A murit Sorin Iftimie, un îndrăgit și apreciat istoric botoșănean

A murit Sorin Iftimie, un îndrăgit și apreciat istoric botoșănean

Sorin Iftimie, un îndrăgit și apreciat istoric, originar din județul Botoșani, a murit pe patul de spital sâmbătă seară, după ce s-a infectat cu virusul SARS-COV-2 în urmă cu o săptămână.

Acesta avea doar 56 de ani și profesa la Muzeul de Istorie a Moldovei din cadrul Complexului Muzeal Național „Moldova” din Iași.

Bărbat s-a născut la Mileanca, în județul Botoșani, pe 27 septembrie 1965. A fost istoric, muzeograf la Muzeul de Istorie a Moldovei din cadrul Complexului Muzeal Național Moldova Iași. A fost expert atestat în patrimoniu cultural mobil.

A absolvit Facultatea de Istorie a Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași în anul 1993. În perioada 2000 – 2008 a fost cercetător la Centrul de Istorie și Civilizație Europeană din cadrul Academiei Române – Filiala Iași, obținând titlul de doctor în istorie, în 2006, la Facultatea de Istorie – Filosofie – Geografie a Universității din Craiova, cu teza „Curtea Doamnei în Moldova și Țara Românească (XV – XIX).

Acesta a fost membru și în colegiile de redacție ale unor publicații științifice ”Cercetări istorice”, revista Muzeului de Istorie a Moldovei Iași, XVI (1997), secretar științific de redacție.

„Colectivul Complexului Muzeal Național „Moldova”, cu adâncă durere și nespusă părere de rău, anunță trecerea la cele veșnice a colegului Sorin Iftimi, plecat mult prea devreme dintre noi. Munca sa exemplară, de cercetare istorică și muzeografică, valorificată prin numeroase expoziții și publicații, va rămâne un reper de urmat pentru toți colegii. Condoleanțe familiei îndurerate! Dumnezeu să-l odihnească în pace”, este mesajul transmis de colegii din cadrul Muzeului.

S-a impus ca unul dintre cei mai cunoscuți și apreciați istorici, cu o activitate științifică prolifică, adesea interdisciplinară, dar și de valorificare prin expoziții și publicații a rezultatelor cercetărilor sale. Dintre cele mai recente publicații se remarcă Sorin Iftimi, „Alexandru Ioan Cuza - 200 de ani de la naștere, Editura Mușatinii din Suceava, 2020; Rodica Pop, Sorin Iftimi, „Iași Multicultural, Iași, Asociația Culturală Altlași, 2019; Sorin Iftimi, „Misiuni Diplomatice în România (1916-191 8) /Diplomatic Missions in Romania/ Missions Diplomatiques en Roumanie”, DAR Development Publishing/ DARK Publishing, București, 2018.

Toți oamenii care l-au cunoscut au numai cuvinte de laudă la adresa marelui istoric român și deplâng trecerea la cele veșnice ale acestuia.

„Drum lin spre ceruri, Sorin Iftimi, coleg drag și istoric dedicat. Dumnezeu sa te aibă in paza sa”, este mesajul transmis de un coleg de al său.

„Iașul a rămas fără o parte a identității sale, fără un Om Minunat, istoricul Sorin Iftimi. Am avut onoarea și bucuria să lucrez în ultimele luni cu dumnealui și mai aveam atâtea planuri comune pentru sufletul Iașului… Oamenii buni sunt de prețuit mai ales când îi avem printre noi. Condoleanțe familiei, condoleanțe Iașului”, transmite un alt coleg.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Bianca Ciaicofschi

Zilele Municipiului Botoșani la final: Foc de artificii impresionant, spectacol emoționant oferit de The Motans! (foto, video)

Duminică, 12 Mai 2024
745

Ultima seară de spectacole de la Cornișa de Zilele municipiului Botoșani a reunit mii de botoșăneni în ciuda vremii friguroase de afară.Pe scenă a urcat după ora 21:00 artistul The M...

Sute de vizitatori în a doua zi de Târg la Popăuți. Ionică Nechifor: „Agricultura este ramura care are ponderea cea mai mare în județul Botoșani” (galerie foto, video)

Duminică, 12 Mai 2024
498

A doua zi a celei de-a XVI-a ediție a Târgului Regional de Zootehnie – utilaje agricole și produse tradiționale a adunat sute de spectatori.Evenimentul a început la ora 11:30 ...

Sute de botoșăneni au cântat alături de Ștefan Bănică pe scena de la Cornișa! (galerie foto)

Duminică, 12 Mai 2024
1547

Îndrăgitul artist a știut să îi țină alături și să îi facă să cânte împreună cu el atât pe cei mai mici dintre botoșăneni, cât și pe cei mai mar...