Adio, antibiotice! Păsările trec la fitoterapie

Adio, antibiotice! Păsările trec la fitoterapie
Odată cu implementarea reglementărilor privind interzicerea utilizării antibioticelor cercetătorii în medicină veterinară caută soluţii în zona plantelor medicinale. Numeroase plante medicinale se pot dovedi eficiente şi în medicina veterinară în creşterea imunităţii sau chiar în combaterea unor maladii. Din numeroasele experimente făcute pentru a testa potenţialul diferitelor remedii ale naturii, unele au fost dezvoltate până la stadiul de tratamente.
 
Una dintre plantele medicinale utilizate cu succes în creşterea păsărilor este cimbrişorul (Thymus vulgaris), scrie agrointel.ro.
 
Crescătorii de prepeliţe din Japonia utilizează cimbrişorul – în funcţie de caz floarea, frunzele sau chiar planta integrală – în dieta păsărilor reuşind să le crească imunitatea faţă de bolile cele mai comune care afectează această specie, reducând astfel nevoia de utilizare a antibioticelor.
 
Cimbrişorul conţine ulei volatil (thymol), acid cafeic şi rozmarinic, tanini, gumă, flavanoizi, saponină.
 
În fitoterapie cimbrişorul este folosit ca antiseptic, antimicrobian, antispasmodic, astringent, carminaiv şi dezinfectat.
 
În ce priveşte "dublul uz" uman-veterinar cimbrişorul mizează pe thymol utilizat cu succes împotriva salmonelei şi stafilococului.
 
Cimbrişorul este totodată un tonic care stimulează apetitul şi luarea în greutate – un aspect deosebit de important de luat în considerare pentru crescătorii de păsări.
 

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Grenadă defensivă descoperită de un bărbat într-o pădure din județ! (Foto)

Luni, 6 Mai 2024
183

O grenadă de mână defensivă a fost găsită în această după - amiază de un bărbat într-o pădure din localitatea Lozna. Acesta era la plimbare cu familia când a observat...

Risc de inundații pe râul Jijia și afluenții acestuia, Cod Galben până astăzi la ora 24.00, anunță hidrologii!

Luni, 6 Mai 2024
371

În acest context, ISU Botoșani a luat măsurile necesare pentru prevenirea și gestionarea operativă a potențialelor situații de urgență.Evoluţia fenomenelor hidrologice prognozate es...

Universitatea Craiova - FCSB, astăzi de la ora 21:00

Luni, 6 Mai 2024
103

Universitatea Craiova și FCSB se întâlnesc în această seară în etapa a opta a play-off-ului Superligii.Verifică aici cotele Superbet pentru meciurile din SuperLiga!...