Absolvenţii Universităţii Spiru Haret vor da din nou licenţa. Foştii studenţi ai USH, reexaminaţi după legea Funeriu sau după legea Andronescu?

Absolvenţii Universităţii Spiru Haret vor da din nou licenţa. Foştii studenţi ai USH, reexaminaţi după legea Funeriu sau după legea Andronescu?
Absolvenţilor Universităţii "Spiru Haret" (USH), rămaşi fără diplome după ce Ministerul Educaţiei a stabilit că mai multe programe de studiu ale instituţiei de învăţământ superior particulare nu sunt "autorizate", li s-ar putea oferi o soluţie în toamnă, după aproape 3 ani.

Absolvenţii vor fi nevoiţi să suţină un examen de "selecţie" şi un altul de licenţă, fie după o lege a ministrului educaţiei, Daniel Funeriu, fie după legea senatorului PSD Ecaterina Andronescu, iniţiativă aflată momentan în Parlament. Inexplicabil, Funeriu aşteaptă o propunere a ARACIS pentru a soluţiona problema studenţilor de la USH.
 
Fostul ministru al educaţiei, Ecaterina Andronescu, a declarat pentru ziarul Puterea că problema absolvenţilor programelor de învăţământ "neautorizate" organizate de Universitatea Spiru Haret (USH) ar putea fi rezolvată din toamnă. În septembrie, ar urma să fie dezbătută în Parlament o lege, redactată de fostul ministru, prin care absolvenţii USH "cu probleme" vor avea dreptul să fie reexaminaţi, pentru a le fi echivalate studiile.

"Eu am avut o iniţiativă legislativă, este încă în Parlament, nu a ieşit din proceduri, prin care propuneam ca toate aceste programe de studii care nu au fost autorizate, dar care au absolvenţi care au obţinut o diplomă altfel decât pe căile legale ar trebui să susţină un examen de selecţie şi unul de licenţă, într-o universitate, alta decât cea în care au parcurs anii de studii. Cred că era o soluţie rezonabilă pe de-o parte, pe de altă parte, exista un precedent. În deceniul IX, a existat o asemenea normă, promovată prin legislaţie, şi care făcea referire la startul universităţilor private. Multe au apărut ca fundaţii. Pe atunci, nu exista Consiliul Naţional de Acreditare şi au apărut astfel de programe care funcţionau, dar nu aveau legitimitate şi s-a găsit această formulă, care a mers bine şi cu rezultate bune", a declarat Ecaterina Andronescu.

Dacă legea propusă de aceasta va trece de Parlament, absolvenţii USH rămaşi fără diplome vor trebui să susţină un examen de selecţie, ce va cuprinde subiecte din principalele materii studiate, cel puţin teoretic, în timpul anilor de facultate, pentru a intra în licenţă. "Era vorba de un examen de selecţie, care era format dintr-o serie de discipline, cele mai importante din respectivul program de studii. Grupul de discipline era de decis de universitatea unde se susţinea examenul. Evident, şi în funcţie de programa pe care au parcurs-o studenţii. În opinia mea, era singura soluţie pentru a rezolva o asemenea situaţie. Nu ai cum să le recunoşti diploma, pentru că nu ai o bază legală. Eu cred că în sesiunea din toamnă, legea ar putea să treacă. Cred însă că ministerul trebuia să rezolve această problemă. Eu am venit cu această iniţiativă, oarecum să le vin eu cu o soluţie", a mai explicat Andronescu.  


Puterea.ro

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Beneficiarii indemnizațiilor de handicap își vor primi drepturile bănești începând de mâine!

astăzi, 17:11
2

Beneficiarii acestor sume sunt cei care primesc:- Indemnizația lunară acordată persoanei cu handicap grav;- Bugetul personal complementar lunar pentru adultul cu handicap grav;- Indemni...

Modificări privind concediile medicale, lista bolilor pentru care medicul de familie acordă direct 7 zile de concediu medical!

astăzi, 15:36
165

Medicii de familie pot acorda certificat de concediu medical pentru 7 zile calendaristice doar pentru o serie de afecțiuni, pentru un episod de boală.După cele 7 zile, în cazul acestor af...

Pompierii din Botoșani, chemați în ajutor la Salcea! De la ce a pornit focul și care au fost pagubele

astăzi, 15:15
220

Incendiul s-a manifestat cu degajări foarte mari de fum, norul de fum fiind vizibil de la mare distanță.Având în vedere intensitatea fumului negru, populația a fost avertizată pri...