Adolescenți din Botoșani: consumatori de alcool și etnobotanice de la 14 ani!

Tot mai mulți adolescenți din Botoșani cad în ghearele viciilor care le pot fi fatale, de la vârste tot mai fragede "experimentând" consumul de alcool și de etnobotanice.

Oficial, în acest an la Botoșani s-au înregistrat 10 cazuri de adolescenți care au consumat băuturi alcoolice și zece care au consumat substanțe halucinogene, dar specialiștii spun că numărul lor este mult mai mare și probabil nu va fi cunoscut niciodată.

Vârstele de la care acești tineri ajung să fie pacienți ai medicilor psihiatri sunt tot mai mici, fiind și copii de 14 ani care ajung să aibă astfel de probleme.

"Numărul este cu mult mai mare decât cei care au ajuns la noi pentru că din discuțiile pe care le-am avut cu ei în grupul de prieteni pe care îl frecventează consumul este foarte mare. Nu deținem noi date concrete cu incidența exactă a numărului celor care consumă etnobotanice. Cei care sunt la noi sunt cei care din cauza dozelor, din cauza efectelor, au ajuns în urgență și ulterior la noi. Sunt probabil și părinți care protejează copiii tocmai din cauza faptului să nu se știe, ceea ce este o greșeală pentru că adolescentul trebuie să devină responsabil și să fie conștient de consecințele faptelor sale", a explicat medicul Laura Jijie, coordonatorul Compartimentului de Psihiatrie Pediatrică.

Mulți dintre cei care ajung să consume alcool sau etnobotanice o fac din curiozitate, sub presiunea anturajului pe care îl frecventează sau alții ajung să consume pur și simplu pentru a se distra.

"Dacă au și halucinații, senzații că sunt cei mai buni, cei mai tari, visează că au mașini, bani, asta le conferă o stare de bine pe care vor să o experimenteze și continuă să fumeze. Alții consumă pentru că există o discrepanță între realitatea pe care o trăiesc, lipsa de perspectivă, neîncrederea în sine, lipsa de prieteni, și starea de bine pe care o găsesc în consumul de etnobotanice își doresc să resimtă acea stare de bine", a mai spus medicul Laura Jijie.

 
 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Ea este ”diva” din Botoșani pe care instanța o obligă să muncească în folosul comunității!

astăzi, 13:40

Cunoscută în zona emisiunilor mondene și de cancan din România, botoșăneanca în vârstă de 28 de ani va schimba, pentru o vreme, ”peisajul” monden. Asta î...

A plătit 2.000 de euro pentru dreptul de a rămâne ilegal într-un stat Schengen!

astăzi, 12:57

Poliţiştii de frontieră din cadrul Punctului de Trecere a Frontierei Stânca efectuează cercetări în privinţa unui bărbat, cu cetățenie R. Moldova, care a prezentat la controlul de...

Gest admirabil al unui pompier botoșănean: Și-a ”dăruit” ziua de naștere copiilor sinistraților din Galați! (Foto)

astăzi, 11:52

Copiii văd și simt lucrurile altfel, iar aceste zile, în care s-au văzut nevoiți să își părăsească propria casă, le vor rămâne în minte pentru totdeauna. Sunt putern...