Afacere a statului pentru hotspot in Botosani!

Programul de instalare a peste 300 de hotspoturi la nivel naţional, in noua localitati, printre care figurează şi Botoşaniul, demarat recent de Ministerul Comunicaţiilor, care a stârnit iniţial interesul furnizorilor de internet, se înscrie fără excepţii în modalitatea de lucru pur româneasca: primul contract a fost câştigat de... stat.

Astfel, Societatea Naţională de Radiocomunicaţii a fost selectată, în urma unei proceduri de cerere de ofertă organizată de Ministerul Comunicaţiilor şi Societăţii Informaţiona­le (MCSI), să instaleze primele 11 hotspoturi dintr-o serie de peste 300, în mai multe oraşe din ţară.

La această procedură au mai participat şi firmele Mobilis şi CompleteSolutions. Prima dintre ele este fosta SC Centrul Pentru Servicii de Radiocomunicatii SRL, care, cu doi ani în urmă, a contestat o licitaţie asemănătoare, câşti­­gată de Atlas Networking, deţinătoarea serviciului hot-spot.ro, scrie Capital.

Euroweb, companie ce operează deja 20 de hotspoturi proprii, s-a arătat interesată de colaborarea propusă de minister anul acesta, dar a renunţat la depunerea unei oferte din cauza "lipsei de informaţii oferite de către MCSI, care nu a pus la dis­poziţia celor interesaţi adresele exacte în care se dorea instalarea acestor hotspo­­­turi, ci doar o listă a oraşelor în care acestea urmau să funcţioneze", a de­­­­­­­­­­cla­rat, pen­tru Capital, Cătălin Scarlat, director comercial al Euroweb.

"Ne-am găsit în im­posibilitatea de a estima o componentă majoră a costurilor, respectiv cele referitoare la bu­cla locală", adaugă el.

Cum şi celelalte companii s-au lovit de aceeaşi problemă, procedura pare să fi fost făcută pentru a favoriza chiar SNR.

Valoarea contractului câştigat de SNR pentru instalarea a 11 hotspoturi în Braşov, Botoşani, Târgu Mureş, Piatra Neamţ, Ploieşti, Slatina, Suceava, Târgovişte şi Râmnicu Vâlcea este de 40.000 de euro.

Ion Dorobanţu, director în cadrul SNR, spune că viteza de transfer a datelor printr-un hotspot poate fi între 64 Kbps şi 10 Mbps. Însă, de obicei, pentru hotspoturile instalate la iniţiativa MCSI s-a stabilit o viteză de 1-2 Mbps.

Numărul de utilizatori care se pot conecta simultan poate fi între zece şi 300, iar MCSI a stabilit un maxim de 50 de utilizatori simultan.

80% este rata de penetrare a conexiunilor în bandă largă la nivelul gospodăriilor la care doreşte să ajungă MCSI în anul 2015, faţă de 30,36%, cât era la finalul anului trecut.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Cristina Lăcătușu, candidata USR la Camera Deputaților, rezolvă prin lege problema Centrului Vechi: Amenzile neachitate se plătesc cu muncă în folosul comunității!

astăzi, 11:02

Candidata Uniunii Salvați România la Camera Deputaților va susține în Parlament un proiect de lege privind transformarea automată a amenzilor pentru tulburarea ordinii și liniștii pu...

După tragedia provocată de șoferul din Botoșani: Multă tristețe în Siret și localitățile din jur pentru tinerii Rudolf și Tudor și instructorul auto morți pe E 85!

astăzi, 10:51

Cazul celor trei suceveni morți în teribilul accident rutier de sâmbătă de pe E 85, de la Grănicești, a îndoliat orașul Siret și localitățile din jur,  unde foarte mult...

Încă o inițiativă legislativă a deputatului Alexandra Huțu a fost adoptată de Parlament și devine lege! (Video)

astăzi, 10:50

Este vorba despre inițiativa legislativă pentru instituirea zilei de 24 august ca Ziua Prizonierilor de Război Români pe care deputatul social-democrat Alexandra Huțu depus-o în Parlam...