A fost adoptata Legea privind reducerea risipei alimentare! Ce se întâmplă cu alimentele aflate la limita datei de expirare!

A fost adoptata Legea privind reducerea risipei alimentare! Ce se întâmplă cu alimentele aflate la limita datei de expirare!
Plenul Camerei Deputatilor a adoptat, marti, propunerea legislativa privind reducerea ripisei alimentare, in calitate de for decizional, care prevede vanzarea la pret redus sau donarea unor produse aflate la limita datei de expirare pentru consum, si impune sanctiuni de pana la 10.000 de lei pentru agentii economici care incalca prevederile respectivei legi, potrivit News.ro. 

Proiectul de lege privind diminuarea risipei alimentare este initiat de un grup de 52 de deputati PNL, UDMR, minoritati si neafiliati si a primit un raport de admitere cu amendamente din partea comisiei de industrii. 

Propunerea legislativa a fost respinsa de Senat. Guvernul a sustinut adoptarea de masuri pentru diminuarea risipei alimentare, cu luarea in considerare a observatiilor transmise pe acest proiect. 

Proiectul de lege stabileste definitia risipei alimentare ca situatia in urma careia alimentele ies din circuitul consumului uman si din princina degradarii si sunt distruse, conform legislatiei in vigoare. 

Potrivit propunerii legislative, operatorii economici din sectorul agroalimentar sunt obligati sa intreprinda actiuni de prevenire a ripisei de alimente, incepand cu productia, procesarea, depozitarea, distributia, comercializarea produselor. 

In plus, operatorii economici din sectorul agroalimentar trebuie sa ia masuri privind vanzarea cu pret redus a produselor aflate la vanzare, conform legislatiei in vigoare si sa transfere alimentele, prin donare, sau sponsorizare, pentru consumul uman, dar aflate in aproape de data expirarii, catre intitati inregistrate la ANSVSA, cu oblligatia respectarii prevederilor legale privind conditiile de igiena, temperatura, in timpul depozitarii, precum si etichetarea corespunzatoare. 

Propunerea mai prevede ca o serie de subproduse nedestinate consumului uman va fi directionate catre consumul animal. In plus, produsele agroalimentare devenite improprii consumului uman sau animal vor fi transformate in compost sau biogaz. 

Potrivit proiectului, agentii economici care nu respecta prevederile legii  risca amenzi cuprinse intre 1.000 si 3.000 de lei pentru microintreprinderi,  de la 3.000 la 6.000 de lei, pentru IMM-uri,  si de la 6.000 la 10.000 de lei pentru intreprinderi mari. 

Autoritatile, impreuna cu Ministerul Agriculturii, au la dispozitie 6 luni de la data publicarii legii pentru elaborarea normelor metodologice de aplicare a prevederilor. 

Proiectul merge la presedintele Klaus Iohannis, pentru promulgare.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Ce frumuseți ascunde "Tărâmul Sfinților" din codrii Botoșanilor!

Duminică, 5 Mai 2024
262

Judeţul Botoşani devine gazda unui nou concept inedit, dar valoros pentru credincioşii ortodocşi. "Tărâmul Sfinților" este numele sub care se conturează acest periplu fascinant ...

Modelul Dacia care a spulberat orice concurență în Europa!

Duminică, 5 Mai 2024
322

Pe prima poziție a clasamentului înmatriculărilor de mașini din Europa la finalul primelor trei luni din 2024 se află modelul românesc Dacia Sandero.Dacia Sandero ocupă poziția &...

Valeriu Iftime, nemulțumit după ce Botoșani a remizat cu FC Voluntari: „Am fost mai buni!”

Duminică, 5 Mai 2024
727

O victorie ar fi fost extrem de importantă pentru Botoșani, având în vedere că ocupă locul 6 în playout, cu 25 de puncte obținute, la o lungime distanță de primul loc care duc...