A venit primăvara şi alergia vă creează probleme?

Strănut, rinoree apoasă, obstrucţie nazală, prurit ocular însoţit de lăcrimare, tuse seacă persistentă, crize de sufocare, respiraţie şuierătoare (wheezing), erupţii cutanate pruriginoase (urticarie) sunt doar câteva dintre simptomele unei posibile alergii.

Vă informăm că s-a alaturat echipei noastre, Centrul Medical ECOMED, dr. Petru Adumitroaiei medic specialist imunologie clinică şi alergologie.

 

A fost astfel posibilă introducerea noilor teste cutanate Prick, pe lângă cele serologice pentru un diagnostic precis şi complet al alergiei de care suferiţi.

Testele cutanate

Testele cutanate sunt rapide, exacte şi mai ieftine decât testele sanguine. Testul alergologic cutanat este utilizat pe scară largă în toata lumea, pentru a diagnostica afecţiuni alergice, cum ar fi:

*rinita/rinosinuzita/rinoconjunctivita alergică;

*astmul bronşic;  

*urticaria şi angioedemul;

*dermatita atopică;

*anafilaxia;

*alergii alimentare, la venin de himenoptere (albine/viespi), alergii la medicamente etc.


Testele cutanate Prick împreună cu testele serologice (IgE specifice) , interpretate în context clinic de un specialist alergolog, asigură o acurateţe de aproape 100% în diagnosticul alergiilor. 

 

Prick testul

Acest test este realizat prin plasarea pe piele a unei picături de soluţie care conţine un posibil alergen. Se face o înţepătură superficială iar picătura de alergen ajunge doar la nivelul dermului. Dupa 15-20 min se măsoară eritemul/papula şi medicul specialist interpretează rezultatele.

 

Situaţii în care nu sunt recomandate testele cutanate:
 

*atunci când luaţi medicamente care pot interfera cu rezultatele testului. Acestea includ preparatele cortizonice, antihistaminice, antidepresive. În urma consultului medicul poate decide dacă este mai bine să continuaţi folosirea acestor medicamente sau să le întrerupeţi temporar pentru un test;

*dacă aveţi o boală severă de piele care afectează suprafeţe cutanate mari (testele alergologice se pot efectua doar pe piele sănătoasă);

*daca prezentaţi dermatografism (răspuns exagerat al pielii la stimuli fizici, prin edem şi eritem (roşeaţă), care face imposibilă interpretarea rezultatelor);

*copiii mai mici de 3-4 ani;

*pacienţii atât copii cât şi adulţi care sunt necooperanţi (patologie psihiatrică etc);

*dacă sunteţi sub tratament cu beta blocante (deoarece nu se poate interveni eficient în cazul unei reacţii alergice severe);

*daca aveţi astm bronşic sever sau altă patologie severă cu risc vital care s-ar putea decompensa în urma testării cutanate;

*dacă sunteţi foarte sensibil la alergenii suspectaţi. Daca aţi avut reacţii alergice severe  (şoc anafilactic) în antecedente (medicul poate decide să nu efectueze testarea din motive de siguranţă a pacientului). De aceea testarea trebuie efectuată de un medic specialist alergolog ce îşi asumă deopotrivă cu pacientul eventualele consecinţele cu prognostic vital ale testării.

 

Testele alergologice sanguine

Acestea presupun recoltarea de sânge şi analiza lui în laborator. Se urmăreşte prezenţa în sânge a unor proteine specifice alergenilor numite imunoglobuline E (anticorpi). Cel mai cunoscut tip de test sanguin pentru depistarea alergiilor este testul de radioimunoabsorbţie (RIA). Acesta se foloseşte în scopul identificării anticorpilor de tip IgE. Aşa cum arătam mai sus, aceştia sunt anticorpi produşi de organism ca răspund la alergeni. Testul serologic se efectuează la cererea medicului specialist, de obicei atunci când testele cutanate sunt contraindicate sau sunt inconcludente în context clinic.

 

Important!

Decizia de a efectua testele cutanate sau serologice alergologice este luată la recomandarea medicului specialist alergolog în urma consultului.

Rezultatul acestora trebuie interpretat de medicul alergolog înainte de a se stabili o conduită terapeutică.

 

Informaţii şi programări    0231529788       0231529799     0737021297


(P).