Ada Macovei: “Clasele pregatitoare vor fi arondate preponderent scolilor si mai putin gradinitelor”

Ada Macovei: “Clasele pregatitoare vor fi arondate preponderent scolilor si mai putin gradinitelor”
Pana in luna ianuarie a anului viitor, Inspectoratul Scolar Judetean va hotari unde vor functiona clasele pregatitoare. In functie de spatiile detinute de unitatile de invatamant, se va decide daca acestea vor fi la scoala sau la gradinita.

Conform noii legi a invatamantului, in clasa pregatitoare sau clasa 0 vor fi inscrisi prescolarii care vor implini varsta de 6 ani, pana la inceperea anului scolar, si care astfel vor sari peste grupa pregatitoare de la gradinita si vor merge direct la scoala. Frecventa la clasa pregatitoare este obligatorie.

“Speram sa reusim sa finalizam o previziune a infiintarii clasei pregatitoare in tot judetul, plecand de la numarul de copii de sase si sapte ani, acestia urmand a fi impartiti in clasa pregatitoare si clasa I, clase care vor fi arondate preponderent scolilor si mai putin gradinitelor. In fiecare unitate administrativ-teritoriala din mediul rural situatia trebuie analizata foarte bine. Vom tine cont si de spatiile existente si de nivelul de pregatire al cadrelor didactice, precum si de solicitarile parintilor, pentru ca din punctul de vedere al Ministerului si Inspectoratului Scolar, un an in plus in ciclul primar inseamna foarte mult pentru copii si poate conduce la ameliorarea rezultatelor scolare ale acestora, pe cand un an in plus la gradinita este mai putin probabil ca va conduce la aceleasi rezultate pe care ni le dorim", a spus Ada Macovei, inspector general al ISJ Botosani.

Legea Educatiei e saraca in precizari privind clasa pregatitoare. Tot ce prevede e ca aceasta clasa va fi obligatorie pentru copiii care au 6 ani impliniti la data de 15 septembrie, in timp ce pentru copiii care implinesc aceasta varsta dupa data respectiva ramane la latitudinea parintilor daca ii inscriu la scoala sau ii mai lasa un an la gradinita.

“Parerile sunt impartite in randul parintilor. O parte ar vrea sa-i lase in gradinite, o parte ar dori sa-i dea la scoala. Punctul nostru de vedere este ca un an in plus la scoala cu acelasi invatator ar insemna foarte mult. Daca nu reusim alfabetizare in patru ani, scris si citit corect, poate ca in cinci ani reusim “, a mentionat inspectorul general al ISJ.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Se caută medic pentru un compartiment important de la Spitalul „Mavromati”, concursul se susține la Iași!

astăzi, 12:52
75

Spitalul Județean de Urgență „Mavromati” din Botoșani anunță scoaterea la concurs a unui post vacant.Este vorba despre un post de medic specialist pe specialitatea hematologie, d...

Îndrăgit duhovnic din Athos, în mijlocul maicilor de la Vorona. ”Vedeți câți oameni a dat Botoșaniul?” (Foto)

astăzi, 12:17
196

Mănăstirea Vorona este o adevărată comoară a Ortodoxiei. Aici, în sobrietatea chiliilor monahale, râvna obștii de viețuitoare continuă cu sârguință lucrarea rodnică de zid...

Anunț important pentru pensionarii botoșăneni, când intră banii pe card?

astăzi, 11:36
180

Casa Județeană de Pensii (CJP) din Botoșani face un anunț important pentru botoșănenii care își încasează pensia pe card.Astăzi, 30 aprilie, au fost operate și validate trans...