Afacere a statului pentru hotspot in Botosani!

Afacere a statului pentru hotspot in Botosani!
Programul de instalare a peste 300 de hotspoturi la nivel naţional, in noua localitati, printre care figurează şi Botoşaniul, demarat recent de Ministerul Comunicaţiilor, care a stârnit iniţial interesul furnizorilor de internet, se înscrie fără excepţii în modalitatea de lucru pur româneasca: primul contract a fost câştigat de... stat.

Astfel, Societatea Naţională de Radiocomunicaţii a fost selectată, în urma unei proceduri de cerere de ofertă organizată de Ministerul Comunicaţiilor şi Societăţii Informaţiona­le (MCSI), să instaleze primele 11 hotspoturi dintr-o serie de peste 300, în mai multe oraşe din ţară.

La această procedură au mai participat şi firmele Mobilis şi CompleteSolutions. Prima dintre ele este fosta SC Centrul Pentru Servicii de Radiocomunicatii SRL, care, cu doi ani în urmă, a contestat o licitaţie asemănătoare, câşti­­gată de Atlas Networking, deţinătoarea serviciului hot-spot.ro, scrie Capital.

Euroweb, companie ce operează deja 20 de hotspoturi proprii, s-a arătat interesată de colaborarea propusă de minister anul acesta, dar a renunţat la depunerea unei oferte din cauza "lipsei de informaţii oferite de către MCSI, care nu a pus la dis­poziţia celor interesaţi adresele exacte în care se dorea instalarea acestor hotspo­­­turi, ci doar o listă a oraşelor în care acestea urmau să funcţioneze", a de­­­­­­­­­­cla­rat, pen­tru Capital, Cătălin Scarlat, director comercial al Euroweb.

"Ne-am găsit în im­posibilitatea de a estima o componentă majoră a costurilor, respectiv cele referitoare la bu­cla locală", adaugă el.

Cum şi celelalte companii s-au lovit de aceeaşi problemă, procedura pare să fi fost făcută pentru a favoriza chiar SNR.

Valoarea contractului câştigat de SNR pentru instalarea a 11 hotspoturi în Braşov, Botoşani, Târgu Mureş, Piatra Neamţ, Ploieşti, Slatina, Suceava, Târgovişte şi Râmnicu Vâlcea este de 40.000 de euro.

Ion Dorobanţu, director în cadrul SNR, spune că viteza de transfer a datelor printr-un hotspot poate fi între 64 Kbps şi 10 Mbps. Însă, de obicei, pentru hotspoturile instalate la iniţiativa MCSI s-a stabilit o viteză de 1-2 Mbps.

Numărul de utilizatori care se pot conecta simultan poate fi între zece şi 300, iar MCSI a stabilit un maxim de 50 de utilizatori simultan.

80% este rata de penetrare a conexiunilor în bandă largă la nivelul gospodăriilor la care doreşte să ajungă MCSI în anul 2015, faţă de 30,36%, cât era la finalul anului trecut.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Medaliați la olimpiade naționale: Elevi care fac cinste școlii din Botoșani! (Foto)

astăzi, 11:17
48

Elevii din Botoșani urcă pe podiumurile competițiilor naționale. Sunt apreciați pentru capacitatea lor de a descifra tainele cifrelor, și nu numai, de a sintetiza mii de ore de stiu în doa...

(A) ROLAND PARTNERS S.R.L. - Comunicat de presă

astăzi, 10:52
34

Beneficiarul ROLAND PARTNERS S.R.L., cu sediul în Municipiul Botoșani, Str. George Enescu, Nr. 2, Bloc P2, Scara A, Etaj 3, Ap. 9, județul Botoșani, urmează să implementeze proiectul "...

Acuzații de BLAT după meciul Petrolul - FC Botoșani. ”Arătau ca niște maidanezi jigăriți, gudurându-se pe lângă botoșănenii veniți la sigur…” (Video)

astăzi, 10:03
463

Partida a avut o dinamică extrem de imprevizibilă, asta după ce în minutul 67 prahovenii au solicitat un penalty pentru un fault asupra lui Musi, fotbalist împrumutat de FCSB la Petrolu...