A ieşit soarele la Botoşani! FOTO

În ultima lună, medicii ne-au asaltat cu sfaturi, iar meteorologii au dat tot felul de statistici care de care mai alarmante: cea mai lungă perioadă fără soare, din ultimele trei decenii!

În această dimineaţă, municipiul Botoşani a ieşit din umbră, razele soarelui ivindu-se curajos, stârnind zâmbetele trecătorilor, care au sesizat imediat lumina strălucitoare care le-a lipsit în ultimele săptămâni.

Numeroşi oameni s-au plâns de stări cardiace sau respiratorii, dificultăţi de concentrare, oboseală cronică, tulburări de apetit, despre care medicii spun că sunt în relaţie directă cu absenţa soarelui.

Zilele fără soare, însoţite frecvent de scăderea presiunii atmosferice, pot favoriza depresiile sezoniere, întâlnite şi la persoanele care muncesc în interior, la lumină artificială, şi ies afară doar seara sau noaptea, spune dr. Rodica Năstase, şef de secţie la Spitalul de Psihiatrie "Al. Obregia". Explicaţiile medicului vin în contextul mai bine de 30 de zile fără soare în Bucureşti şi în multe zone din România, aceasta fiind, potrivit meteorologilor, cea mai lungă perioadă de acest fel din ultimele trei decenii.

"Pentru multă lume, trecerea de la un anotimp la altul sau zilele fără soare dau majorităţii populaţiei o modificare a dispoziţiei. În limbajul de toate zilele, oamenii îi spun astenie. De fapt, este vorba despre modificări biochimice care se petrec la nivelul metabolismului celular şi care constau, în special, într-un dezechilibru al melatoninei, substanţă care este direct implicată în menţinerea unei dispoziţii optime. Acest dezechilibru este favorizat şi de zilele fără soare, dar şi de izolarea în casă sau la birou în faţa computerului, a televizorului cât este ziua de mare, indiferent dacă afară este sau nu soare", explică dr. Rodica Năstase.

Potrivit medicului, condiţiile meteo provoacă, pe de o parte, depresii sezoniere, iar pe de alta accentuează depresiile deja constituite, care, deşi sub tratament, au nevoie de o nouă examinare psihiatrică, pentru reevaluarea schemei de tratament.

Specialistul a adăugat că, date fiind seriile de zile noroase din ţările nordice, acolo fost inventate şi funcţionează remedii cum ar fi dispozitivele de reflexie a razelor solare şi de concentrare a acestora în spaţii deschise unde oamenii vin şi stau câteva ore pe zi.





 
 
 
 
 
 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Două stagii și o rezidență, oferite în acest an de Memorialul Ipotești!

astăzi, 17:41

Memorialul Ipoteşti – Centrul Naţional de Studii Mihai Eminescu, instituţie al cărei principal obiectiv este cercetarea şi promovarea operei eminesciene, oferă, în anul 2024: - un...

Măsuri de ordine publică la meciul de fotbal dintre F.C. Botoșani și Gloria Buzău!

astăzi, 17:15

Gruparea de Jandarmi Mobilă „Alexandru cel Bun" Bacău și Inspectoratul de Jandarmi Județean Botoșani vor constitui un dispozitiv integrat de ordine și siguranță publică împre...

FC Botoșani - Gloria Buzău, astăzi de la ora 18:00

astăzi, 16:07

Cea de-a zecea etapă din actualul sezon al SuperLigii debutează astăzi cu partida dintre FC Botoșani și Gloria Buzău. Vezi oferta Superbet pentru meciul cu Gloria Buzău! Singurul succes...