Afișele italienilor: "Români, mergeți acasă, aveți acolo de muncă"

Afișele italienilor: "Români, mergeți acasă, aveți acolo de muncă"
Cotidianul italian "Il Mattino di Padova" a publicat un articol despre zeci de afiÈ™e care au împânzit localitatea Arcella (Padova) pentru a-i îndemna pe români să se reîntoarcă în È›ară.
 
"Români, întoarceÈ›i-vă acasă, întoarceÈ›i-vă la familiile voastre. În Italia nu este de lucru. Uniunea Europeană a finanÈ›at un proiect care se numeÈ™te "Dezvoltarea zonei rurale în România" în care este garantat un salariu lunar, care merge de la 700 la 1.300 de euro". Acesta este, în sinteză, mesajul pliantului care, zilele trecute, a tapetat zidurile din Arcella.
 
Sunt indicate două numere de telefon la care să se adreseze, numărul italian 380-5983974 È™i cel românesc 0040- 0731708846 (la care nu răspunde nimeni - n.r.).
 
Însă tocmai prezenÈ›a a numai două numere de celular, fără nicio referire la vreo instituÈ›ie, crează dubii privind credibilitatea anunÈ›ului: "Nu mi se pare deloc credibil - comentează la cald consiliera comunală Nona Evghenie - am vorbit cu câÈ›iva prieteni care m-au pus în gardă privind acest tip de anunÈ›uri. Cred că, în această privință, vom interveni tocmai ca È™i comunitate".
 
Pe de altă parte nu e prima dată când în oraÈ™, de când a izbucnit grava criză economică, se demarează proiecte sociale pentru a-i face pe români să se întoarcă în È›ara lor. "Proiecte de acest tip există - continuă consiliera locală - aceasta pentru că în România este de lucru, dar lipseÈ™te forÈ›a de muncă".
 
"Astfel guvernul investeÈ™te în mod periodic pentru a stimula tinerii să se întoarcă. În urmă cu câteva zile presa noastră anunÈ›a finanțări de până la un maxim de 70.000 de euro pentru a susÈ›ine deschiderea de noi afaceri rurale. În orice caz în faÈ›a oricărui anunÈ› nu trebuie urmat instinctul, să-È›i faci valiza È™i să pleci, ci trebuie să-È›i asiguri din Italia un parcurs de reîntoarcere în È›ară ghidat È™i garantat".
 
Îndoieli are È™i Nicolae Alexandru Die, preÈ™edinte al AsociaÈ›iei românilor din Padova: "Trebuie să fim foarte atenÈ›i - avertizează - apariÈ›ia acestor pliante este ciclică È™i uneori nu se bucură de acoperire financiară. Noi, ca asociaÈ›ie, împreună cu ConfederaÈ›ia agricultorilor începem să analizăm posibilitatea de a finanÈ›a mici agricultori, accesând tocmai fonduri europene".
 
(sursa: Il Mattino di Padova)
 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Polițiștii botoșăneni au adus bucurie unor familii în preajma sărbătorilor pascale! (Foto, video)

astăzi, 09:11
47

Înaintea sărbătorilor pascale, poliÈ›iÈ™tii botoșăneni au avut o întâlnire specială cu o parte dintre copiii pe care i-au cunoscut în cadrul activităților profesionale È...

Calendar ortodox: Astăzi, în Sfânta şi Marea Vineri (Zi aliturgică. Denia Prohodului Domnului), îl cinstim pe Sf. Cuv. Irodion de la Lainici (Slujba lui se va săvârși marți, a treia zi de Paști)

astăzi, 08:11
49

 Cu multă dorire în suflet pentru viaÅ£a monahală, la vârsta de 22 de ani a intrat în monahism la Mănăstirea Cernica, o adevărată ÅŸcoală isihastă. Aici, tânărul ...

O nouă lege destinată părinților singuri a fost adoptată de Camera Deputaților. Ce beneficii aduce!

Joi, 2 Mai 2024
304

Proiectul de lege care propune eliminarea obligaÈ›iei părinÈ›ilor singuri de a lucra în ture de noapte È™i precizează că aceÈ™tia pot lucra doar dacă îÈ™i doresc a fost votat favorabil...