Akulina, de la Dostoievski la Enukidze, via Botosani

Akulina, de la Dostoievski la Enukidze, via Botosani

 Volin Costin si Marius Rogojinschi, in Sotul Akulinei, regia Andro Enukidze  

Eveniment teatral de exceptie aseara, la premiera Teatrului Mihai Eminescu Botosani.

Sotul Akulinei, dupa F.M.Dostoievski, regia Andro Enukidze, Miscare scenica Victoria Bucun, Scenografia Aivengo Celidze.

"Am vrut sa arat ca ceea ce se intampla acum cu poporul rus nu are nimic in comun cu cultura ruseasca. Nu trebuie asociata cu modul in care se comporta ei acum", spunea in urma cu cateva zile regizorul Enukidze venit din Tbilisi, acolo unde in vara anului trecut sute de civili au murit nevinovati in urma atacurilor rusesti.

Din acest punct de vedere, reprezentatia de aseara s-ar putea numi usor Razbunarea regizorului. O poveste despre iubire, sacrificiu, onoare. Totul imbracat intr-o haina in care vulgul se simte cel mai bine, un joc dur, nemilos al rusului in fata sensibilitatii traditionale, sau cel putin ceea ce mai inseamna sufletul rus.

Vulgaritatile frapante, abundenta acestora nu sunt, privite din acest punct de vedere, decat o ilustrare fidela a lumii actuale rusesti.

Frumusetea culturii rusesti a fost inmagazinata proportional, extraordinar si deopotriva artistic intr-un singur om de pe scena: Un om bun, in interpretarea actorului Marius Rogojinschi, care a fost, de departe, actorul serii.

Talentul si maiestria l-au facut pe Marius Rogojinschi sa concentreze intreaga actiune a piesei asupra personajului sau, sa faca publicul sa caute in el garantia pentru sentimentele reale ale celorlalte personaje.

Pentru ca dincolo de violenta, vulgar sau drame, Un om bun si-a purtat cu tragism intreaga poveste. Replica de final: Mie chiar mi-e mila de femei, a devenit, astfel, ea insasi o poveste despre rusul adevarat, curat, ascuns in jalnice figuri de mahala.

Marius Rogojinschi a facut aseara unul dintre cele mai inaltatoare roluri ale sale!

De remarcat si jocul lui Ioan Cretescu (Filika Morozov), Lenus Teodora Morarau (Maria Stepanova), Volin Costin (Mikita Grigorievici, un rol care i s-a potrivit ca o manusa), Dana Bucataru (Mama lui Siskov).

Scenografia este asigurata de Victoria Bucun.

"Mi-a placut foarte mult sa lucrez cu Andro. Ma bucur enorm ca l-am cunoscut. Cand lucrez cu el, de fapt simt ca zbor", a spus entuziasmata binecunoscuta coregrafa de la Dansez pentru tine.

Sala arhiplina. Aplauze prelungi, spectatori de seama: scriitorii invitati la Zilele Eminescu, politicienii locali (de toate culorile politice), Varujan Vosganian (scriitor si fost ministru al Finantelor) si foarte multi botosaneni.

Semn ca lumea se intoarce la teatru.

 

 

 

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Spectacol extraordinar de balet în premieră pe scena botoșăneană

astăzi, 14:03
11

Pe 2 mai 2023, la Casa de Cultură a Sindicatelor, din municipiul Botoșani, va avea lor un spectacol extraordinar de balet în premieră, în două tablouri. Muzica va fi asigurată de Geor...

Cinci incendii izbucnite din cauza coșurilor de fum, produse în mai puțin de o oră

astăzi, 13:19
62

Casele a cinci familii din localitățile Chițoveni, Dorohoi, Ștefănești și Havârna au fost în pericol, în această dimineață, din cauza unor incendii care au izbucnit î...

Bărbat reținut pentru 24 de ore, după ce a furat o mașină și a condus beat, fără permis

astăzi, 13:14
76

La data de 27 martie 2023, polițiștii din cadrul Secției de Poliție Rurală nr. 1 Botoșani au fost sesizați prin apel 112, de un bărbat aflat pe raza comunei Unțeni, despre faptul că i-a...