9 mai ar putea fi declarată zi de sărbătoare naţională

9 mai ar putea fi declarată zi de sărbătoare naţională
9 mai va fi declarată zi de sărbătoare naţională, conform unui proiect de act normativ aflat pe ordinea de zi a Camerei Deputaţilor, în aşteptarea votului decisiv. În această zi se va sărbători anual proclamarea Independenţei României.

Propunerea legislativă pentru declararea zilei de 9 Mai – Ziua Proclamării Independenţei României ca zi de sărbătoare naţională a fost respinsă în 2013 de Senat, însă acum este înscrisă pe ordinea de zi de săptămâna viitoare a Camerei Deputaţilor cu propunere de adoptare. Astfel, dacă primeşte votul decisiv al deputaţilor, documentul va merge la promulgare.

Aşa cum reiese din forma amendată a proiectului de lege, 9 mai va fi declarată sărbătoare naţională, însă nu va fi şi zi liberă pentru salariaţi. Anual, în această zi se va celebra proclamarea Independenţei de Stat a României.

Cu această ocazie, Parlamentul, preşedintele României, Guvernul, celelalte autorităţi centrale şi locale vor organiza manifestări publice.

În forma iniţială, propunerea legislativă făcea referire la ziua de 10 mai, însă aceasta a fost schimbată cu 9 mai "pentru respectarea adevărului istoric", aşa cum s-a motivat în raportul depus de Comisia pentru muncă şi protecţie socială.

De asemenea, documentul prevedea iniţial includerea zilei de 9 mai în lista sărbătorilor legale în care nu se lucrează, prevăzută în Codul muncii. Totuşi, această dispoziţie a fost eliminată, deoarece deputaţii spun că nu există susţinerea financiară necesară.

Notă: În primăvară, parlamentarii au declarat ziua de 10 mai ca sărbătoare naţională.

Atenţie! Propunerea legislativă NU se aplică în momentul de faţă. Pentru a intra în vigoare, aceasta trebuie să fie adoptată de Camera Deputaţilor, promulgată de preşedintele ţării şi publicată în Monitorul Oficial, arata avocatnet.ro.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Un preot orb va sluji la o mănăstire iubită de mulți botoșăneni. ”Deși ochii săi trupești nu cunosc lumina…”

astăzi, 11:46
36

În curând obștea Mănăstirii Piatra Tăieturii din comuna suceveană Panaci aflată la cota 1.600, se va îmbogăți cu un nou preot.Este vorba de Părintele Sofian Costea care,...

Primăriile din Botoșani care stau mereu cu mâna-ntinsă la Guvern. „Nu facem față cheltuielilor din venituri proprii!”

astăzi, 10:45
159

Potrivit statisticilor, la nivel național, mai bine de două treimi din primăriile de comună din România nu reușesc să achite nici măcar salariile angajaților sau să achite facturile din...

Mailat, eroul de pe Municipal: ”Știu cât muncesc și cât de mult îmi doresc să salvez echipa de la retrogradare!”

astăzi, 10:14
234

Meciul a fost marcat de autogolul lui Gabriel de Moura în minutul 13, care a deschis scorul în favoarea echipei moldovene.În timp ce pentru Dinamo, Astrit Slemani a reușit să e...