Ai vandut masina si inca primesti amenzi pentru ea? Iata ce trebuie sa faci

Compania Nationala de Autostrazi si Drumuri Nationale din Romania i-a anuntat joi pe cei care au vandut o masina, dar continua sa primeasca in continuare amenzi pentru neachitarea rovinietei ca trebuie sa notifice, in baza unui dosar, aceasta situatie la Serviciul Public Comunitar Regim Permise de Conducere si Inmatriculare a Vehiculelor pentru corectarea situatiei.

Potrivit CNADNR, notificarea trebuie insotita de un dosar cu actele doveditoare vanzarii.

Procedura descrisa de CNADNR este o demonstratie a faptului ca modificarile operate in baza de date a fiscului nu sunt interconectate cu cele a MAI, fapt care mai genereaza o situatie aberanta: plata multipla a aceleiasi amenzi de circulatie.

Aceeasi procedura recomandata de CNADNR pune sub semnul intrebarii calitatea legislatiei in vigoare cu privire la instrainarea unui autovehicul, care obliga fostul proprietar la radiere fiscala, nu si la radierea din circulatie.
Acest ultim aspect cade in sarcina cumparatorului (nu a autoritatii statului care a emis certificatul de inmatriculare), care poate fi sanctionat doar cu amenda daca nu respecta termenul de 30 de zile dupa vanzare in care sa schimbe talonul autovehiculului.

Comunicatul CNADNR în cele ce urmează, conform cursdeguvernare.ro:

"Potrivit dispoziţiilor legale în vigoare, respectiv prevederile Ordonanţei Guvernului nr. 15/2002, cu modificările şi completările ulterioare, fapta de a circula fără a deţine rovinietă valabilă constituie contravenţie continuă şi se sancţionează cu amendă.
Responsabilitatea achitării tarifului de utilizare şi a deţinerii rovinietei valabile, în cazul vehiculelor înmatriculate în România revine exclusiv persoanelor fizice sau juridice înscrise în certificatul de înmatriculare, care au în proprietate sau care, după caz, pot folosi în baza unui drept legal vehicule înmatriculate în România.
În cazul în care, contravenţia este constatată prin mijloacele tehnice amplasate pe reţeaua de drumuri naţionale din România (sistem de camere video fixe sau mobile), procesul-verbal de constatare a contravenţiei se poate încheia şi în lipsa contravenientului, după identificarea acestuia pe baza datelor furnizate de Ministerul Administraţiei şi Internelor – Direcţia Regim Permise de Conducere şi Înmatriculare a Vehiculelor sau a conducătorului auto, în cazul utilizatorilor străini.
Urmare primirii mai multor sesizări din partea utilizatorilor reţelei de drumuri naţionale, care au semnalat faptul ca deşi au înstrăinat vehiculul, au primit procese verbale de constatare a contravenţiei pentru lipsa rovinietei valabile pentru vehiculul înstrăinat, CNADNR recomandă utilizatorilor ca în urma înstrăinării vehiculului, să se adresze Serviciului Public Comunitar Regim Permise de Conducere şi Înmatriculare a Vehiculelor, în a cărui rază de competenţă a fost înmatriculat vehiculul, în vederea depunerii unei notificări cu privire la înstrăinarea vehiculului.
Menţionăm că, notificarea trebuie să fie însotiţă obligatoriu de copii ale documentelor justificative (contract de vânzare-cumpărare, certificat de radiere fiscală pentru vehiculul în cauză). Totodată precizăm că, în situaţia în care a fost emis proces verbal de constatare a contravenţiei, utilizatorul poate formula o contestaţie la procesul verbal emis, în termen de 15 zile de la data comunicării acestuia, la Judecătoria în a cărei circumscripţie domiciliază sau îşi are sediul firma utilizatorului în vederea solicitării de anulare a acestuia".

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Jandarmii botoșăneni în sărbătoare: Câinele Dop urmează să împlinească patru ani! (foto)

astăzi, 14:25

În mai puțin de două luni de zile, câinele de serviciu Dop va împlini vârsta de patru ani. Duminică dimineață a participat împreună cu conductorul său, plutonie...

Concurs la Spitalul „Mavromati” cu toți candidații respinși, o lucrare a fost anulată!

astăzi, 13:46

Spitalul Județean „Mavromati” a organizat concurs pentru ocuparea unui post de asistent medical pe nutriție dietetică/generalist. Din cei patru candidați care au ajuns la proba scri...

Risc de inundații pe râurile Prut și Jijia până pe 1 octombrie!

astăzi, 12:34

Hidrologii au actualizat prognoza și au anunțat că există, în continuare, risc de inundații pe râurile Jijia, Prut și afluenții acestora. De asemenea, a fost emis un cod cod port...