Adio licitatii pe bani publici?

Autoritatile statului vor sa limiteze sistemul licitatiilor publice prin dezvoltarea parteneriatelor public-private. Potrivit unei declaratii facuta de ministrul economiei, Adriean Videanu, la postul B1 TV, Executivul ar putea sustine o initiativa parlamentara privind parteneriatele public-private care prevede ca  vor fi incheiate contracte cu investitorii pe baza unor negocieri.

Dupa un proces de selectie preliminara a investitorilor, va urma negocierea clauzelor contractuale, a valorii si a perioadei de derulare a lucrarilor."Eu nu mai scot la licitatie oportunitatea si ii dau drumul", a declarat Videanu la B1 TV.

Reprezentantii Asociatiei Oamenilor de Afaceri nu sunt de acord cu renuntarea la licitatii, fapt care ar duce la limitarea transparentei. Legea parteneriatului public-privat ar putea fi discutata intr-o prima lectura, in sedinta Guvernului de saptamana viitoare.

"Miercurea viitoare cu certitudine vom avea in prima lectura legea parteneriatului public-privat. Exista si o lege, o initiativa a senatorului Fodoreanu, de Suceava, care este o initiativa foarte buna, s-ar putea ca Guvernul sa sustina initiativa senatorului Fodoreanu. Foarte important este sa revitalizam si ca concept daca vreti si ca mecanism de a atrage investitiile private de care spuneati a parteneriatului public-privat in Romania. Pentru ca pana acum conceptul de concesiune de lucrari care este in legislatia Romaniei inseamna, statul identifica oportunitate, face studiile si pe urma isi gaseste un partener ceea ce este o eroare. Nu dom`ne, stiu ca am o oportunitate. Care este aceea? Autostrazile. Sa am posibilitatea de la inceput, inainte sa fac studiile sa ma pot asocia si partenerul privat chiar sa vina cu expertiza din punct de vedere al studiilor, din punct de vedere al solutiilor", a precizat Videanu.

Guvernul ar putea sustine o propunere parlamentara, chiar daca exista un grup interministerial infiintat special pentru a pune la punct legislatia in domeniul parteneriatului public-privat. Potrivit unor surse guvernamentale, in acest moment nu exista un proiect legislativ, ci doar se lucreaza la "un punct de vedere".

Faptul ca inca nu exista un proiect al Guvernului contrazice declaratiile premierului Emil Boc potrivit carora a fost format un grup interministerial care lucreaza la modificarea legii concesiunii astfel incat aceasta sa se numeasca Legea parteneriatului public-privat.

"Avem un grup interministerial care perfectioneaza legislatia din domeniu (...) De aceea, voi analiza chiar schimbarea denumirii legii, pentru ca, acum, cupola sub care se realizeaza acest parteneriat este Legea concesiunilor. Exista aici retineri fata de aplicarea parteneriatului public-privat, spunand ca regimul concesiunilor nu este suficient reglementat. Vom adopta o lege curata, directa, a parteneriatului public-privat, iar daca raman domenii neacoperite, vom mai face una separata", a declarat, luna trecut, premierul. (Continuarea pe www.hotnews.ro)
 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Grenadă defensivă descoperită de un bărbat într-o pădure din județ! (Foto)

Luni, 6 Mai 2024
178

O grenadă de mână defensivă a fost găsită în această după - amiază de un bărbat într-o pădure din localitatea Lozna. Acesta era la plimbare cu familia când a observat...

Risc de inundații pe râul Jijia și afluenții acestuia, Cod Galben până astăzi la ora 24.00, anunță hidrologii!

Luni, 6 Mai 2024
367

În acest context, ISU Botoșani a luat măsurile necesare pentru prevenirea și gestionarea operativă a potențialelor situații de urgență.Evoluţia fenomenelor hidrologice prognozate es...

Universitatea Craiova - FCSB, astăzi de la ora 21:00

Luni, 6 Mai 2024
101

Universitatea Craiova și FCSB se întâlnesc în această seară în etapa a opta a play-off-ului Superligii.Verifică aici cotele Superbet pentru meciurile din SuperLiga!...