Ai pământ la ţară? Iată ce legi se pregătesc în Parlament

Un grup de parlamentari de la mai multe partide susţin introducerea unui nou paragraf în Legea 17/2014, care să prevadă că cetăţenii statelor care îngrădesc accesul cetăţenilor români la achiziţia de teren agricol să aibă parte de acelaşi tratament în România, explică stiriagricole.ro.
 
"Unele state (…) prevăd condiţii limitative la cumpărarea de terenuri, condiţii îndreptate împotriva cetăţenilor români care intenţionează să achiziţioneze terenuri pe teritoriul lor. În această situaţie, statul român va adopta condiţii limitative identice adresate cetăţeanului statului respectiv, care intenţionează să cumpere teren în România", se precizează în proiectul respins de Senat.
 
Vânzarea fără respectarea acestor condiţii de reciprocitate ar urmă să fie interzisă şi se va sancţiona cu nulitate absolută a contractului. Aceeaşi soartă o vor avea şi contractele încheiate între părţi care au încheiat dreptul de preempţiune, dacă proiectul va trece de plenul deputaţilor. Comisia pentru agricultură, silvicultură, industrie alimentară şi servicii specifice de la Camera Deputaţilor a avizat negativ proiectul, la fel şi Guvernul.
 
Un alt proiect depus anul acesta la Senat şi Camera întăreşte dreptul de preempţiune al arendaşilor. Astfel, arendaşii care doresc să cumpere terenul agricol situat în extravilan trebuie să deţină contract de arendă legal încheiat cu cel puţin un an înainte de dată afişării ofertei de vânzare la sediul primăriei.
 
Introducerea acestei prevederi este necesară, în viziunea iniţiatorilor, deoarece au fost întâlnite foarte des situaţii în care proprietarul a scos la vânzare terenul care nu era arendat, preemptorii au depus acceptarea ofertei de cumpărare, însă proprietarul a retras oferta de vânzare. Ulterior, acesta încheie un contract de arendă cu un comparator dorit de el, această persoană devenind preemptor de rang superior.
 
Apoi, terenul este scos din nou la vânzare, cu acleasi preţ, însă arendaşul "artificial" profită de oferta. În aceste condiţii, vecinul nu are nicio şansă legală de a-şi extinde o exploataţie în mod legal.
 

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

A început numărătoarea oficială: Care sunt procentele, cum au votat botoșănenii?

astăzi, 21:35

Potrivit numărătorilor oficiale, situația este diferită de exit-poll-uri. Situația este dinamică pe măsură ce se vor contabiliza voturile din orașele mari și din Diaspora. La mai bine de ...

Bucurie în sediul USR Botoșani. Cristina Lăcătușu: „Semnalele erau contradictorii” (Foto, Video)

astăzi, 21:28

Au fost anunțate primele rezultate în urma alegerilor de astăzi.  Rezultate exit-poll CURS, valabile pentru ora 20.00, fără Diaspora. Nicușor Dan – 54.1% George Simion &...

Românii au ales președintele: Primele exit-poll-uri la turul doi al alegerilor prezidențiale 2025!

astăzi, 20:58

Aproape 12.000.000 de români au fost duminică la urne, pentru alegerea președintelui în turul doi. Nicușor Dan și George Simion sunt cei doi candidați care au intrat în...