Administratorul unei ferme ilegale, sancționat cu amendă de 30.000 de lei

Administratorul unei ferme ilegale, sancționat cu amendă de 30.000 de lei

Deținătorul unei ferme care funcționa ilegal în localitatea Broscăuți, județul Botoșani, a fost sancționat cu amendă în cuantum de 30.000 de lei de comisarii Gărzii de Mediu, miercuri, în urma unui control pe amplasament.

Potrivit unui comunicat al instituției, s-au desfășurat activități de cultivare a terenului arabil, mecanizare și irigare, însă nu au fost declarate la Oficiul Registrul Comerțului de pe lângă Tribunalul din Botoșani.

Operatorul economic administrează o suprafață de 300 de hectare de porumb, 50 de hectare de soia și 150 de hectare de floarea soarelui. Pe amplasament a fost identificat un parc de utilaje: două tractoare, o combină, un plug, un scarificator, un compactor, o prășitoare, un camion, acestea fiind garate în pe platformă balastată.

Ferma are și gospodărie de carburanți, formată din rezervor metalic suprateran, cu capacitatea de 8000 litri, amplasat în cuvă metalică, prevăzut cu o pompe de distribuție. Apa pentru irigații provine din acumularea aparținând societății, iar întregul amplasament era alimentat cu energie electrică de la un generator pe motorină.

„Pentru activitatea desfășurată operatorul economic nu a solicitat și obținut autorizație de mediu, nu ține evidența gestiunii deșeurilor, conform HG 856/2002, nu a pus la dispoziție formulare de transport deșeuri conform HG 1061/2008 privind transportul deșeurilor periculoase și nepericuloase pe teritoriul României, nu a pus la dispoziție certificatul de calitate pentru sămânța de soia utilizată în anul 2022. Pentru neconformitățile constatate s-au stabilit măsuri cu termen în vederea remedierii acestora și s-a aplicat o sancțiune contravențională de 30.000 de lei”, au precizat reprezentanții Gărzii de Mediu.

Instituția subliniază că toate persoanele fizice și juridice sunt obligate să solicite și să obțină actele de reglementare, iar funcționarea fără autorizație de mediu este interzisă.

 

Spune-ne opinia ta