Activitatea din centrele de permanenţă botoşănene: vântul bate, banii vin! Cât a încasat un medic care a avut doar DOI pacienţi, într-o lună!

Activitatea din centrele de permanenţă botoşănene: vântul bate, banii vin! Cât a încasat un medic care a avut doar DOI pacienţi, într-o lună!
Medicii de familie din judeţul Botoşani, care desfăşoară activitate şi la cele 13 centre de permanenţă, îşi rotunjesc substanţial veniturile într-o lună, chiar dacă pacienţii sunt scumpi la vedere.

Cum medicii sunt plătiţi pentru activitatea de la centrul de permanenţă ca pentru o gardă de spital, pe numărul de ore, indiferent de numărul de pacienţi, chiar dacă într-o lună au un singur pacient, banii tot le intră în conturi, iar sumele nu sunt deloc mici.

Un medic familie din judeţ a raportat la Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate că în luna decembrie 2015 a consultat doar doi pacienţi la centrul de permanenţă unde desfăşoară activitate. Suma pe care o va deconta Casa pentru activitatea acestui medic este de 3.000 de lei.

“În centrul de permanenţă activitatea se asigură în regim de gardă la cabinetul medicului de familie, începând cu ora 15.00  până la ora 08.00, a doua zi. Un medic dacă a avut program dimineaţa la cabinet, după amiază, începând cu ora 15.00, poate asigura permanenţa, dar nu trebuie să se suprapună cele două activităţi", a precizat Costel Lupaşcu, preşedintele Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate Botoşani.

Potrivit raportărilor pe luna noiembrie, suma cea mai mare decontată unui medic de familie de la un centru de permanenţă, din judeţul Botoşani, este de 5.931 lei. La nivelul judeţului, 70 de medici de familie lucrează şi la centrele de permanenţă.

Aceste centre de permanenţă au fost înfiinţate cu scopul de a degreva compartimentele de primire urgenţe din cadrul spitalelor, dar acest obiectiv a rămas doar pe hârtie. În realitate, urgenţele din cadrul unităţilor spitaliceşti sunt sufocate, în timp ce la centrele de permanenţă pacienţii abia trec pragul.

La Botoşani, sunt luni în care un medic de familie nu consultă mai mult de zece pacienţi la un centru de permanenţă.

De-a lungul timpului au fost numeroase voci, inclusiv din rândul cadrelor medicale, care au spus că aceste centre de permanenţă sunt ineficiente, fiind în schimb mari consumatoare de fonduri. 

 

Spune-ne opinia ta