AFP: Romania mizeaza pe gazele de sist

Dupa Polonia, Romania mizeaza, la randul sau, pe gazele de sist, pentru a-si asigura independenta energetica fata de Rusia, in ciuda polemicilor privind riscurile pentru mediu si sanatate a exploatarii, relateaza agentia de presa AFP.

"Gazul de sist reprezinta viitorul", a declarat presedintele Agentiei Nationale pentru Resurse Minerale (ANRM), Alexandru Patruti, pentru AFP, citata de Le Figaro.

ANMR abia a lansat un studiu pentru a evalua rezervele potentiale ale Romaniei, insa un raport al Agentiei Americane de Informatii in domeniul energetic estimeaza ca resursele din Romania, Bulgaria si Ungaria totalizeaza 538 miliarde de metri cubi. Astfel, oficialii din Bucuresti viseaza deja la renuntarea la importurile de gaze din Rusia, noteaza analistii agentiei de presa.

Mai multe corporatii din domeniul energiei, printre care Chevron, Sterling Resources si MOL sunt interesate de exploatarea gazelor de sist din Romania. Chevron a obtinut, recent, concesiune pentru 600.000 de hectare din regiunea Barladului si intentioneaza sa inceapa exploatarea pana in al doilea semestru din 2012, daca obtine toate aprobarile.

"Gazele de sist reprezinta o oportunitate majora pentru Romania", a declarat directorul Chevron Upstream Europe pentru Romania, Thomas Holst, aducand drept argumente securitatea energetica, investitiile si crearea de locuri de munca. Potrivit spuselor sale, compania studiaza trei locatii pentru exploatarea gazelor de sist.

In acest moment, Romania nu are legislatie specifica pentru exploatarea gazelor de sist. Chiar daca oficialii Chevron au promis ca vor respecta legislatia romaneasca si europeana in domeniu, primarul din Barlad, Constantin Constantinescu, nu isi doreste ca Chevron sa inceapa forajele in jurul localitatii sale.

"In opinia mea, impactul negativ al acestei operatiuni este mai important decat pseudo-prosperitatea promisa", a declarat Constantinescu, care a criticat Chevron ca nu a informat comunitatea despre proiectele sale.

Extractia gazelor de sist este criticata deoarece foloseste fractionarea hidraulica, existand posibilitatea poluarii panzei freatice si favorizeaza cutremurele.


 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

13 candidați: România își alege al cincilea președinte de după 1989!

astăzi, 18:24

România își alege cel de-al cincilea președinte de după 1989, după Ion Iliescu (trei mandate), Emil Constantinescu, Traian Băsescu (două mandate) și Klaus Iohannis (două mandate). ...

Pedepsit să muncească la Muzeul din Botoșani după ce a fost condamnat pentru deținere de droguri de mare risc!

astăzi, 17:12

Tribunalul Suceava l-a condamnat pe Costel Vlăduț I. la cinci luni de închisoare cu suspendare pentru săvârșirea infracțiunii de deținere de droguri de mare risc, pentru consum propr...

Au rămas fără acoperiș deasupra capului: Două case vecine au luat foc, o femeie a ajuns la spital! (Foto)

astăzi, 15:45

S-a întâmplat în această dimineață, în municipiul Dorohoi. Locuințele celor două femei sunt lipite una de cealaltă, iar flăcările au fost observate târziu, de una...