Încurcătură la instanţă: Sorescu, reclamant şi pârât în acelaşi proces!

Încurcătură la instanţă: Sorescu, reclamant şi pârât în acelaşi proces!
Preşedintele Consiliului Judeţean, Gheorghe Sorescu, se află în dublă postură, de reclamant şi de pârât, într-un proces deschis de instituţie anul trecut.

Mai exact, în iulie 2014, Consiliul Judeţean a deschis o acţiune în instanţă prin care cere 54.220 de lei de la 124 de persoane implicate în procedurile alegerilor locale din 2008. Printre acestea se numără judecătorii Anitta Manole şi Mărioara Ilie, Gheorghe Sorescu, prefect al judeţului la acel moment, membri ai Biroului Electoral Judeţean, şefi de direcţii din Consiliul Judeţean, precum şi angajaţi ai Instituţiei Prefectului, Consiliului Judeţean şi Direcţiei Judeţene de Statistică.

Totul a pornit de la un control al Curţii de Conturi, care a cerut CJ să recupereze 31.600 de lei de la cei implicaţi în organizarea alegerilor locale din 2008, dar şi contribuţia la sănătate aferentă acesteia, plus dobândă.

Potrivit legii, pentru perioada cât au lucrat la alegeri, membrii birourilor electorale de circumscripţie şi locale ar fi trebuit să primească 50 de lei pe zi, iar statisticienii, informaticienii şi personalul auxiliar, 35 de lei pe zi. Pentru că pe 23 mai, cu cinci zile înaintea alegerilor locale din 2008, cuantumul a fost majorat la 66 de lei pe zi, CJ a efectuat plata retroactiv.

Curtea de Conturi a decis însă că sumele plătite în plus atunci trebuie recuperate.

Timp de un an, procesul s-a plimbat de la Judecătorie la Tribunal, pentru că niciuna din instanţe nu-şi recunoştea competenţa de soluţionare a cauzei. Fiind vorba despre un act administrativ, procesul a fost deschis la instanţa de contencios a Tribunalului Botoşani, însă magistraţii au decis că procesul trebuie să se judece la Judecătorie, pentru că este vorba de bani încasaţi de oameni, deci pe partea civilă.

Judecătoria nu a fost de acord şi a declinat competenţa de soluţionare a cauzei în favoarea Tribunalului Botoşani, dar la secţia civilă. Instanţa superioară celor două, Curtea de Apel Suceava, a decis însă că Judecătoria Botoşani trebuie să continue judecarea cauzei.

Ca atare, la termenul de marţi, 20 octombrie 2015, instanţa a dispus amânarea cauzei până la momentul la care reclamantul, adică CJ Botoşani, să indice domiciliul actual al lui Gheorghe Sorescu şi al unei alte persoane din dosar.




Situaţia îl amuză amar pe Gheorghe Sorescu, aflat în postura de a apăra interesele instituţiei pe care o conduce, Consiliul Judeţean, dar şi pe ale sale, ca fost ocupant al funcţiei de prefect, implicat în alegerile din 2008.

"Eu am acum calitate de ordonator de credite, apăr statul. Eu am de dat cam 100 de lei, dar cred că intervine prescripţia până la urmă. Noi am trimis o doamnă de la Direcţia Juridică la acest proces. Probabil că cei de la instanţă ne tot trimit citaţii, răspunsuri, şi poate nu au adresa mea", declară Gheorghe Sorescu.

 

Spune-ne opinia ta