112 este numărul unic pentru apeluri de urgenţă, valabil în toate statele Uniunii Europene, la care se răspunde în mai multe limbi de circulaţie internaţională, apelabil gratuit de la terminalele conectate în reţelele de telefonie fixă, mobilă sau alte sisteme.
În România, Sistemul Naţional Unic pentru Apeluri de Urgenţă a devenit operaţional din aprilie 2005. Apelarea numărului 112 reprezintă o cale rapidă de a comunica cu dispeceratele de urgenţă (Poliţie, Pompieri, Ambulanţă, Jandarmerie) în timpul unei situaţii de urgenţă. Utilizarea corectă şi responsabilă a acestui număr poate salva o viaţă.


Elevii de la Şcoala Gimnazială Grigore Antipa Botoşani şi Colegiul Naţional "A. T. Laurian", coordonaţi de doamnele profesoare Mirela Antoche şi Rodica Nechifor, au simulat câteva situaţii de urgenţă în care a fost necesară apelarea la 112. Exerciţiile de simulare au fost monitorizate şi îndrumate de reprezentantul de la Crucea Roşie Română, filiala Botoşani, domnul Costel Botezatu. Astfel, elevii au învăţat să identifice şi să evalueze o situaţie de urgenţă, să comunice eficient şi responsabil cu dispeceratul de urgenţă, relatând faptele cu obiectivitate, fără a exagera sau a intra în panică. A lucra în echipă cu operatorul 112 reprezintă secretul reuşitei, adică salvarea unei vieţi.
Să nu uităm o regulă importantă: "Să ne ajutăm unii pe alţii la nevoie!" cooperând cu 112. "Este important ca cetãţenii sã aibã încredere în serviciile oferite la apelarea 112" (Comisia Europeanã)
Comunicat de presa