(A) INFORMARE din partea Primăriei comunei Mihai Eminescu

(A) INFORMARE din partea Primăriei comunei Mihai Eminescu

1. Primăria comunei Mihai Eminescu vă aduce la cunoștință că, în conformitate cu prevederile Ordinul  Prefectului Județului Botoșani nr. 200/19.03.2024 și ale HCL -ului nr. 49/26.03.2024 luna APRILIE ESTE STABILITĂ LUNA CURĂȚIENIEI PE ÎNTREG TERITORIUL JUDEȚULUI BOTOȘANI.

Primăria aduce la cunoștința locuitorilor comunei că au obligația permanentă de a asigura buna gospodărire și de a păstra curățenia.
Potrivit Ordinului Prefectului cetățenii au îndatorirea  de a asigura întreținerea și curățenia locuințelor proprii și a anexelor gospodărești, a curților și împrejmuirilor acestora, respectând măsurile stabilite de către Primăria comunei Mihai Eminescu pentru asigurarea igienei publice și curățieniei în localități precum și protejarea mediului ambiant.

În acest scop, cetățenii au următoarele obligații:
- Să asigure, potrivit legii, lucrările de întreținere și reparare a locuințelor și anexelor gospodărești, igienizarea curților și împrejmuirilor acestora, efectuarea lucrărilor de primăvară  specifice pentru întreținerea spțtiilor verzi  din incinta proprietății și din fața acesteia;
- Să mențină curățenia trotuarelor, părții carosabile a străzii de lângă locuință, a curții și a grădinii;
- Să depună deșeurile menajere și cele reciclabile conform Regulamentului impus de către Primăria comunei, aprobat de către Consiliul Local al acesteia;
- Să păstreze în stare de folosință amenajările publice din parcuri precum și dotările amplasate pe străzi (panouri de afișaj, indicatoare, etc);
- Să composteze deșeurile rezultate din curățarea și întreținerea zonelor verzi ale gospodăriei în propria grădină și / sau în unitățile individuale de compostare și să utilizeze compostul obținut ca amendament pentru terenurile proprii;
- Să nu incendieze resturile vegetale;
- Să nu abandoneze și să nu depoziteze deșeurile în afara locurilor destinate acestui scop.

Cetățenii care folosesc mijloace de transport în comun (autobuze, microbuze) sunt obligați să păstreze curățenia în stații și să se comporte  civilizat  pe tot timpul călătoriei.
Obligațiile sus-menționate sunt prevăzute și în Regulamentul privind stabilirea unor măsuri pentru gospodărirea comunei Mihai Eminescu, aprobat prin H.C.L. nr. 26/12.03.2018.

Prin aducerea la cunoștința locuitorilor a obligațiilor ce li se revin, Primăria urmărește mobilizarea și implicarea activă a acestora  în vederea menținerii unui aspect plăcut și îngrijit al comunei Mihai Eminescu.

2. Primăria comunei Mihai Eminescu aduce la cunoștință, în conformitate cu prevederile Regulamentului privind stabilirea unor măsuri pentru gospodărirea comunei Mihai Eminescu, aprobat prin H.C.L. nr 26/12.03.2018 că, netoaletarea sau împotrivirea proprietarilor pentru curățarea copacilor sau a spațiilor verzi care obturează accesul pe  domeniul public (drumuri) sau care împiedică distribuirea eficientă a luminii de la lămpile pentru iluminatul stradal, se sancționează cu amendă cuprinsă între 500-1.500 lei pentru persoane fizice și 1.000-2.500 lei pentru persoane juridice.

Așadar, punem în vedere locuitorilor comunei să procedeze la toaletarea copacilor care obturează accesul pe  domeniul public (drumuri) sau care împiedică distribuirea eficientă a luminii de la lampile pentru iluminatul public.
Primăria aduce la cunoștință, de asemenea, că neîntreținerea permanentă a curățeniei șanțurilor de scurgere a apelor pluviale din fața proprietatilor, a podetelor și tuburilor de beton aferente acestora, pe întreaga lungime a proprietății, în vederea evitării inundațiilor ori stagnării apelor este sancționată cu amendă cuprinsă între 800 – 1500 lei pentru persoane fizice și 1000 - 2500 lei pentru persoane  juridice.

Totodată vă atragem atenția că depozitarea în mod necorespunzător a deșeurilor (depozitarea materialelor de construcție, textile, vegetale, gunoi de grajd, cauciucuri) și nerespectarea Regulamentului privind stabilirea unor măsuri pentru gospodărirea comunei Mihai Eminescu, aprobat prin H.C.L. nr 26/12.03.2018 atrage majorarea considerabilă a taxei de salubrizare (DUBLAREA SAU TRIPLAREA VALORII ACESTEIA)!!!
În cazul în care nu se vor depozita deșeurile în mod selectiv, cantitatea acestora va crește, iar cu cât este mai mare cantitatea de deșeuri la nivelul comunei, cu atât va fi mai mare prețul serviciului de salubrizare.

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Cu lumânări aprinse în mâini, la slujba Înmormântării lui Hristos. Bisericile din Botoșani au fost pline în Vinerea Mare! (Foto, Video)

Vineri, 3 Mai 2024
347

Cu lumânări în mâini, ”dar cu inima aprinsă de dragoste”, cu chip smerit și cu decența cuvenită, credincioșii au asistat la una dintre cele mai tulburătoare moment...

Incendiu violent pornit de la scânteia unui flex! (Foto, Video)

Vineri, 3 Mai 2024
491

Un incendiu violent s-a produs, vineri după-amiază, într-o gospodărie din localitatea Plopenii Mici.Proprietarul tăia, cu ajutorul unui flex, o bucată de tablă, iar scânteile au ...

Plouă de Paşte în jumătate de ţară, e cald în cealaltă jumătate. Prognoza meteo de la ANM

Vineri, 3 Mai 2024
610

"Este posibil ca în ziua de duminică, de Paşte, mai ales în jumătatea estică a țării, să avem o vreme frumoasă, exceptând partea de vest, acolo unde este posibil la nive...