Admitere liceu: Ecaterina Andronescu propune noi reguli de repartizare computerizata

Admitere liceu: Ecaterina Andronescu propune noi reguli de repartizare computerizata
Preşedintele Comisiei de educaţie a Senatului, Ecaterina Andronescu, consideră că ar fi potrivită diminuarea ponderii mediilor din anii de gimnaziu în calcularea mediei generale pentru admiterea la liceu. Potrivit senatorului PSD, admiterea la liceu ar putea să se facă numai pe baza examenului de Evaluare Naţională.

"La liceu trebuie să se reducă presiunea prin scăderea, poate chiar şi până la zero, a ponderii mediilor celor patru ani de gimnaziu pentru că în acest moment media de intrare în liceu se calculează considerând 50% media din anii de gimnaziu şi 50% media examenului de evaluare. Cred că este prea mare presiunea pe medii în timpul anilor de gimnaziu şi atunci părinţii se agită să obţină copiilor note mari în cei patru ani de gimnaziu. Scăzând puţin ponderea mediilor din anii de gimnaziu se ajunge să se scadă presiunea. Astfel repartizarea ar putea să se facă doar pe baza notelor de la examenul de evaluare. Se păstrează astfel concursul ca şi concurs naţional. În acelaşi timp introducem elementele de imparţialitate întrucât calculatorul nu are parti-priuri. Evaluarea naţională ar rămâne ca un examen de admitere ca să nu facem fiecare liceu să dea admitere", a explicat, pentru AGERPRES, Andronescu.
 
În ceea ce priveşte admiterea la universităţi, Ecaterina Andronescu a precizat că ar fi o idee bună introducerea unui examen de admitere.

"Dacă noi am pune în lege că toate universităţile sunt obligate să dea admitere atunci am scădea presiunea. Conţinutul examenului nu va fi decis printr-o lege. Conţinutul examenului îl decide fiecare universitate şi aşa este normal. Pentru că dacă la UPB o să ne intereseze matematică, fizica şi chimia, cei de la Ştiinţe agricole poate nu au aceleaşi opţiuni ca şi noi şi nici nu ar fi normal să le aibă", a susţinut demnitarul.

Preşedintele Comisiei de învăţământ a Senatului a spus că acest lucru ar însemna amendarea actualei Legi a Educaţiei.

"Categoric da. Nu vreau să vorbesc prea mult decât ca idee pentru că legea înseamnă discuţia în comisii, există propuneri, se amendează, rezultă un conţinut din comisie, ajunge în plen. Plenul are şi el dreptul lui să decidă dacă mai modifică ceva sau nu", a arătat Andronescu.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Mesajul prefectului Sorin Cornilă cu ocazia Sărbătorilor Pascale!

astăzi, 12:22
9

Sorin Cornilă, prefectul județului Botoșani, a transmis un mesaj pentru botoșăneni cu ocazia Sărbătorilor Pascale.Redăm mai jos mesajul integral: „Dragi botoșăneni,...

Lumina Sfântă, miracol al ortodoxismului, va fi adusă sâmbătă seară de la Ierusalim şi distribuită tuturor parohiilor!

astăzi, 12:06
27

Lumina Sfântă, simbol al Învierii lui Iisus, va fi adusă şi în acest an de la Ierusalim, sâmbătă seara, de către părintele arhimandrit Teofil Anăstăsoaie, Superiorul A...

FC Botoșani – FC Voluntari, astăzi de la ora 14:30

astăzi, 10:40
125

FC Botoșani și FC Voluntari se întâlnesc astăzi în etapa a opta a play-out-ului Superligii.Vezi oferta Superbet pentru meciul cu Voluntari!FC Botoșani are un total de 2...