A murit Sorin Iftimie, un îndrăgit și apreciat istoric botoșănean

Sorin Iftimie, un îndrăgit și apreciat istoric, originar din județul Botoșani, a murit pe patul de spital sâmbătă seară, după ce s-a infectat cu virusul SARS-COV-2 în urmă cu o săptămână.

Acesta avea doar 56 de ani și profesa la Muzeul de Istorie a Moldovei din cadrul Complexului Muzeal Național „Moldova” din Iași.

Bărbat s-a născut la Mileanca, în județul Botoșani, pe 27 septembrie 1965. A fost istoric, muzeograf la Muzeul de Istorie a Moldovei din cadrul Complexului Muzeal Național Moldova Iași. A fost expert atestat în patrimoniu cultural mobil.

 

A absolvit Facultatea de Istorie a Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași în anul 1993. În perioada 2000 – 2008 a fost cercetător la Centrul de Istorie și Civilizație Europeană din cadrul Academiei Române – Filiala Iași, obținând titlul de doctor în istorie, în 2006, la Facultatea de Istorie – Filosofie – Geografie a Universității din Craiova, cu teza „Curtea Doamnei în Moldova și Țara Românească (XV – XIX).

Acesta a fost membru și în colegiile de redacție ale unor publicații științifice ”Cercetări istorice”, revista Muzeului de Istorie a Moldovei Iași, XVI (1997), secretar științific de redacție.

„Colectivul Complexului Muzeal Național „Moldova”, cu adâncă durere și nespusă părere de rău, anunță trecerea la cele veșnice a colegului Sorin Iftimi, plecat mult prea devreme dintre noi. Munca sa exemplară, de cercetare istorică și muzeografică, valorificată prin numeroase expoziții și publicații, va rămâne un reper de urmat pentru toți colegii. Condoleanțe familiei îndurerate! Dumnezeu să-l odihnească în pace”, este mesajul transmis de colegii din cadrul Muzeului.

S-a impus ca unul dintre cei mai cunoscuți și apreciați istorici, cu o activitate științifică prolifică, adesea interdisciplinară, dar și de valorificare prin expoziții și publicații a rezultatelor cercetărilor sale. Dintre cele mai recente publicații se remarcă Sorin Iftimi, „Alexandru Ioan Cuza - 200 de ani de la naștere, Editura Mușatinii din Suceava, 2020; Rodica Pop, Sorin Iftimi, „Iași Multicultural, Iași, Asociația Culturală Altlași, 2019; Sorin Iftimi, „Misiuni Diplomatice în România (1916-191 8) /Diplomatic Missions in Romania/ Missions Diplomatiques en Roumanie”, DAR Development Publishing/ DARK Publishing, București, 2018.

Toți oamenii care l-au cunoscut au numai cuvinte de laudă la adresa marelui istoric român și deplâng trecerea la cele veșnice ale acestuia.

„Drum lin spre ceruri, Sorin Iftimi, coleg drag și istoric dedicat. Dumnezeu sa te aibă in paza sa”, este mesajul transmis de un coleg de al său.

„Iașul a rămas fără o parte a identității sale, fără un Om Minunat, istoricul Sorin Iftimi. Am avut onoarea și bucuria să lucrez în ultimele luni cu dumnealui și mai aveam atâtea planuri comune pentru sufletul Iașului… Oamenii buni sunt de prețuit mai ales când îi avem printre noi. Condoleanțe familiei, condoleanțe Iașului”, transmite un alt coleg.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Bianca Ciaicofschi

Tot mai mulți tineri ajung la spital, stilul de viață și mâncarea sunt inamicii. Medic: „Apelăm la vicii să ne liniștim” (Video)

Friday, 4 July 2025

Medicul Cristina Luchian, specialist în neurologie în cadrul Spitalului Județean de Urgență „Mavromati” din Botoșani, a explicat faptul că foarte mulți tineri ajung la sp...

Boala fără leac, a afectat peste 400 de botoșăneni. Medic: „Mă mai fac bine?” (Video)

Friday, 4 July 2025

Boala Parkinson afectează cam 1% din populația mondială, ceea ce reprezintă o prezență destul de însemnată ca patologie. Medicii din Botoșani susțin că, în 2024, au fost consulta...

Terapii inovative ajunse la Botoșani pentru o categorie de pacienți pentru care nu se găsește leac! (Video)

Wednesday, 2 July 2025

La Botoșani au început să ajungă, din acest an, terapii inovative pentru bolnavii de Parkinson. Specialiștii susțin că pentru această boală nu există tratament curativ, însă exis...