9 mai ar putea fi declarată zi de sărbătoare naţională

9 mai ar putea fi declarată zi de sărbătoare naţională
9 mai va fi declarată zi de sărbătoare naţională, conform unui proiect de act normativ aflat pe ordinea de zi a Camerei Deputaţilor, în aşteptarea votului decisiv. În această zi se va sărbători anual proclamarea Independenţei României.

Propunerea legislativă pentru declararea zilei de 9 Mai – Ziua Proclamării Independenţei României ca zi de sărbătoare naţională a fost respinsă în 2013 de Senat, însă acum este înscrisă pe ordinea de zi de săptămâna viitoare a Camerei Deputaţilor cu propunere de adoptare. Astfel, dacă primeşte votul decisiv al deputaţilor, documentul va merge la promulgare.

Aşa cum reiese din forma amendată a proiectului de lege, 9 mai va fi declarată sărbătoare naţională, însă nu va fi şi zi liberă pentru salariaţi. Anual, în această zi se va celebra proclamarea Independenţei de Stat a României.

Cu această ocazie, Parlamentul, preşedintele României, Guvernul, celelalte autorităţi centrale şi locale vor organiza manifestări publice.

În forma iniţială, propunerea legislativă făcea referire la ziua de 10 mai, însă aceasta a fost schimbată cu 9 mai "pentru respectarea adevărului istoric", aşa cum s-a motivat în raportul depus de Comisia pentru muncă şi protecţie socială.

De asemenea, documentul prevedea iniţial includerea zilei de 9 mai în lista sărbătorilor legale în care nu se lucrează, prevăzută în Codul muncii. Totuşi, această dispoziţie a fost eliminată, deoarece deputaţii spun că nu există susţinerea financiară necesară.

Notă: În primăvară, parlamentarii au declarat ziua de 10 mai ca sărbătoare naţională.

Atenţie! Propunerea legislativă NU se aplică în momentul de faţă. Pentru a intra în vigoare, aceasta trebuie să fie adoptată de Camera Deputaţilor, promulgată de preşedintele ţării şi publicată în Monitorul Oficial, arata avocatnet.ro.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

(P) Geamuri curate, fără pete și fără stres, în 5 pași simpli

astăzi, 11:52
8

Știi acel moment când soarele strălucește fermecător prin ferestre și scoate la iveală urmele inestetice ale degetelor, petele lăsate de picurii de ploaie sau urmele de la ultima sesiune ...

Incendiu în balconul unui apartament din Botoșani, proprietara a suferit un atac de panică! (Foto)

astăzi, 11:32
80

Deși era acasă, proprietara nu  și-a dat seama ca ard lucrurile din balcon. Un vecin a observat ca iese fum și a sunat la 112 după ajutor.La caz s-au deplasat pompierii din cadrul Detaș...

Părintele Vasile Gavrilă : „Mielul de Paşti nu face parte nici din rânduiala bisericească, nici din pregătirea duhovnicească de Paşti”

astăzi, 10:21
76

De Sfintele Pasti exista obiceiul sa se sacrifice miei. Pastile este o sarbatoare pe care o intalnim atat la evrei, cat si la crestini. Pentru evrei Pastile semnifica trecerea din robia egipteana la l...