A mai plecat un profesor, născut pe meleaguri botoşănene!

A mai plecat un profesor, născut pe meleaguri botoşănene!

Maria Caluschi

S-a născut la data de 2 august 1946, în Rădeni, comuna Frumuşica, judeţul Botoşani. Este iniţiatorul conceptului de "psiholog de familie". Şi-a dedicat viaţa descoperirii de noi metode psihopedagogice, bazate pe stimularea creativităţii.

S-a stins din viaţă unui dintre cei mai respectaţi profesori universitari din Iaşi, plecat de pe meleagurile botoşănene. Mariana CALUSCHI a fost profesor universitar Doctor, Decan al Facultatii de Psihologie si Stiintele Educatiei a Universitatii "Petre Andrei" Iaşi.  A obţinut dcotoratul în psihologie în 1998,  cu teza "Grupul creativ si impactul asupra personalitatii participantilor", la Universitatea "Al.I.Cuza", Facultatea de Psihologie si Stiintele Educatiei.

În anul 2011 a obţinut Diploma pentru înalta măiestrie profesională din partea Ministerului Educatiei al Republicii Moldova, oferita de ministrul Mihail Sleahtitchi, Chisinau. În 2009 era distinsă cu Diploma de excelenţă cu medalia de aur Inventica pentru inventia "Dezvoltare personală prin creativitate. Un model creativ - curativ".

Volumul "Managerul inventator o noua profesie?" a fost răsplătit cu Premiul Academiei Romane.

În anul 2002 a obţinut Diploma "Inventica" pentru activitatea de inventolog, acordata de Juriul international la "Salon Mondial des Techniqui l’Inovation de la Recherche et des Nouveles Techonologies", IASI, iar în 1996 Medalia de Aur "Henry Coanda" cl. I. pentru activitatea de formator in inventica, acordata de catre Societatea Inginerilor si Inventatorilor din Romania si Institutul National de Inventica Iasi.

A activat (1999-2004) şi ca cercetator stiintific principal II, sef de colectiv psihologie, la Institutul de Cercetari Economice si Socio-Umane "Gh. Zane", al Academei Romane, dar şi ca (1990 - 2000) lector asociat la Facultatea de Filosofie, Facultatea de Psihologie si Stiintele Educatiei, Universitatea "Al.I.Cuza", Iasi.

Din 1991  până în  2000 a fost Cercetator stiintific principal II, colaborator, sef de colectiv psiho-pedagogia creatiei tehnice, Institutul National de Inventica, Iasi, iar în perioada 1990 - 1999 a fost Cercetator stiintific principal III, sef de colectiv psihologie, Institutul de Stiinte Socio-Umane al Academiei Romane.

Înainte de  Revoluţie (1986 - 1989) a predat la Facultatea de Istorie - Filosofie, Catedra de Psihologie - Pedagogie, Universitatea "Al.I.Cuza", Iasi, după ce mai întâi a activat ani întregi (1973 - 1989) ca cercetator stiintific in domeniul psihologiei, Centrul de Stiinte Sociale al Academiei de Stiinte Sociale si Politice, Filiala Iasi a Academiei Romane.


Dispariţia prof. univ. Mariana Caluschi a lăsat în urmă regrete şi cuvinte alese pe reţelele de socializare:

"Joi, 24 martie, a plecat într-o altă dimensiune prietena noastră prof. univ. dr. Mariana Caluschi, psiholog roman de mare valoare, cu contribuții remarcabile în psihologia creativității, istoria psihologiei, psihologia familiei și psihologia transpersonala. A fost un om frumos, generos cu o inima plina de bunătate și curaj. Si--a iubit cu devoțiune familia, a iubit psihologia, și-a iubit studenții și și-a prețuit prietenii. A organizat timp de 12 ani conferintele Kreaticon în cadrul cărora psihologi străini și romani si-au împărtășit ideile și au devenit prieteni. Asociatia noastra a pierdut un membru important! Dumnezeu să-i călăuzească sufletul în pace, lumina și iubire!", transmite Comitetul director ARPT (Asociaţia Română de Psihologie Transpersonală)

"Optimismul ce a caracterizat-o pe aceea care a fost Profesor Emerit Mariana Caluschi a trecut-o dincolo dupa ce a suportat cu demnitate suferinta bolii. Inmormantarea va fi sambata la ora 15.30 la cimitirul Sf Petru si Pavel.

Profesorul Mariana Caluschi şi-a dedicat cariera studenţilor, dar şi descoperirii de noi metode psihopedagogice, bazate pe stimularea creativităţii, teza de doctorat intitulându-se "Grupul creativ şi impactul asupra personalităţii participanţilor". De asemenea, este iniţiatorul conceptului de "psiholog de familie", fiind membru fondator şi preşedintele Asociaţiei Naţionale a Psihologilor de Familie din România, din 2007. Activitatea de inventolog i-a fost recunoscută atât la nivel naţional, cât şi internaţional, prin numeroase premii, ca medalia de Aur "Henry Coandă", diploma "Inventica 2002", diploma de Excelenţă în cadrul proiectului CEEX (Program Cercetare de Excelenţă) sau medalia de aur Inventica 2009 pentru invenţia "Dezvoltare personală prin creativitate". In 2014 a fost recompensată prin titlul onorific de Profesor Emerit pentru contribuţiile pe care le-a adus ştiinţei de-a lungul celor 50 de ani de activitate. Multumim pentru tot ce a facut bun pentru Psihologie si pentru oameni. La revedere Om bun!", scrie şi Constantin Şerban pe reţeaua de socializare.

Dumnezeu să o odihnească în pace!

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Candidații care nu intră la Academia de Poliție și au medii de trecere au locul asigurat în școlile de agenți!

astăzi, 15:26
74

Candidații care obțin notă de trecere, însă nu prind locuri în cadrul academiilor, se pot înscrie în cadrul școlilor de agenți, fără să mai susțină vreun examen, pot...

COD GALBEN la Botoșani: Risc de inundații pe două râuri din județ!

astăzi, 15:06
239

Hidrologii au actualizat prognoza și au anunțat că există risc de inundații pe râurile Prut, Bașeu și afluenții acestora și au emis o atenționare pentru fenomene imediate de tip Cod Ga...

Un șofer din Suceava a fost filmat în timp ce făcea drift-uri în timpul furtunii de marți, polițiștii sunt pe urmele sale!

astăzi, 14:33
150

Polițiștii din Suceava caută să dea de urma unui șofer, filmat, marți, în timp ce făcea drifturi într-un sens giratoriu din oraș.Totul se întâmpla în timpul u...