Afaceriştii botoşăneni spun că sunt hăituiţi de Antifrauda Fiscală. "O rangă a Guvernului în dinţii contribuabilului"

Afaceriştii botoşăneni spun că sunt hăituiţi de Antifrauda Fiscală. "O rangă a Guvernului în dinţii contribuabilului"
Clienţi ieşiţi din magazine fără bonuri fiscale, bani fără justificare găsiţi la sedii şi multe sesizări la TelVerde au fost tot atâtea motive pentru inspectorii Antifraudă Fiscală să lanseze adevărate raiduri în judeţ.

Potrivit unor informaţii oferite la solicitarea Stiri.Botosani.Ro, în nouă luni, inspectorii Direcţiei Generale Antifraudă Fiscală (DGAF) au controlat 293 de agenţi economici botoşăneni. Controalele nu au rămas fără rezultat, fiind identificate prejudicii totale de 18,7 milioane de lei (echivalentul a 4,2 milioane de euro).

Pentru asigurarea recuperării sumelor au fost dispuse instituirea de măsuri asigurătorii asupra unor active patrimoniale identificate, în valoare de 13,7 milioane de lei (adică peste 3,1 milioane de euro) și au fost întocmite două sesizări penale, transmise organelor de urmărire penală.

"Pe lângă activitatea de investigare a fraudelor și destructurare a lanțurilor tranzacționale constituite pentru prejudicierea bugetului statului, inspectorii antifraudă au constatat și contravenții pentru sancționarea cărora au dispus aplicarea a 285 de amenzi în valoare de 743.992 lei, confiscări în cuantum de 7.072 lei, precum și suspendarea activității comerciale a nouă puncte de lucru. Printre cele mai frecvente abateri constatate se numără refuzul emiterii bonului fiscal ori deținerea la punctul de lucru a unor sume fără acte justificative", declară Alexandru Cristea, purtătorul de cuvânt al Direcţiei Generale Antifraudă Fiscală.

Pe de altă parte, însă, în urma raidurilor inspectorilor antifraudă, o mulţime de agenţi economici s-au considerat prejudiciaţi, susţinând că de fapt, inspectorii antifraudă au devenit "o rangă cu care Guvernul loveşte peste dinţii contribuabililor", după cum spune un afacerist botoşănean.

"În opinia lor, nu există niciun agent economic curat, aşa că dacă nu găsesc nimic în neregulă, încep să dea telefoane la superiori şi să ceară îndrumări. Merg pe principiul "îţi dau amendă şi dacă nu-ţi convine, o conteşti", susţine acesta.




Cum înţelegere nu au găsit, oamenii de afaceri botoşăneni, mici sau mari, s-au apucat să facă plângeri contravenţionale în instanţă. Unul dintre ei poveşteşte cum a ajuns să se judece cu DGAF- ul.

"Au venit în control când eu eram în concediu şi au descoperit că am închiriat un spaţiu unei persoane fizice. Spaţiile sunt închiriate pe bază de contract. Chiriaşii plătesc chiria, utilităţile, dar cei de la Antifraudă mi-au spus că trebuia să tai bon fiscal prin casă de marcat, nu chitanţă. Ceea ce este o tâmpenie! pentru că ei au considerat că oamenii ăştia- persoana fizică în speţă, sunt nişte oameni de pe stradă care vin la mine să bea o bere şi eu nu le dau bon fiscal. Dar eu am un contract şi bineînţeles că voi câştiga în instanţă. Reţineţi că amenzile pornesc de la 10.000 de lei", susţine omul de afaceri.

Pe rolul Judecătoriei Botoşani sunt înregistrate 14 acţiuni deschise doar în acest an, având ca obiect plângerile contravenţionale împotriva DGAF. Cele deschise în anul trecut au avut ca final, cel puţin în primă instanţă, admiterea plângerilor, măcar în parte.

"Acţiunile de control, efectuate în baza sesizărilor primite la TelVerde și analizei de risc fiscal, vor continua în acelaşi ritm în scopul îmbunătăţirii conformării fiscale voluntare şi a disciplinei financiare în domeniul comerţului, alimentaţiei publice şi prestărilor de servicii", se arată în finalul comunicatului DGAF, transmis Stiri.Botosani.Ro.

 

Spune-ne opinia ta