea parţială a eco-baloturilor din Giugliano la nord de Napoli (siturile din Masseria del Pozzo şi Masseria del Re), Villa Literno (Lo Spesso) şi Marcianise, în provincia Caserta, Avellino, Casalduni şi Eboli (Coda di Volpe).

Licitaţia are o valoare totală de 118 milioane de euro, chiar dacă pentru unele loturi nu au fost prezentate oferte.
Potrivit publicaţiei Il Mattino di Napoli, au sosit primele 70 de milioane necesare pentru trimiterea baloturilor, se apropie semnarea contractelor cu societăţile care şi-au adjudecat primele cinci loturi: probabil se va începe semnarea lor în scurt timp, cel puţin pentru loturile 5 şi 6 pentru care au fost oferte unice. Apoi va trebui să se aştepte unda verde din partea ţărilor în care va ajunge gunoiul împachetat şi scadenţa termenelor pentru eventuale recursuri, mai scrie Il Mattino.

Gunoiele vor pleca toate în afara Italiei. Unica firmă care ar fi utilizat instalaţii pe teritoriul italian, A2A, nu şi-a adjudecat niciun lot, fiindcă nu a prezentat o ofertă competitivă din punct de vedere economic.

Unde va ajunge gunoiul made in Napoli? Firmele au indicat deja societăţile însărcinate cu eliminarea deşeurilor în străinătate şi este de-ajuns să faci o căutare pe internet pentru a înţelege că nu este sigur că baloturile vor ajunge întotdeauna pe mâini bune, mai scrie Il Mattino.

Loturile 5 şi 6 au fost câştigate de asocierea temporară de firme formată din Vibeco srl/Bm service srl/Sirio Ambiente şi Consulting srl, care se va ocupa de eliminarea unei părţi a gunoiului de către o firmă spaniolă şi a unei alte părţi de către Eco Sud, o firmă cu sediul social în Bucureşti, România, care posedă patru gropi de gunoi, două situri de compostare şi două instalaţii de selecţie.

Una dintre gropile de gunoi ale grupului Eco Sud, cea din Craiova, a fost controlată prin intermediul unei societăţi luxemburgheze, de regele gunoaielor romane, Manlio Cerroni, şi a făcut obiectul unei anchete judiciare.

Potrivit unei serii de anchete jurnalistice a mass-mediei româneşti, în spatele Eco Sud ar fi şi Ninel Caval legat de fraţii Pileri, implicaţi în urmă cu câţiva ani într-o anchetă judiciară fiind asociaţi ai lui Massimo Ciancimino, mai scrie Il Mattino.

Massimo Ciancimino este fiul fostului primar din Palermo, "don" Vito Ciancimino, personaj legat de clanul corleonezilor din Cosa Nostra. Citeste mai departe....

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

„Jurnalul unui călător”, cartea-omagiu a lui Cătălin Mihai Alexa, va fi lansată la Galeriile de Artă „Ștefan Luchian” din Botoșani! (foto)

astăzi, 17:10

Autorul, fiu al cunoscuților și apreciaților medici botoșăneni Emil și Marieta Alexa, trecuți în neființă, a mai lansat, în 30 octombrie 2024, cartea „Muzicieni de ieri și ...

(P) Jocurile de noroc în cultură și cinematografe

astăzi, 16:18

E suficient să spui “cazinou” și imaginea care ne apare imediat în minte e un mix de lumini strălucitoare, dealeri eleganți și mese cu jetoane colorate. Cam toți ne-am uitat la...

Preoții botoșăneni, îngrijorați de scăderea natalității: ”Sunt biserici fără nici măcar un botez într-un an”!

astăzi, 15:20

Preoții ortodocși trag un semnal de alarmă în privința natalității „extrem de scăzute”. Clericii spun că există sate în care nu au oficiat nici măcar un botez î...