Administratorii Pilonului II duc Romania in fata Curtii Europene de Justitie!

Administratorii Pilonului II duc Romania in fata Curtii Europene de Justitie!
Actionarii unor administratori de fonduri de pensii private obligatorii (Pilonul II) analizeaza posibilitatea unei actiuni impotriva statului roman, la Curtea Europeana de Justitie, au declarat pentru Business Standard surse din industria de profil.

Motivatia unei astfel de actiuni este decizia Guvernului de a suspenda, in 2009, cresterea contributiilor la fondurile de pensii private obligatorii cu 0,5%, asa cum prevede legea care guverneaza sistemul Pilonului II.

“Aceasta decizie va avea efect asupra activelor fondurilor de pe Pilonul II, care vor ramane la niveluri reduse. Sistemul are nevoie de sustinere pentru a putea deveni eficient, insa am avut nesansa acestui an de criza. Vom incerca sa negociem cu Guvernul masuri in contrapondere, a declarat pentru Business Standard presedintele Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP), Mircea Oancea.

Casa Nationala de Pensii si alte Asigurari Sociale (CNPAS) ar fi trebuit sa remita fondurilor de pensii de pe Pilonul II, in 2009, contributii totale de 1,7 mld. lei. Dupa adoptarea deciziei de “inghetare a nivelului participatiilor la 2%, banii intrati in sistem vor insuma in jur de 1,36 mld. lei. In euro, economia realizata de stat va fi de 74-75 mil. euro.

Daca viitorii pensionari vor pierde anul acesta contributii totale de aproape 80 mil. euro, industria, adica administratorii fondurilor, va pierde in jur de 3 mil. euro. Si asta, in conditiile in care majoritatea a prognozat ca va atinge punctul de break-even in opt-zece ani dupa lansarea sistemului, daca prevederile legii nu ar fi modificate.

“Sistemul de pensii private obligatorii a fost construit cu un singur obiectiv - o pensie decenta pentru milioane de romani din generatia actuala de salariati. Masura de inghetare a contributiilor pe 2009 sfideaza acest obiectiv si ataca direct dreptul tinerilor de azi de a avea o pensie decenta maine, a precizat cu o zi in urmã Asociatia pentru Pensiile Administrate Privat din Romania (APAPR).

Vicepresedintele CSSPP, Ion Giurescu, a declarat pentru Business Standard ca organismul de supraveghere si control al acestei industrii va incerca sa obtina din partea Guvernului o promisiune pentru 2010, si anume aceea ca se vor majora contribuþiile direct, cu un punct procentual, pentru a se atinge nivelul de 3% aferent anului viitor.

“Contributiile la asigurari sociale au crescut si ar fi existat loc si pentru o crestere cu 0,5% la fondurile de pensii private obligatorii. Probabil, s-a considerat ca aceasta crestere a contributiilor la asigurarile sociale trebuie retinuta la bugetul pensiilor de stat. Prognoza ca acest buget va fi pe un plus de 221 milioane de lei, la finele lui 2009, a fost obtinuta pe baza unor calcule gresite, a declarat consultantul financiar Bogdan Baltazar.

Directorul general al AIG Fond de Pensii, Mihai Coca-Cozma, a precizat ca sustine pozitia APAPR, dar ii este dificil sa combata punctul de vedere al autoritatilor.

“Este o decizie fundamentata mai mult politic decat economic si de aceea este greu de combatut, a aratat Coca-Cozma.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Deznodământ neașteptat, după ce o femeie i-a spus iubitului că este sechestrată în Botoșani

astăzi, 09:29
85

O gălățeancă și-a sunat iubitul și i-a spus că ea și fiica ei sunt sechestrate. Polițiștilor le spunea că se află într-un autoturism ce merge într-o direcție necunoscută și ...

Cum se fac bani din voucherele de vacanță. Ministerul Turismului anunță controale în perioada următoare

astăzi, 08:49
68

Vânzarea voucherelor de vacanță a devenit noua afacere necurată a românilor. Deși e ilegal, zeci de persoane își dau tichetele pe internet, în schimbul unor bani cash. Par...

Calendar Ortodox: Odovania praznicului Schimbării la Faţă a Domnului; Mutarea moaştelor Sf. Cuv. Maxim Mărturisitorul; Sf. Cuv. Dorotei şi Dositei

astăzi, 08:41
29

Pomenirea vieţii şi pătimirii Sfântului Maxim Mărturisitorul s-a făcut în Biserica Ortodoxă la 21 ianuarie. Astăzi prăznuim aducerea la Constantinopol a sfintelor lui moaşte....