90 la suta din legumele si fructele de pe piata provin din import!

90 la suta din legumele si fructele de pe piata provin din import!
Produsele romanesti sunt din ce in ce mai rare pe tarabele din piata, dar si in supermarketuri!

Potrivit patronatelor din industria alimentara, doar 10% din legumele si fructele din piete sunt autohtone. Romania mai aduce din strainatate cantitati mari de branzeturi, ulei, zahar si vin.

Practic, un pranz traditional romanesc este alcatuit, in proportie de cel putin 70%, din ingrediente de import. Aproape tot ce vedeti pe tarabe provine din strainatate. De exemplu, rosiile sunt aduse tocmai din Iordania.

Comerciantii spun ca pentru a cumpara legume si fructe romanesti, mai avem de asteptat cel putin trei luni. Primele recolte de legume si fructe romanesti vor aparea pe piata in luna iunie. In prezent, 90 la suta din legumele si fructele scoase la vanzare provin din import.

Carnea proaspata este, de asemenea, adusa din strainatate. Romania importa cam 70 la suta din necesarul de consum. Cifrele Ministerului Agriculturii arata ca, anul trecut, tara noastra a importat aproape 200 de tone de carne de porc, cu 11 la suta mai mult decat in 2007.

De asemenea, Romania aduce din strainatate cantitati din ce in ce mai mari de branzeturi, ulei de floarea soarelui, zahar si vin.

Stam bine, in schimb, la productia de grau pentru hrana animalelor, seminte de floarea soarelui, orz si carne de pasare, de vreme ce ne permitem sa exportam.

De exemplu, in 2008, Romania a vandut peste granita de aproape zece ori mai mult grau pentru animale decat in 2007.

Daca ne raportam la valoarea importurilor si exporturilor romanesti, constatam ca anul trecut, Romania a cheltuit pe alimentele aduse din afara dublu fata de cat a exportat.

Sursa: Realitatea

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Focul pus cu intenție a distrus tone de furaje, pompierii au reușit să salveze casa și animalele!

astăzi, 10:52
2

Pompierii botoșăneni au fost la datorie 24 de ore din 24 pentru intervenția imediată la solicitările cetățenilor și gestionarea optimă a situațiilor de urgență, produse la nivel local....

Cuvintele inspiraționale ale unui profesor din Botoșani către elevul său olimpic: ”În clipele când îți scriu aceste rânduri…” (Foto)

astăzi, 09:35
282

Or Botoșanii dispun de o bogăție uriașă. Începând cu cele mai importante colegii și terminând cu ultimul cătun al județului, găsim profesori dedicați, dispuși să ofere ma...

”LOC DE DAT CU ... EPIGRAMA” - 300

astăzi, 08:41
52

Georgică Manole, în recentul volum, publicat la Editura Stef, Iași, ”Cu, de, la, în, pe, prin, sub, către, contra... cărților epigramiștilor”, zici - undeva - că ”...