9 DECEMBRIE - Ziua internationala impotriva coruptiei

9 DECEMBRIE - Ziua internationala impotriva coruptiei

   www.capital.ro

Ziua internationala impotriva coruptiei

Romania a adoptat, in urma presiunilor UE, o serie de masuri in conformitate cu normele europene: un Departament National Anticoruptie (DNA) si chiar si o Agentie Nationala de Integritate (ANI), unica in Europa. Insa aceasta operatiune nu a avut drept rezultat nici o sanctiune, comenteaza Le Figaro.

In urma unor manevre juridice avantajoase, pestii mari s-au strecurat printre ochiurile navodului, adauga publicatia. Presedintele Traian Basescu, in razboi deschis cu Guvernul si cu Parlamentul care au incercat sa il destituie in aprilie 2007, se declara in prezent lipsit de putere in fata revenirii in forta a unei culturi a impunitatii, cu radacini solide in politica romaneasca. In perioada 9-11 decembrie 2003, a avut loc la Merida conferinta ONU consacrata luptei impotriva coruptiei.

In cadrul acestei conferinte, participantii au adoptat Conventia ONU impotriva coruptiei, semnata de 113 state. Conform prevederilor Conventiei, tarile care vor ratifica documentul se obliga sa pedepseasca practicile de coruptie, sa infiinteze institutii care sa previna practicile de acest gen si sa-i aduca in fata instantei pe vinovati, sa coopereze cu alte guverne pentru recuperarea bunurilor instrainate si sa sprijine (inclusiv prin asistenta tehnica si financiara) combaterea coruptiei si reinstaurarea legalitatii.

Tot cu aceasta ocazie, data de 9 decembrie a fost marcata drept Ziua Internationala impotriva Coruptiei. Romania a semnat conventia la 9 decembrie 2003 si a ratificat-o la 2 noiembrie 2004.


 

Sarbatoare crestina: Zamislirea Sfintei Fecioare Maria de catre Sfanta Ana; Sfanta Proorocita Ana (Dezlegare la peste)

Dumnezeul nostru, vrand sa-Si gateasca biserica insufletita si casa sfanta pentru salasluirea Lui, a trimis pe ingerul Sau la dreptii Ioachim si Ana, caci din acestia avea sa se nasca Maica Sa. A aratat mai dinainte ca va zamisli cea stearpa si cea care nu avea copii, ca sa adevereasca zamislirea Lui din Sfanta Fecioara. Astfel, Sfanta Fecioara Maria a fost zamislita din fagaduinta, dar din unire si din samanta barbateasca. Numai Domnul nostru Iisus Hristos a fost zamislit fara unire, mai presus de intelegere, asa cum numai El stie.

- Ss. Juan Diego Cuahtlatoatzin; Valeria (calendar Romano-Catolic)

- Imaculata concepere a Preas. Fec. Maria (calendar greco-catolic)

Este a 26-a zi a Postului Craciunului, au mai ramas 15. 

 



 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Polițiștii rutieri din Botoșani, și în acest week-end pe urmele șoferilor „certați” cu legea!

astăzi, 17:18
15

În cadrul activităților desfășurate au fost organizate cinci filtre rutiere, fiind controlate 122 de autovehicule și efectuate 54 de testări alcoolscopice, iar în urma neregulilor co...

Rapid - FCSB, astăzi de la ora 21:00

astăzi, 16:47
22

Rapid și FCSB se întâlnesc în această seară în ultima etapă a play-off-ului SuperligiiVerifică aici cotele Superbet pentru meciurile din SuperLiga!Derby-ul din a...

Festivalul Luminilor aduce veselia și fantezia la Botoșani și Săveni! (Foto)

astăzi, 16:06
80

Pentru toți botoșănenii și săvinenii acest festival este ca o gură de aer proaspăt în agitația cotidiană. Cu activități variate, spectacole captivante și o atmosferă plină de energ...